Hoe gaat u de "nationale actiedag" van de vakbonden vandaag voelen?

Uit onvrede met het beleid van de regering rond pensioenen, zware beroepen en de koopkracht houden de vakbonden vandaag een "nationale actiedag". U houdt dus maar beter rekening met stakingen en andere acties. Hier zullen die zich vooral laten voelen.

Openbaar vervoer en overheid

De treinen zouden (nagenoeg) normaal moeten rijden, zo laten de NMBS en de socialistische vakbond ACOD weten. Er is geen stakingsaanzegging ingediend. "Als er al hinder zou zijn, zal die zeer beperkt zijn", klinkt het bij de spoorwegen.

Bij de MIVB roepen de bonden niet op tot actie. Bij het openbaar vervoer in Brussel zou er dus niet of nauwelijks hinder mogen zijn.

Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn verwachten ze wel meer problemen. Daar spreken ze van "verstoorde dienstverlening". "Doorgaans is de impact het grootst op de stadsnetten van Antwerpen en Gent, en in Vlaams-Brabant."

Hoeveel en welke prioritaire lijnen worden bediend, hangt af van het aantal chauffeurs dat aan de slag gaat

De Lijn verwacht heel wat hinder van de actiedag

Op de stadsnetten van Antwerpen en Gent zal De Lijn de werkwillige chauffeurs inzetten op de prioritaire assen. "Hierdoor krijgen de reizigers een beter aanbod dan wanneer de werkwilligen verspreid over het hele net aan de slag gaan. Hoeveel en welke prioritaire lijnen worden bediend, hangt af van het aantal chauffeurs dat aan de slag gaat."

Op de luchthaven is bij de bagage-afhandelaars opgeroepen om te staken. En die stakingsoproep zou ruim worden opgevolgd, klinkt het bij de bonden. Dat zou alvast tot hinder leiden op Brussels Airport, waar de reizigers worden geadviseerd om enkel met handbagage te reizen.

Bij Bpost roepen de vakbonden niet actief op tot acties. "Wij verwachten dus ook geen structurele impact", laat woordvoerster Barbara Van Speybroeck weten. Ook bij andere overheidsbedrijven zou weinig te merken zijn van de actiedag.

Wellicht zal de staking zich wel laten voelen bij de stadsdiensten. Dat is onder meer het geval in Antwerpen. De huisvuilophaling kan ook verstoord zijn en verschillende scholen van het stedelijk basisonderwijs zullen enkel opvang aanbieden.

Bedrijven

In regio's als Charleroi en Luik zal de stakingsbereidheid traditioneel groot zijn - hier en daar is er al sprake van een 24 urenstaking - maar ook in Vlaanderen zullen er veel bedrijven dicht gaan. Zo heeft het ABVV weet van acties in zeker 75 Oost-Vlaamse bedrijven. Dat kan gaan van stakingen, tot stakingsposten, de organisatie van extra ondernemingsraden tot militantenconcentraties. 

Onder meer in de voedingsnijverheid zullen morgen heel wat bedrijven dicht zijn. AB InBev (Leuven) wordt genoemd, maar ook Lu (Herentals), Coca-Cola (Gent), koekjesbakker Lotus Bakeries (Lembeke en Kaprijke) en FrieslandCampina (Aalter en Bornem). Ook in de bewakingsbedrijven, de schoonmaak, transport en logistiek en de distributiecentra van de supermarkten (bijvoorbeeld het Delhaize-depot in Ninove) is de actiebereidheid groot. 

Archiefbeeld ter illustratie.

Verder zullen er zeker acties zijn in de metaal- en textielsector. Bedrijven als Volvo Cars, Volvo Trucks, Honda en ArcelorMittal in Gent of Asco in Zaventem gaan hoogstwaarschijnlijk plat.

Het Gentse havengebied mag zich aan stakingen en piketten verwachten, maar dat lijkt voorlopig minder het geval te zijn in de haven van Antwerpen. Daar is vooral sprake van sensibiliseringsacties. Bij de meeste Antwerpse chemie- en oliebedrijven lijkt er gewoon gewerkt te zullen worden, maar er zullen wel her en der stakingspiketten staan, onder andere bij BASF, Evonik en Lanxess.

Onderwijs

In het stedelijk onderwijs in Antwerpen zullen sommige scholen dichtblijven, bevestigt het scholennet. Dat zou vooral het geval zijn voor het kleuter- en basisonderwijs. Naar schatting een op de vier zou er dicht blijven. Opvang voor de kinderen is verzekerd. Ouders worden ook vooraf verwittigd. 

Afvalophaling

De afvalophaling zou her en der worden verstoord, bijvoorbeeld in Limburg en Diest.

Acties op straat

De voorzitter van de socialistische vakbond, Robert Vertenueil, kondigde eerder al aan dat er behalve van stakingen en bedrijfsblokkades ook sprake zal zijn van verrassingsacties. Dat kan onder meer gaan om het blokkeren van wegen en industriezones.

Waar dat zal zijn, moet nog blijken. Wel al concreet vastgelegd, is een betoging in de binnenstad van Leuven. Die vertrekt vanaf 10.30 uur van het Martelarenplein aan het station. 

In Gent zijn er in de voormiddag militantenbijeenkomsten aan de brug over de Kennedybaan en aan de Meulestedebrug.

Archiefbeeld ter illustratie.

In Brussel komen de 3 vakbonden om 11 uur samen voor het gebouw van werkgeversorganisatie VBO, in de buurt van het Centraal Station.

In West-Vlaanderen zijn er in de loop van de namiddag vooral sensibiliseringsacties in winkelstraten en koopcentra in 5 West-Vlaamse steden: Oostende, Brugge, Roeselare, Ieper en Kortrijk.

In Mechelen (op de Botermarkt) en Turnhout (op de Grote Markt) houden de bonden in de voormiddag ook sensibiliseringsacties over de pensioenen.

Meest gelezen