Voorlezer André Feron (91) verloor zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Foto: Paul Van Landeghem

Voorleesmarathon in Fort van Breendonk van namen gesneuvelde verzetslieden WOII: "We mogen ze niet vergeten"

In het Fort Van Breendonk is een voorleesmarathon aan de gang waar de namen worden voorgelezen van verzetslieden die stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nog tot woensdagavond worden duizenden namen voorgelezen door bekende en minder bekende sprekers. Via een livestream kan je volgen op je smartphone of je computer, als je je vooraf geregistreerd hebt.

Van maandag 6 mei om 18 uur tot woensdag 8 mei om 20 uur vindt in het Fort van Breendonk de 2e editie plaats van de voorleesmarathon 'Dit zijn de namen'. Het is een eerbetoon aan de zowat 15.000 verzetshelden die gedood werden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen hun naam wordt voorgelezen, ook het beroep, de verzetsactiviteit, de plaats van het overlijden en de leeftijd van de persoon worden genoemd.

"Het is onrechtvaardig dat we zoveel van deze mensen vergeten zijn"

Dany Neudt, organisator

"Wij vinden het onrechtvaardig dat we zoveel van deze mensen vergeten zijn, terwijl ze vaak hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid", zegt organisator Dany Neudt. "Het Fort van Breendonk staat symbool voor de wreedheid van de oorlog, daarom doen we het hier."

André Feron is een van de lezers. "Ik ben geboren in 1933, dus ik heb de oorlog bewust meegemaakt. Mijn vader hielp het verzet en is in april 1944 aangehouden, en na 8 of 9 maanden gevangenschap is hij overleden. Pas na de bevrijding hebben we het nieuws vernomen. Gedurende 40 jaar na de oorlog werd er niet over de gesneuvelden gesproken. Nu is er wel interesse, en dat is belangrijk. De jeugd moet het blijven in herinnering houden."

Bekijk: André Feron: "Mijn vader is voor mij als een heilige"

Videospeler inladen...

Bekende en onbekende lezers

Bij de voorlezers zijn schrijvers, zangers en presentatoren, maar bijvoorbeeld ook ondernemers en topmensen van overheidsdiensten.

Een greep uit de namen: Tom Lanoye, Wim Helsen, Kristien Hemmerechts, Helmut Lotti, Bent Van Looy, Raf Njotea, Lieve Blancquaert, Lieven Boeve, Guillaume Van der Stighelen, Mich en Raf Walschaerts, admiraal Michel Hofman, Francisca Bostyn, Gert Vercauteren en Johan Delmulle.

Ook muzikant Simon Gronowski, die zelf in 1943 uit een treinkonvooi van Mechelen naar Auschwitz-Birkenau ontsnapte, is erbij.

Via een livestream kan je volgen op je smartphone of je computer, als je je vooraf geregistreerd hebt.
Foto: Paul Van Landeghem

Meest gelezen