Minister Baerbock met bondskanselier Scholz op de top.

Mag Polen Duitse tanks naar Oekraïne sturen? Duitse minister van Buitenlandse Zaken: "Als ze de vraag stellen, verzetten we ons niet"

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock laat in een interview op de Franse tv weten zich "niet te verzetten, mocht Polen Duitse Leopard 2-tanks sturen naar Oekraïne". Haar woorden komen er net na een gezamenlijke top tussen Frankrijk en Duitsland. Daar zeiden de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron eerst nog "Oekraïne zo lang als nodig te steunen" in de oorlog tegen Rusland.

Hoe we de woorden van minister Baerbock (partij Bündnis 90/Die Grünen) juist moeten inschatten, is koffiedik kijken. Betekent dit nu een doorbraak om Duitse tanks beschikbaar te maken voor Oekraïne? De journalist van zender LCI stelde de vraag opnieuw aan Baerbock om zeker te zijn van het antwoord. "U hebt me goed begrepen", bevestigde ze.

Het is geen geheim dat de Duitse groene partij voor de levering van tanks is, maar Scholz en zijn partij SPD niet. De sociaaldemocraten willen zich liever niet mengen in de oorlog. De uitspraak van Baerbock vergroot alvast de druk op Scholz. Het is het Duitse kabinet dat uiteindelijk beslist. 

BEKIJK - Laat minister Baerbock hier duidelijk een opening, of spreekt ze uit eigen naam?

Uitgerekend de groenen die militair materieel willen leveren? Jeroen Akkermans, correspondent in Berlijn, legt uit in "De ochtend" (Radio 1): "Duitsland probeert zich te ontworstelen aan het juk van het (eigen) oorlogsverleden. Het land heeft in het verleden altijd gezegd dat ze geen wapens leveren aan landen die in conflict zijn. Nu is het een van de grootste wapenleveranciers aan Oekraïne."  

BELUISTER - De ervaringen van Duits correspondent Akkermans in "De ochtend":

Ook internationale druk

Voorlopig was er nog geen eensgezindheid, eerder terughoudendheid aan Duitse kant. Maar ook de internationale druk om de tanks te mogen leveren, blijft intussen toenemen. Eergisteren hadden de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen Duitsland al gezamenlijk opgeroepen om de toestemming te geven om de tanks te leveren.

De Poolse premier sprak gisteren zijn ongenoegen uit over de terughoudendheid van Duitsland. Als Duitsland het licht niet op groen zet, zegt Mateusz Morawiecki bereid te zijn om zelf een coalitie van landen op poten te zetten die de tanks hoe dan ook zullen sturen. "Wat heeft Duitsland nog meer nodig om de ogen te openen en te handelen in lijn met het potentieel van de Duitse staat?", zegt hij.

BEKIJK - Wat is de Leopard-tank en waarvoor dient die?:

Videospeler inladen...

50 bondgenoten raken het niet eens

Nochtans klonk het bij bondkanselier Scholz (SPD) en de Franse president Emmanuel Macron iets genuanceerder. Zowel Duitsland als Frankrijk spraken hun "onverminderde steun" aan Oekraïne uit. "We zullen onze steun aan Oekraïne voorzetten, zo lang en volledig als nodig, in een verdediging van ons Europese vredesproject", zei Scholz.

"Na 24 februari (de dag waarop Rusland Oekraïne binnenviel, red.) is onze unie niet verdeeld of heeft ze haar verantwoordelijkheden niet ontlopen", voegde president Macron er aan toe. Beide leiders deden hun uitspraken in de marge van een ceremonie ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van het Elysée-verdrag in Parijs.

De belofte komt er na de top met 50 bondgenoten van Oekraïne, waarbij overeenstemming werd bereikt over het leveren van zware wapens, maar nog niet over het sturen van Duitse Leopard 2-tanks. Duitsland geeft officieel nog geen groen licht voor de levering van deze tanks, waar Oekraïne al lang om vraagt. De tanks zouden voor Oekraïne cruciaal zijn om door Russische linies te breken en gebied te heroveren.

De Duitse-Franse top werd gisteren in Parijs georganiseerd om de ondertekening van het Elysée-verdrag te herdenken, vandaag precies 60 jaar geleden. Met dat verdrag verzegelden beide landen op 23 januari 1963 hun naoorlogse verzoening. Het verdrag wordt vandaag nog altijd beschouwd als de basis voor de vriendschap tussen de twee landen.

De plechtigheid in Parijs is bedoeld om een hernieuwde eenheid te tonen. De laatste maanden is de relatie tussen Duitsland en Frankrijk verzwakt, vooral door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Over verschillende belangrijke kwesties, zoals een prijsplafond voor gas en wapenleveringen aan Oekraïne, zaten beide Europese grootmachten niet op één lijn.

BEKIJK - Bondskanselier Scholz in het Frans: "Leve de eeuwigdurende vriendschap tussen onze volkeren":

Videospeler inladen...

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly deed gisteren een nieuwe oproep om een internationale overeenkomst te sluiten om het sturen van de Duitse tanks mogelijk te maken.

De Britse oud-premier Boris Johnson, voorstander van meer wapens voor Oekraïne, bracht op zijn beurt opnieuw een verrassingsbezoek aan Kiev, naar eigen zeggen op uitnodiging van president Volodimir Zelenski. "Dit is het moment om Oekraïne alle middelen te geven om de job af te maken", liet Johnson weten in een statement. 

"Ik denk dat de Duitsers wel gaan kantelen", zegt professor Internationale Politiek aan de VUB Jonathan Holslag in "De zevende dag". "Ze zijn trouwens al begonnen met het geven van trainingen aan mogelijke tankisten om die toestellen in operatie te nemen. Dus wellicht zullen de Duitsers erin meegaan."

Ik denk dat de Duitsers wel gaan kantelen

professor Internationale Politiek Jonathan Holslag (VUB)

In het blad Bild heeft de nieuwe Duitse minister van Defensie Boris Pistorius gezegd dat hij binnenkort een bezoek zal brengen aan Oekraïne. Tijdens de top met de bondgenoten heeft Pistorius "de bereidheid uitgedrukt om de toestemming aangaande de tanks te bekijken", zegt ook stafchef van het Belgische leger Michel Hofman in "De zevende dag".

BEKIJK - "De tijd dringt", zegt stafchef van het Belgische leger Michel Hofman in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Vanuit het perspectief van de Oekraïners is de levering van de tanks een race tegen de klok, geeft Hofman ook aan. "De tijd dringt, want Rusland hergroepeert en spreekt de industrie aan om munitie te leveren". 

"We willen de tanks uitrollen wanneer de grond nog bevroren is, want dan zijn ze wendbaarder", zegt ook datawetenschapper en professor Russisch Buitenlands Beleid Olesya Tkacheva (VUB) in "De zevende dag". "De tijd werkt nu dus in het nadeel van Oekraïne. Uitstel helpt Poetin om te hergroeperen en de Russische positie te versterken."

Voorzitter Doema waarschuwt voor "catastrofe"

In Rusland wordt dan weer gewaarschuwd voor "een catastrofe" als de bondgenoten van Oekraïne Duitse Leopard 2-tanks leveren. 

"De levering van offensieve wapens aan het regime in Kiev zal leiden tot een wereldwijde catastrofe", schrijft Vjatsjeslav Volodin, de voorzitter van de Doema, het Russische parlement, op zijn Telegram-kanaal. Rusland zou nog "krachtiger wapens" gebruiken als de VS en de NAVO-landen wapens aan Kiev zouden leveren, waarmee gebieden kunnen worden heroverd, zegt hij.

Rusland zal aanvallen op de vier geannexeerde gebieden - Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson - beschouwen als aanvallen op Russisch grondgebied, klinkt het ook. Leden van de Duitse Bondsdag en parlementen in andere staten moeten zich volgens Volodin bewust worden van hun "verantwoordelijkheid tegenover de mensheid". Dergelijke beslissingen zouden leiden tot een "verschrikkelijke oorlog" met heel andere gevechten dan voorheen, en tot "een tragedie van wereldformaat die hun landen zal vernietigen".

BEKIJK - Hoe groot is het risico op escalatie in Oekraïne? Voer voor debat in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen