Videospeler inladen...

Neuroloog Steven Laureys: "Meditatie zou een vak op school moeten zijn"

Meditatie heeft een gunstig effect op onze hersenen en het zou een vak op school moeten zijn. Dat zegt neuroloog Steven Laureys in "Van Gils & gasten" op Eén waar hij zijn nieuwe boek "Het no-nonsense meditatieboek" voorstelt.

Neuroloog Steven Laureys duikt al meer dan 20 jaar op het hoogste niveau in het diepst van ons menselijk brein. Vaak met baanbrekende resultaten. Voor zijn nieuwe boek "Het no-nonsense meditatieboek" onderzocht hij de effecten van meditatie op onze grijze massa. Dat de resultaten er niet om liegen werd duidelijk in een gesprek bij "Van Gils & gasten". 

Laureys startte zelf met meditatie door een persoonlijke en aangrijpende gebeurtenis in zijn leven: “Mijn scheiding. Ik leefde niet gezond en had veel stress. Ik had nood aan een structurele oplossing en schreef me in voor een cursus meditatie”. Sindsdien liet hij het niet meer los. Televisiemaker Tim Van Aelst, die mee aan tafel zat, herkent zich in het verhaal: “Ik leidde een druk leven, had voor niets tijd, altijd maar vooruit. En toen kwam er mijn scheiding. De wereld stond stil. Dat was een switch, een alarmbel.” 

Ondanks alle positieve ervaringen met meditatie, wilde Laureys cijfers en onderzoeksresultaten zien. Voor zijn boek onderzocht hij Matthieu Ricard, persoonlijk vertaler van de Dalai Lama en zelf boeddhist. Hij ontdekte dat zijn brein anders was ontwikkeld. “Hij had meer witte hersenstof en er was een grotere activiteit in zijn hersenen. Bepaalde delen waren groter, meer getraind. We kunnen zien dat hij 100 gram extra grijze hersenstof heeft en dat zijn hersenhelften veel meer geconnecteerd zijn.” 

De duidelijke resultaten zijn voor de neuroloog een signaal dat het werkt. Het zou een alternatief kunnen zijn voor de hoeveelheid pillen die worden geslikt tegen depressie. “Het werkt even goed als anti-depressiva en dat wordt veel te weinig meegegeven aan patiënten.” Daarom pleit hij er ook voor om het vak te introduceren in het onderwijs. “In scholen krijgen we sport. Onze fysiek wordt daarmee getraind, maar het geestelijke blijft achterwege.” 

Het is geen religie, het is niet zweverig

Steven Laureys

Tim Van Aelst juicht het alleen maar toe: “Sinds het uitoefenen van meditatie ben ik van angsten bevrijd die ik al had sinds mijn kindertijd.” 

In "Het no-nonsense meditatieboek" weerlegt Steven Laureys de clichés die rond de term meditatie hangen: “Het is geen religie, het is niet zweverig. Het is in principe oersimpel en dat is er zo handig aan. Het is bewust-zijn.” 

Eén van de grootste voorvechters van meditatie wereldwijd is regisseur David Lynch. Hij beoefent al 45 jaar twee maal per dag 20 minuten transcendente meditatie. Tijdens een skypegesprek bij "Van Gils en gasten" legde hij uit wat het met hem doet en hoe het zijn creativiteit bevordert.  

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Steven Laureys in "Van Gils & gasten":

Videospeler inladen...

Meest gelezen