Vleermuizen ontwaken veel vroeger dan normaal uit winterslaap: "En dat kan zeer slecht zijn voor hun voortplanting"

De eerste vleermuizen zijn nu al ontwaakt uit hun winterslaap, en dat is zo'n 2 weken vroeger dan normaal. Volgens deskundigen komt dat vooral door het zachte, natte weer van de afgelopen weken. "Maar dit is eigenlijk abnormaal vroeg", waarschuwt Ghis Palmans van Natuurpunt. "En ook heel slecht voor het voortplantingsproces van de vleermuizen."

"Dit jaar zijn er 5.064 dieren geteld, en dan vooral in de mergelgroeve in Riemst", weet Ghis Palmans van Natuurpunt. "Dat zijn er ongeveer 6 minder dan vorig jaar. We stellen dus vast dat het aantal vleermuizen in Limburg stabiel is gebleven."

Maar het wisselvallig weer van de afgelopen maanden heeft wel een invloed op de vleermuispopulatie in Limburg. "We hebben dit jaar een kwakkelwinter achter de rug', zegt Palmans. "De vleermuizen die warmere temperaturen verkiezen, zijn daardoor toegenomen in aantal. Maar de vleermuizen die wat beter bestand zijn tegen de kou, komen nu wat minder vaak voor bij ons. Koudeminnende soorten blijven vaker op hun zomerverblijfplaats als het niet meer rendeert om grote afstanden af te leggen. Daardoor is het aantal franjestaartvleermuizen gedaald met zo'n 150 dieren. De grootoorvleermuizen en dwergvleermuizen - die liever in gebouwen vertoeven - zijn zelfs meer dan gehalveerd."

En het weer heeft ook gevolgen voor de winterslaap van de vleermuizen. "Want er zijn al volop wakkere vleermuizen. Er fladderen al op verschillende plaatsten vleermuizen rond. Vandaag hebben we in Beringen bijvoorbeeld al een zolder bezocht waar vleermuizen zaten. Maar ze zijn dit jaar wel hƩƩl vroeg, abnormaal vroeg zelfs."

Een plotse winterprik kan een negatieve impact hebben op de voortplanting van vleermuizen

Ghis Palmans van Natuurpunt

Eigenlijk had hun winterslaap nog twee weken langer mogen duren, volgens Natuurpunt. "Als de temperaturen nu plots weer dalen, dan zoeken de vleermuizen opnieuw warmere oorden op en gaan we veel meer meldingen krijgen van mensen die met vleermuizen zitten in hun zolder of kelder."

Natuurpunt hoopt dat de temperaturen nu stabiel blijven: 's avonds net boven het vriespunt en overdag temperaturen rond 13 graden. "Want de dieren hebben nu veel energie verbruikt om optimaal in 'lente-modus' te geraken. Bij een nieuwe winterprik zouden ze te verzwakt zijn om aan de voortplantingsperiode te kunnen starten. Het blijft dus nog even voorzichtig afwachten."Ā 

AFP or licensors

Meest gelezen