Limburgse brandweer start campagne om bevolking te waarschuwen voor CO-gevaar

De drie Limburgse hulpverleningszones starten een campagne om mensen bewust te maken van het CO-gevaar. Dat gebeurt niet toevallig nu het kouder wordt en er een energiecrisis woedt, waardoor meer mensen thuis de verwarming aanzetten of onveilige alternatieven gebruiken. Daarbij vergroot het risico op een CO-vergiftiging. 

De brandweer is deze winter extra bezorgd over mogelijke CO-intoxicaties. Door de hoge energieprijzen zoeken sommige mensen alternatieven voor verwarming of koken op gas. Zulke alternatieven houden verschillende gevaren in, waarbij CO-vergiftiging (koolmonoxide) toch wel één van de grootste risico’s is. Jaarlijks worden in België meer dan duizend mensen het slachtoffer van een koolstofmonoxidevergiftiging. Dit jaar telde het Antigifcentrum al 60 CO-doden.  Daarom werkten de 3 hulpverleningszones in Limburg samen een online campagne uit onder de slogan “Veilig de winter door!”  

Geen barbecue in huis

De Limburgse campagne is een aanvulling op de grootschalige campagne tegen CO-vergiftiging die het Antigifcentrum en Netwerk Brandweer al sinds half oktober voeren. De Limburgse hulpverleningszones zetten in op een online campagne met sprekende beelden, om mensen heel concreet te wijzen op de gevaren van alternatieve verwarmingsbronnen of kooktoestellen. Het kan gaan om boilers, centrale en verplaatsbare verwarmingstoestellen, kooktoestellen op gas- en verbrandingsmotoren, maar ook loert het gevaar op een CO-intoxicatie als je een BBQ-toestel, een vuurschaal, te veel kaarsen of een gasvuurtje binnen gebruikt. "We houden de campagne bewust laagdrempelig, met eenvoudige duidelijke beelden, omdat we ons ervan bewust zijn dat de risico's het grootst zijn in kansarme gezinnen," onderstreept Karen De Smedt namens de drie Limburgse hulpverleningszones.

Koolmonoxide of koolstofmonoxide (CO) is een kleurloos, reukloos en niet-irriterend gas. Daardoor merk je de giftige werking van CO doorgaans pas te laat of soms zelfs niet op. Een kleine hoeveelheid kan al tot vergiftigingsverschijnselen leiden en in het ergste geval volgt verstikking. Plotse vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn of braken kunnen symptomen zijn. Zeker als dat bij meerdere mensen in dezelfde ruimte tegelijk voorkomt, is dat een alarmsignaal.  

Vier maatregelen

Volgens de Limburgse brandweer zijn er vier belangrijke stappen om een CO-vergiftiging te vermijden: toestellen door een erkend technicus laten plaatsen en geregeld (laten) controleren en ook de schoorsteen jaarlijks laten vegen, ruimtes voldoende ventileren bijvoorbeeld door ramen af en toe open te zetten, een CO-melder plaatsen en werking ervan geregeld checken en tenslotte bij symptomen het toestel uitschakelen, ramen en deuren openen, meteen naar buiten gaan en de hulpdiensten bellen.

Meest gelezen