Nicolas Maeterlinck

Moeder beschuldigde op proces-Uyttersprot: "Mijn zoon is een gevaar voor de maatschappij"

Op het assisenproces over de moord op de vroegere burgemeester van Aalst, Ilse Uyttersprot, komen vandaag de laatste getuigen aan het woord. De moeder van beschuldigde Jurgen Demesmaeker vertelde waar het volgens haar is foutgelopen met haar zoon. De gevangenisdirecteur noemde hem "een modelgevangene".

Wat is er gebeurd?

Ilse Uyttersprot werd op 4 augustus 2020 gewelddadig om het leven gebracht in het huis van haar ex-vriend, Jurgen Demesmaeker, met wie ze toen enkele maanden een relatie had. De man gaf zichzelf daarna aan bij de politie. Agenten gingen meteen naar het huis in het centrum van Aalst. Daar vonden ze het levenloze lichaam van Uyttersprot. Ze was 53 jaar. 

Uyttersprot was burgemeester van Aalst van 2007 tot 2012. Op het ogenblik van haar overlijden was ze nog schepen, maar zonder bevoegdheden.

"Ik wist dat er ooit eens iets zou gebeuren. We hebben zoveel problemen gehad met Jurgen. Hij is echt een gevaar voor de maatschappij. Als hij vrijkomt, gaat hij herbeginnen bij de vrouwen. Het is echt een charmeur die iedereen rond zijn vinger windt. Maar als je in zijn wereld stapt, ben je verloren." Het waren harde woorden die de moeder van Jurgen Demesmaeker sprak over haar zoon. 

BEKIJK - Een bewogen procesdag met de moeder van Jurgen Demesmaeker:

Videospeler inladen...

Volgens haar is het misgelopen vanaf zijn legerdienst. "Daarvoor was hij een heel lieve jongen. Hij deed zijn best op school, had geen problemen. Zijn zus was tien jaar jonger, maar ze speelden ook wel samen. Wij hadden twee mooie kinderen, die allebei gewenst waren en die we allebei graag zagen. We waren echt trots op hem."

"Maar waarom het is foutgelopen? Ik kan het niet zeggen. Tijdens zijn legerdienst was hij samen met een meisje, dat bij ons aan huis kwam. Wij zagen haar ook graag. Maar dat is gedaan geraakt. Hij zei toen tegen zijn vader dat hij aan elke vinger een vriendin kon krijgen. Daarna hebben we nog een vijftal vriendinnen van hem gekend. En telkens hoopten we dat het de juiste was."

Onze zoon is een bandiet

Moeder van Jurgen Demesmaeker

Maar na verloop van tijd kwamen de vriendinnen van haar zoon klagen. "Ze kwamen bij ons wenen omdat hij hen bont en blauw had geslagen, ze waren echt bang voor hem. We hebben hen gezegd: ga naar de politie."

Uiteindelijk verbraken ze zelf de band met hun zoon. "Hij had weer een vrouw in elkaar geslagen en haar auto beschadigd. We waren die problemen zo moe. Ook het feit dat hij zijn twee zonen niet wilde zien, of geen geld voor hen wilde geven, begrepen we niet. We hebben hem heel veel nieuwe kansen gegeven, we zagen enorm af, maar hij bleef toch onze zoon. Maar uiteindelijk wilden we hem niet meer zien, omdat we rust wilden in ons leven. Onze zoon is een bandiet."

Demesmaeker zelf zat de hele tijd voorover gebogen, met zijn hoofd tussen zijn knieën. Af en toe nam hij zijn bril af om tranen weg te vegen, of snoot hij zijn neus.

Eerste positieve getuigenissen

Eerder vandaag kwamen er zowat voor het eerst positieve getuigenissen over Jurgen Demesmaeker. "Het is erg uitzonderlijk dat een gevangene na enkele jaren in de gevangenis nog in geen enkel conflict betrokken is geraakt. Maar met hem hebben we nog geen enkel probleem gehad", vertelde de directeur van de gevangenis van Dendermonde. Demesmaeker werkt daar intussen als magazijnier. "Een van de grootste vertrouwensfuncties die je kunt krijgen in de gevangenis", legde de directeur uit. Ze noemde hem dan ook een modelgevangene. 

Sommige mannen die al lang geen vrouw meer gezien hebben, zijn weinig respectvol. Bij hem verloopt alles correct

Psychologe

Vier psychologen van een centrum voor geestelijke gezondheidszorg die in de gevangenis van Dendermonde werken, zaten op de zelfde lijn. Drie van hen zijn jonge vrouwen, maar ze zijn nog nooit lastiggevallen door Demesmaeker: "We ontmoeten daar mannen die soms al lang geen vrouw meer gezien hebben, en dat geeft soms weinig respectvolle reacties. Maar bij Demesmaeker is dat niet zo. Bij hem verloopt alles correct en respectvol."

Demesmaeker sprak voor het eerst met de psychologen op de dag na de feiten. Die waren bereid om, op vraag van de beschuldigde, hun beroepsgeheim te breken: "Wij hebben de indruk dat het bij hem om een authentieke hulpvraag gaat. We zien hem niet als een hopeloos geval. Hij vertelde ons dat Ilse Uyttersprot hem wilde helpen, door aan te dringen om werk te zoeken en hulp te zoeken voor zijn psychische problemen. Maar voor hem kwam dat over als heel veel druk. We hebben de indruk dat hij achteraf van zichzelf geschrokken is." 

Ik ben ook geen heilige geweest, maar ik heb agressietherapie gevolgd. Jurgen wilde dat niet

Vriend van de beschuldigde

Eerder op de ochtend getuigde een goede vriend van de beschuldigde. Hij zei dat hij met een enorm schuldgevoel zat: "Ik wist meer over Jurgen. Ik kende zijn geschiedenis van agressie en stalking. Ik ben zelf ook geen heilige geweest. Maar ik heb agressietherapie gevolgd. Ik heb Jurgen verschillende keren proberen te overtuigen om dat ook te volgen. Maar hij zag er het nut niet van in."

"Denkt u dat Demesmaeker haar gedood heeft omdat mevrouw Uyttersprot het wilde uitmaken?" wilde Jef Vermassen nog weten, de advocaat van de moeder van Uyttersprot. "Voor mij is dat een zekerheid. Hij kan er niet tegen dat iemand anders de relatie stopzet. Hij wil altijd het laatste woord hebben."

Waar stond de werkkoffer?

De man vertelde ook waar Demesmaeker normaal gezien zijn werkkoffer bewaarde, waaruit hij de hamer haalde die hij als moordwapen gebruikte: "Dat was in een berging aan de andere kant van het appartement, niet in de berging naast de slaapkamer." Dat element kan belangrijk zijn: hoe verder Demesmaeker moest stappen om een hamer te halen, hoe groter de kans dat het om voorbedachte rade kan gaan. Maar volgens Demesmaeker stond de werkkoffer sinds kort in de berging net naast de slaapkamer. De vriend zegt dat hij daar niet van op de hoogte was.

Waarom noemt VRT NWS de naam van de beschuldigde in dit proces?

De moord op Ilse Uyttersprot was een ernstig misdrijf, met gewichtig maatschappelijk belang. Jurgen Demesmaeker is zelf naar de politie gestapt en heeft bekentenissen afgelegd, die hij tot op vandaag niet heeft ingetrokken. We kunnen er dus van uitgaan dat hij Uyttersprot gedood heeft.

De kans is groot dat hij voor lange tijd opgesloten wordt en niet meteen naar de maatschappij terugkeert. Al die elementen maken dat het volgens de Code van de Raad voor de Journalistiek gerechtvaardigd is om zijn naam te noemen.

Meest gelezen