Dirk Tirez als CEO van Bpost
Jonas Roosens

Bpost-topman Dirk Tirez moet opstappen wegens onregelmatigheden bij vergunning krantenbedeling 

Dirk Tirez is niet langer CEO van Bpost. De topman van de post en de raad van bestuur hebben naar eigen zeggen in onderling overleg beslist om de samenwerking stop te zetten. Er liep een onderzoek naar mogelijke wanpraktijken bij de vergunningsprocedure voor krantenverdeling in België. De positie van Tirez aan het hoofd van het postbedrijf was nu kennelijk onhoudbaar geworden. 

Waarover gaat het?

Een krant 's morgens vroeg in je brievenbus dankzij de postbode. In België is het een evidentie voor mensen met een abonnement. Maar in andere landen werken krantenuitgeverijen met een eigen bezorgdienst of zijn ze afhankelijker van de losse verkoop in krantenkiosken. Die bezorging van kranten en tijdschriften via Bpost komt wel met een kostprijs. Het overheidsbedrijf krijgt jaarlijks een subsidie tot 175 miljoen euro.

Bpost kan op die manier de dure bezorgrondes financieren zonder dat de uitgevers van papieren kranten en tijdschriften al te diep in de buidel zouden moeten tasten. Uitgevers moeten maar 24 eurocent betalen per verzonden krant, een pak minder dan een klassieke verzending. Die constructie staat ter discussie, zeker bij krantenwinkels en online media die spreken over oneerlijke concurrentie. Ze hebben ook kritiek op de aanbesteding vanuit de overheid die volgens hen op maat van Bpost is gemaakt.

In het kader van de concessieovereenkomst zijn nu mogelijk verboden (concurrentievervalsende) afspraken gebeurd. Het gaat dan over de procedure voor de toekomstige concessie, maar ook over de lopende concessie. Bij Bpost zelf werd een intern onderzoek opgestart. Eind oktober zette CEO Tirez in afwachting van de resultaten daarvan tijdelijk een stap opzij.

Ook beurswaakhond FSMA (Bpost is een beursgenoteerd bedrijf) en de Raad voor de Mededinging (BMA) doken in een onderzoek. Eind vorige maand viel de BMA binnen bij onder meer mediagroep DPG, de uitgever van onder andere Het Laatste Nieuws. 

Welke beslissing is genomen bij Bpost?

Het aandeel van Bpost op de Brusselse beurs werd vandaag geschorst in afwachting van de publicatie van een persbericht, lees: in afwachting van de aankondiging van belangrijk nieuws. Dat nieuws is dus dat de samenwerking met CEO Dirk Tirez definitief stopt. Zijn positie is dus kennelijk onhoudbaar geworden door het onderzoek naar mogelijke wanpraktijken rond de concessie voor de krantendistributie. 

Het interne onderzoek is nog steeds aan de gang, maar in het persbericht spreekt Bpost al over "indicaties van schending van de toepasselijke wetgeving". Het is niet duidelijk wat aan Tirez zelf precies wordt verweten. "Maar op grond van de elementen waarover zij beschikt nam de raad van bestuur van Bpost vandaag een aantal beslissingen", klinkt het in een persbericht. "De raad van bestuur van het bedrijf en dhr. Dirk Tirez hebben in onderling overleg beslist om de samenwerking stop te zetten. Dhr. Tirez zal meewerken aan het lopende onderzoek. In deze context werd ook de samenwerking met twee andere personen binnen de bpostgroup stopgezet."

"We zien de ernst van de situatie in en beseffen dat het vertrouwen van onze klanten en medewerkers kan geschaad zijn door deze onthullingen. Maar het is precies om de waarden waar Bpost en zijn medewerkers voor staan, te beschermen dat we vastberaden zijn om dit tot het bot uit te spitten. Ondertussen nemen we de nodige maatregelen om het bedrijf door deze crisis te loodsen", reageert Audrey Hanard, de voorzitter van de raad van bestuur.

Volgens Hanard was de beslissing "onvermijdelijk" omdat de regels "onomstotelijk" overtreden werden. Tirez ziet af van een vertrekvergoeding.

BEKIJK - Bpost is een beursgenoteerd bedrijf, hoe moet het daar nu mee verder?

Videospeler inladen...

Wat nu met Bpost?

Tirez stond nog maar sinds juli vorig jaar aan het hoofd van Bpost. Hij volgde toen Jean-Paul Van Avermaet op. Van Avermaet werd ontslagen wegens de povere bedrijfsresultaten én omdat hij genoemd werd in een onderzoek naar prijsafspraken bij zijn vorige bedrijf. Tirez was toen al een tijdje CEO ad interim. Hij werd unaniem gekozen "uit een sterke pool van hooggekwalificeerde kandidaten", luidde het. Ervaring had hij in elk geval, want hij startte in 2003 als jurist bij het postbedrijf.

Na de tijdelijke stap opzij van Tirez eind oktober, nam Henri de Romrée de dagelijkse leiding over. Hij is het hoofd van de afdeling e-logistics Noord Amerika, een onderdeel van Bpost. De Romrée werd vorige maand op zijn beurt opgevolgd door Philippe Dartienne. Met het definitieve vertrek van Tirez moet Bpost dus opnieuw opzoek naar een nieuwe CEO.

"De zoektocht naar een nieuwe CEO zal worden opgestart. De raad van bestuur bevestigt zijn volledige steun aan alle teams van bpostgroup. Philippe Dartienne, CEO ad interim, zal samen met de leiders van de 3 business units bpost Belgium, E-Logistics Eurasia en E-Logistics North America, focussen op de vlekkeloze uitvoering van de eindejaarspiek", laat het bedrijf weten.

Hoe reageert de politiek?

Federaal minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) noemt de hele kwestie een "zoveelste klap voor de postbodes en hun collega's die opnieuw hun bedrijfsleider zien vertrekken en dat voor de drukste weken van het jaar". Maar volgens minister De Sutter was er voor Dirk Tirez geen plaats meer bij Bpost wegens ontoelaatbare praktijken onder zijn leiding.

"Een bestuurder van Bpost is een bestuurder van een overheidsbedrijf en dan moet je net het goede voorbeeld geven. Uit de analyse van de raad van bestuur maak ik op dat dit niet het geval was waardoor er voor hem geen toekomst meer is bij Bpost", aldus De Sutter.

N-VA-Kamerlid Michael Freilich, die het dossier van nabij volgt en op de politieke agenda plaatste, vindt de scherpe bewoordingen van De Sutter opvallend. "Het lijkt mij duidelijk dat Tirez effectief ontslagen is voor grove fouten. Ik heb ook begrepen dat er geen ontslagvergoeding is", zegt Freilich.

Hij vraagt een dringende hoorzitting in de Kamer en wil dat het onderzoek wordt uitgebreid naar de raad van bestuur van Bpost. "De voorzitter mevrouw Hanard is van PS-signatuur. Het is geweten dat de PS een groot voorstander is van het miljoenencontract met Bpost. We hebben serieuze vragen over de rol van mevrouw Hanard. Zij was het die de interne audit heeft aangevraagd. Waarom heeft ze daarmee zolang getalmd? Ze heeft ook geen externe audit gevraagd. Bij een interne audit ben je partij en rechter tegelijk, dat is gemakkelijk."

BEKIJK - "Dit is voor mij persoonlijk echt wel een ontgoocheling". Minister Petra De Sutter reageert op het vertrek van Dirk Tirez als CEO van Bpost:

Videospeler inladen...

Meest gelezen