LIVEBLOG - Contactonderwijs voor lager en eerste graad secundair na herfstvakantie, Pfizer: "Vaccin voor 90% efficiënt"

Er zijn in ons land nu meer dan 13.000 mensen overleden aan het coronavirus. De voorbije week stierven er elke dag gemiddeld 179 mensen, een stijging met 55% tegenover de vorige periode. Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames per dag is wel voor de 2e dag op rij gedaald. Intussen hebben de farmabedrijven Pfizer en BioNTech hoopvolle resultaten bekendgemaakt over het kandidaat-vaccin dat ze aan het testen zijn. Volg alle coronanieuws in onze liveblog: 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Contactonderwijs blijft regel voor lager en eerste graad secundair na de herfstvakantie

Ook na de herfstvakantie mogen leerlingen in het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs opnieuw voltijds naar de klas. In de tweede en derde graad van het secundair onderwijs wordt gekozen voor halftijds afstandsonderwijs (en dus halftijds contactonderwijs).

De scholen mogen zelf beslissen hoe ze dit invullen. Dat is deze namiddag beslist op een onderwijsoverleg met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de vakbonden, de koepels en de virologen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

"Coronavaccin is voor 90 procent efficiënt", zeggen Pfizer en BioNTech

Het coronavaccin van de farmaceutische bedrijven BioNTech en Pfizer is voor "90 procent efficiënt" in de bescherming tegen COVID-19. Dat zeggen beide ontwikkelaars op basis van tussentijdse resultaten van hun testfase 3. Dat is de laatste testfase voor het vaccin goedgekeurd kan worden en dus op de markt kan komen.

De "vaccinale efficiëntie" is gemeten door het aantal geïnfecteerde deelnemers te vergelijken tussen de gevaccineerde groep en de groep die een placebo had gekregen. Dat gebeurde zeven dagen na het toedienen van de tweede dosis en 28 dagen na de eerste dosis, aldus Pfizer en BioNTech.

De vaccins worden onder meer geproduceerd in ons land, in de vestiging van Pfizer in Puurs. Het is de bedoeling om wereldwijd tot 100 miljoen dosissen te leveren tegen eind 2020 en ongeveer 1,3 miljard dosissen tegen eind 2021. Viroloog Steven Van Gucht zei onlangs dat we -als alles goed gaat- in het voorjaar de eerste vaccinatiecampagnes mogen verwachten in ons land.

Het vaccin van Pfizer en BioNTech is lang niet het enige dat in de pijplijn zit, maar het is wel een van de meest prominente kandidaten om snel op grote schaal te verspreiden. Een andere belangrijke kandidaat is het vaccin van het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca en de Universiteit van Oxford. 

BEKIJK: Waarom moeten we zo lang wachten op een vaccin tegen het coronavirus? Wetenschapper Hetty Helsmoortel legt het uit:

Videospeler inladen...

BEKIJK: Hoe werkt een vaccin eigenlijk? Wetenschapper Hetty Helsmoortel legt het uit in onderstaande video. 

Videospeler inladen...

Lees meer in dit artikel:

Minister Vandenbroucke sceptisch over komst nieuw vaccin

Vandaag kwam het goeie nieuws dat een kandidaat-vaccin van het Amerikaanse bedrijf Pfizer voor 90 procent efficiënt zou zijn. Betekent dat ook dat we tegen de lente een werkend vaccin hebben in ons land zoals sommigen voorspellen? "Ik zou daar heel behoedzaam over zijn, dit is een heel ingewikkeld proces", zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) in "De afspraak".

Lees hier het volledige artikel:

Klinisch bioloog Isabel Leroux-Roels over vaccin: "Dit hadden we niet durven te hopen"

Ook klinisch bioloog Isabel Leroux-Roels van UZ Gent is hoopvol over het vaccin van Pfizer dat een efficiëntie heeft van 90 procent. "Dit is het meest positieve scenario dat we ons konden voorstellen, dit hadden we niet durven te hopen", zegt Leroux-Roels in "Terzake".

"In eerste instantie zullen zorgverleners, ouderen en chronisch zieken hiermee worden gevaccineerd, want er zullen in eerste instantie niet genoeg vaccins zijn voor iedereen. Er komen wel nog andere vaccins en er is geen reden waarom die niet even succesvol zouden zijn."

Bekijk hier het gesprek met Leroux-Roels in "Terzake":

Videospeler inladen...

Björn Soenens: "Er zijn nieuwe coronamaatregelen nodig, maar dan moet Trump willen samenwerken met Biden"

In de VS is het coronavirus alomtegenwoordig. De kaap van 10 miljoen coronabesmettingen is overschreden vandaag en het aantal ziekenhuisopnames staat op recordhoogte. Er moeten dus nieuwe coronamaatregelen komen, maar dat is kort voor de presidentswissel niet eenvoudig.

"De verkozen president Joe Biden roept op om een mondmasker te dragen", weet correspondent Björn Soenens. "Biden zei op een persconferentie ook dat het vaccin gratis zal zijn voor iedereen. Maar in deze tussenfase moeten er middelen vrijgemaakt worden, en daar is een handtekening voor nodig. De Trump-administratie weigert voorlopig die handtekening te zetten."

Bekijk het gesprek met correspondent Björn Soenens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Zestiende finales in voetbalbeker uitgesteld naar januari 2021

De raad van bestuur van de Pro League heeft na overleg met de amateurvleugels Voetbal Vlaanderen en ACFF beslist om de zestiende finales van de Beker van België met een drietal weken uit te stellen naar 9 en 10 januari 2021. Dat maakte de kalendermanager maandag bekend. Door de beslissingen van het Overlegcomité zijn trainingen voor amateurclubs opgeschort tot minstens 13 december. Voetbal Vlaanderen en het ACFF beslisten zelfs om hun competities dit jaar niet meer te hernemen.

De zestiende finales van de Croky Cup stonden gepland op 15, 16 en 17 december. Op die data moeten nog negen amateurclubs in actie komen tegen de professionele teams. Gezien de sanitaire situatie en het gebrek aan training en wedstrijdritme stemde de Pro League ermee in de zestiende finales uit te stellen. De wedstrijden zullen plaatsvinden op 9 en 10 januari en niet langer in december. Volgende week maandag legt de kalendermanager van de Pro League de exacte speelmomenten vast.

In principe krijgen amateurclubs in de zestiende finales het thuisvoordeel. Omdat het op 9 en 10 januari wel eens zou kunnen vriezen, voert de Pro League de mogelijkheid in om de wedstrijden van de zestiende finales het thuisvoordeel te wijzigen als de oorspronkelijke thuisclub niet beschikt over veldverwarming. Door de krappe kalender en om te anticiperen op extra uitstelwedstrijden wil de Pro League vermijden dat ook met de zestiende finales geschoven moet worden door slechte weersomstandigheden.

Biden waarschuwt Amerikanen voor donkere coronawinter

De verkozen Amerikaanse president Joe Biden heeft een vastberaden strijd tegen het coronavirus aangekondigd en de Amerikanen op een harde tijd voorbereid. "Er staat ons een zeer donkere winter te wachten", zei de Democraat maandag in zijn thuisstad Wilmington in de staat Delaware.

Biden kondigde aan dat hij in de strijd tegen de pandemie op geen inspanning zou kijken, van zodra hij op 20 januari beëdigd wordt. De Democraat zei voorts dat het nog maanden zou duren voor vaccins in groten getale beschikbaar zouden zijn, ondanks het positieve nieuws in de zoektocht naar een vaccin. Biden riep Amerikanen ook op om mondneusmaskers te dragen.

Lees hier het volledige artikel:

Olieprijzen stijgen met zowat 10 procent

De prijzen van ruwe olie zijn maandag fors de hoogte in geschoten. Ze boekten winsten van om en bij de 10 procent. De olieprijzen waren 's ochtends al duidelijk hoger gegaan, in de nasleep van de winst van de Democraat Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het hoopgevende nieuws over het coronavaccin dat Pfizer en BioNTech ontwikkelen, gaf een extra stevige duw in de rug.

Een vat olie (159 liter) van de Noordzeesoort Brent, voor levering in januari, noteerde maandagnamiddag 9 procent hoger op 43 dollar. In New York werd voor een vat olie van de Amerikaanse soort WTI voor levering in december 40,91 dollar betaald (+10,15 procent).

Beurzen hoopvol over vaccin Pfizer: Bel20 schiet meer dan 6 procent hoger

Hoopgevend nieuws over het coronavaccin dat Pfizer en BioNTech ontwikkelen, hebben de beurzen in heel Europa maandag vleugels gegeven. Op de Brusselse beurs sloot de sterindex Bel20 de dag af met een winst van 6,37 procent, op 3.394,66 punten.

Het absolute steraandeel in de Bel20 was Barco. Het aandeel van de Kortrijkse beeldvormingsgroep ging bijna een kwart hoger. De financiële titels ING en KBC wonnen ruim 14 procent, brouwer AB InBev meer dan 11 procent. Drie aandelen in de sterindex leden verlies: de investeerder in logistiek vastgoed WDP, warenhuisketen Colruyt en biotechonderneming argenx.

Lees meer in dit artikel:

Pfizer Puurs bereidt zich voor op productie honderden miljoenen vaccins

Pfizer Puurs, in de provincie Antwerpen, is een van de twee vestigingen van de Amerikaanse farmareus Pfizer waar het veelbelovende coronavaccin geproduceerd zal worden. Het bedrijf mikt op 1,3 miljard dosissen tegen eind 2021, wat betekent dat er in Puurs honderden miljoenen dosissen van de band zullen rollen, als het vaccin er effectief komt.

Het kandidaat-coronavaccin wordt ontwikkeld door Pfizer en BioNTech. Zij maakten maandag bekend dat het voor "90 procent doeltreffend" is, volgens een tussentijdse analyse van de testfase 3, de laatste fase vooraleer homologatie aan te vragen. Ondertussen wordt alles in gereedheid gebracht om het vaccin massaal te produceren. Dat zal gebeuren in Puurs en in de Pfizer-vestiging in Kalamazoo, in de Amerikaanse staat Michigan.

In beide vestigingen is de productie trouwens al opgestart, ook al is het nog niet zeker of het vaccin er uiteindelijk zal komen. "We hebben op de twee locaties al honderdduizenden dosissen geproduceerd", zegt Koen Colpaert, senior manager business operations bij Pfizer in België, maandag. In de Antwerpse vestiging werden voor de productie van het coronavaccin ook al circa 150 mensen aangeworven. De twee bedrijven verwachten als alles goed gaat volgend jaar 1,3 miljard dosissen van het vaccin te kunnen produceren.

Pfizer Puurs is een van de grootste productie- en verpakkingssites van Pfizer wereldwijd. Jaarlijks worden er meer dan 400 miljoen doses injecteerbare vaccins en medicijnen geproduceerd. In de Antwerpse vestiging werken bijna 3.000 mensen.

Meest gelezen