Onderzoek weerlegt vooroordelen over 50-plussers op de werkvloer: "Ze zijn net vaker gefocust en gemotiveerd"

Een op de drie werknemers heeft negatieve vooroordelen tegenover z'n collega die ouder is dan 50. Dat blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Tempo-Team in samenwerking met de KU Leuven. Het idee leeft dat 50-plussers trager nieuwe dingen leren, het werk minder goed aankunnen en minder gemotiveerd zijn. Maar uit het onderzoek blijkt dat 50-plussers net vaker gemotiveerd aan het werk zijn dan hun jongere collega's.

Vooroordelen over oudere werknemers zijn hardnekkig: ze leren trager nieuwe dingen, ze kunnen het werk minder goed aan en ze zijn minder gemotiveerd. Zo denkt een derde van de werknemers erover, blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Tempo-Team en de KU Leuven. Tien jaar geleden had nog de helft van de werknemers die mening.

50-plussers vaker gemotiveerd dan jonge collega's

"Het zijn wel oudere werknemers, maar daarom zijn ze niet oud", zegt professor Anja Van den Broeck. "We passen stereotypes over veel oudere mensen toe op 50-plussers die nog op actieve leeftijd zijn." En die stereotypes blijken niet te kloppen: 67 procent van de 50-plussers geeft in haar onderzoek aan dat ie steeds beter probeert te worden in zijn werk.

Bovendien zijn oudere werknemers vaker gemotiveerd dan hun jongere collega's. Een vijfde van de 50-plussers zegt niet gemotiveerd te zijn en snel afgeleid. Bij 18- tot 34-jarigen geeft bijna één op drie werknemers dat toe.

Ervaring compenseert fysieke achteruitgang

Op vlak van prestaties moeten oudere werknemers niet inboeten, zegt Van den Broeck: "Het klopt wel dat als je leeftijd stijgt, je dan inboet aan kracht en minder snel kan denken. Maar oudere werknemers zijn absoluut een kei in het compenseren van die achteruitgang met hun ervaring. Ze hebben jarenlang bepaalde situaties meegemaakt waardoor ze veel sneller en beter kunnen reageren op basis van hun ervaring." 

Oudere werknemers zijn een kei in het compenseren van fysieke achteruitgang met hun ervaring

Anja Van den Broeck, professor KU Leuven

Werkgevers zouden hun 50-plussers dan ook kunnen inzetten als mentor voor jongere werknemers, maar slechts een vijfde van de bedrijven doet dat.

Werk aan de winkel voor de werkgevers

Amper elf procent van de bedrijven zegt inspanningen te leveren om de kennis van oudere werknemers niet te verliezen en hen langer aan de slag te houden. Van den Broeck raadt bedrijven daarom aan om de werknemerspopulatie in kaart te brengen en een voorspelling over vijf jaar te maken: "Wat moet je doen om de kennis in huis te houden? Welke ingrepen kan je doen om het werk fysiek haalbaar en motiverend te houden? Vaak zijn die specifieke ingrepen ook positief voor de jongere werknemers." Op die manier kunnen werkgevers mee voorkomen dat ervaren werknemers vroegtijdig uitvallen.

Meest gelezen