FOTODP.be

Tomorrowland krijgt geen toestemming van burgemeesters, organisatie: "Mokerslag na alle gesprekken"

De burgemeesters van Boom en Rumst hebben de vergunningsaanvraag voor Tomorrowland om het dancefestival te organiseren eind augustus en begin september geweigerd. Dat zegt de festivalorganisatie, die spreekt van "een mokerslag, zeer hard en onverwacht". Tomorrowland 2021 kan dus niet doorgaan, al bekijkt de organisatie nog of ze naar de Raad van State kan trekken.

Tomorrowland 2021 was al uitgesteld: van de twee vaste festivalweekends in juli, naar het laatste weekend van augustus en het eerste van september. Maar het feestje gaat letterlijk niet door, hoewel het volgens de geldende coronamaatregelen op dat moment wel zou mogen. 

Op een persconferentie hebben de burgemeesters van Boom en Rumst gezegd dat "de risico's voor de openbare veiligheid en gezondheid" te groot zijn. Daarom weigeren ze de vergunning voor het dancefestival op hun grondgebied, zo laat de organisatie van Tomorrowland weten.

Mokerslag

"Dat komt aan als een mokerslag, zeer hard en onverwacht", laat de organisatie van Tomorrowland weten in een eerste reactie.

 "We hebben al twee jaar geen festival meer gehad, dat is zowel financieel als emotioneel bijzonder zwaar voor ons hele team. We waren hier zo op gebrand, en het zag er allemaal positief uit", zegt woordvoerder Debby Wilmsen. 

"Na 15 jaren van intensieve samenwerking met de gemeenten Boom en Rumst voelt dit heel wrang aan. We vinden dit bijzonder jammer na de vele constructieve voorbereidingen en gesprekken. We weten even niet wat ons overkomt", klinkt het.

We weten even niet wat ons overkomt, na alle constructieve voorbereidingen en gesprekken.

Debby Wilmsen, woordvoerder Tomorrowland

"We zijn bezorgd over de gezondheidssituatie. We dragen een grote morele verantwoordelijkheid. Ik zou het moeilijk vinden als er door een lokale coronauitbraak slachtoffers vallen. Daarom kunnen we deze aanvraag nu niet goedkeuren", zo verklaart Jeroen Baert (N-VA), burgemeester van Boom, de beslissing. "De experten zijn zeer duidelijk geweest naar ons toe, we kunnen daar niet naast kijken."

"Tomorrowland is hier thuis in ons provinciaal domein De Schorre, en we hebben aan de festivalorganisatie altijd veel gehad, ook bij de organisatie van de vaccinatiecampagne in onze regio", zegt Jurgen Callaerts (N-VA), burgemeester van Rumst. 

"Dit was een donderslag bij heldere hemel", zegt Debby Wilmsen van Tomorrowland. Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"We hopen vooral dat we Tomorrowland in 2022 opnieuw kunnen verwelkomen, in dezelfde omstandigheden als in 2019. Maar dit festival komt te vroeg nu: het is niet verstandig om een evenement van die orde te laten doorgaan. Het epidemiologisch risico is momenteel zeer hoog, maar ook eind augustus nog."

Eerder hadden de buurtbewoners van provinciaal domein De Schorre al laten blijken dat ze Tomorrowland 2021 niet zagen zitten. Volgens de wijkraad is een coronaveilige editie van het evenement onmogelijk, omdat er een internationaal publiek op afkomt. De buurtbewoners hebben ook bezwaar geuit tegen de nieuwe datum van het festival: zo'n groot evenement bij de start van een nieuw schooljaar, dat kan niet, vinden ze.

Dit komt te vroeg: het is niet verstandig om deze zomer een evenement van die orde te laten doorgaan.

Jurgen Callaerts (N-VA), burgemeester Rumst
© Philippe Banze

Ministerieel Besluit ontbreekt nog

De burgemeesters van Boom en Rumst weigeren de vergunning voor Tomorrowland om drie redenen. "Het Ministerieel Besluit met betrekking tot de maximumcapaciteit op evenementen vanaf midden augustus (75.000 personen, red.) is nog niet gepubliceerd. Daarom kunnen burgemeesters voorlopig juridisch enkel evenementen tot 400 personen toestaan", klinkt het bij Tomorrowland.

Het ontbreken van een ministerieel besluit als weigeringsgrond voor het toelaten van een evenement eind augustus lijkt een vreemd argument.

Annelies Verlinden (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken en verantwoordelijk voor het Ministerieel Besluit

De publicatie van het Ministerieel Besluit komt Annelies Verlinden (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken toe. Zij vindt dit argument van de burgemeesters nogal vreemd.

"Het Overlegcomité van 4 juni heeft beslist om vanaf 13 augustus evenementen met maximaal 75.000 bezoekers te laten plaatsvinden. Volksgezondheid werkt met het Coronacommissariaat en de deelstaten aan het samenwerkingsakkoord om de lokale besturen en organisatoren te helpen dit op een veilige manier te organiseren. De finale beslissing om evenementen al dan niet te laten plaatsvinden, ligt echter bij de lokale besturen. Zij zijn verantwoordelijk voor de ordehandhaving en zijn het best geplaatst om de lokale situatie te beoordelen", geeft Verlinden aan in een schriftelijke reactie.

"Er is geen weigeringsgrond in het ministerieel besluit, aangezien dit besluit tot 30 juni geldt. Morgen is er opnieuw een overlegcomité, waarna een nieuw ministerieel besluit opgesteld wordt. Het ontbreken van een ministerieel besluit als weigeringsgrond voor het toelaten van een evenement eind augustus lijkt dus een vreemd argument."

Te weinig politie en negatief advies van coronaexperten

Tweede argument volgens de burgemeesters van Boom en Rumst: het gebrek aan politiecapaciteit. "Als de politiediensten extra identiteits- en coronacontroles moeten uitvoeren aan Tomorrowland, dan blijft er onvoldoende capaciteit over voor hun essentiële taken. Maar we hebben begrepen dat beide argumenten zeer snel opgelost zijn, als het Ministerieel Besluit wordt gepubliceerd, en als identiteitscontroles door private securitybedrijven uitgevoerd mogen worden", aldus de festivalorganisatie.

En dan zijn er nog de GEMS: de corona-experten die de exitstrategie voor ons land mee vormgeven. Zij zouden de federale overheid een negatief advies gegeven hebben, ondanks de afspraken die al in het huidige zomerplan staan. Dat is een derde reden voor de burgemeesters van Boom en Rumst om op de rem te gaan staan voor Tomorrowland.

Wat staat er in het zomerplan? Vanaf 13 augustus zijn evenementen mogelijk voor maximaal 75.000 bezoekers, mits extra veiligheidsmaatregelen. Er is onder meer beslist dat bezoekers die twee weken voor de start van een meerdaags festival nog niet volledig gevaccineerd zijn, om de twee dagen een coronatest moeten ondergaan. 

Wat nu? "Misschien naar Raad van State"

De organisatie van het festival beraadt zich over juridische stappen. Voorlopig is het onduidelijk hoe het verder moet. "De burgemeester van Boom en zijn raadsman hebben ons aangegeven dat we naar de Raad van State kunnen tegen deze beslissing", zegt Debby Wilmsen van Tomorowland. "Maar we hopen eigenlijk dat we de burgemeesters nog kunnen overtuigen. Eerst even rustig nadenken, dan kijken wat we doen."

Dit moet even bezinken. Eerst nadenken, en dan bekijken wat we doen.

Debby Wilmsen, woordvoerder Tomorrowland

Tomorrowland hoopt dus nog op een lichtpuntje, omdat er achter de schermen de afgelopen maanden hard is gewerkt aan een coronaveilige editie. "We hebben meermaals aangegeven dat we altijd de epidemiologische situatie blijven evalueren en hierop anticiperen. Wij zijn nog steeds 100% klaar om alles zo professioneel mogelijk te organiseren, als de situatie dat toelaat."

"Een tweede jaar op rij zonder Tomorrowland is een gigantische ramp voor ons bedrijf maar ook voor de 1.500 betrokken leveranciers, freelancers en duizenden medewerkers. En voor de 400.000 tickethouders, die we nog moeten verwittigen. Tomorrowland organiseren, daar werken dag in dag uit honderden mensen aan, een heel jaar lang, met veel passie", zo besluit de organisatie. "Dit moet even bezinken."

Ook provinciebestuur betreurt beslissing

Ook de bestendige deputatie, het provinciebestuur van de provincie Antwerpen, betreurt dat Tomorrowland niet kan doorgaan.  Dat laat Jan De Haes (N-VA) gedeputeerde bevoegd voor Toerisme, Recreatie- en Groendomeinen weten.

Bij de provincie had men op een voorwaardelijk "ja" gerekend. "Augustus zou dé maand worden om de relance van de door de COVID-crisis getroffen sectoren maximaal mogelijk te maken", zegt De Haes. 

"Festivals als Tomorrowland geven niet alleen een economische boost aan de regio. Via de vele toeleveranciers en het traject van de bezoekers uit alle mogelijke uithoeken, al is het deze keer enkel uit de EER (de Europese Economische Ruimte, red.), wordt heel Vlaanderen hierdoor getroffen”, verduidelijkt de gedeputeerde.

Wat met Pukkelpop?

Nu Tomorrowland niet kan doorgaan, en Rock Werchter zich deze zomer beperkt tot de coronaproof concertreeks "Werchter Parklife" voor 2.500 bezoekers per avond, blijft enkel Pukkelpop nog op de kalender staan, als laatste van de grote meerdaagse festivals in Vlaanderen.  Het festival staat gepland van 19 tot 22 augustus.

De organisatie wil van Pukkelpop 2021 een editie maken zoals voor de coronacrisis: met 66.000 bezoekers per dag, zonder mondmaskers of afstandsregels, en met een internationale affiche. Gisteren ging de ticketverkoop van start, en dat werd een gigantisch succes. In drie uur tijd ging 70% van de combitickets de deur uit, en dat zonder dat er al iets van de affiche bekend is. 

Pukkelpop en de stad Hasselt zijn al jaren hechte partners. We staan zeker voor deze editie in constant overleg.

Frederik Luyten, woordvoerder Pukkelpop

Maar de vraag rijst toch of Pukkelpop effectief zal kunnen doorgaan. "De burgemeester heeft vertrouwen in onze organisatie en via een speciale taskforce trekken we samen met de verschillende overheden naar augustus. De juiste veiligheidsprotocollen en juridische structuur zullen de komende weken verder duidelijk worden", zo laat de organisatie weten in een schriftelijke reactie.

"Pukkelpop en de stad Hasselt zijn al jaren hechte partners dus het spreekt voor zich dat we zeker voor deze editie in constant overleg staan om van het festival een veilige omgeving te maken", aldus Pukkelpop.

NICOLAS MAETERLINCK

Meest gelezen