Alexander Pohl

Triest nieuw record van 212.326 bevestigde besmettingen in 1 dag, district in Catalonië in lockdown na nieuwe uitbraak

De voorbije 24 uur zijn wereldwijd 212.326 coronabesmettingen bevestigd, een triest nieuw record. In het district El Segrià in Catalonië moeten 200.000 inwoners opnieuw in lockdown na een nieuwe uitbraak. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) roept Belgen die uit het gebied terugkeren met aandrang op om zich bij thuiskomst te laten testen en binnen te blijven. Een quarantaine verplichten, kan wettelijk niet. Volg alles in onze liveblog. 

Bent u op reis in het district El Segrià, bent u pas teruggekeerd of kent u iemand die er verblijft of pas is teruggekeerd? Laat het ons weten via nieuws@vrt.be, graag samen met uw gsm-nummer.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Triest nieuw record: 212.326 bevestigde besmettingen in 24 uur

De voorbije 24 uur zijn wereldwijd 212.326 bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het cijfer is goed voor een triest nieuw record. Het vorige stond op 28 juni. Die dag stelde de WHO 189.077 besmettingen vast. 

De sterkste stijging van de besmettingen blijft zich in de Verenigde Staten, Brazilië en India aftekenen. Wereldwijd blijft het aantal coronadoden stabiel op ongeveer 5.000 per dag.

Volgens een berekening van het persagentschap Reuters heeft het aantal bevestigde coronabesmettingen gisteren de kaap van 11 miljoen wereldwijd overschreden, sinds het begin van de pandemie. In 7 maanden heeft die al aan meer dan een half miljoen mensen het leven gekost.

Minister De Block roept met aandrang op: "Wie uit getroffen regio in Catalonië terugkeert, moet zich laten testen"

Belgen die terugkeren uit het district El Segrià, in de provincie Lérida in de Spaanse regio Catalonië, dat opnieuw in lockdown is geplaatst omdat er een nieuwe uitbraak van het coronavirus is, moeten zich bij thuiskomst laten testen bij de huisarts. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

"Ik heb de instructie gegeven dat mensen die met de wagen terugkeren, bij de huisarts een test kunnen vragen", vertelt ze aan VRT NWS. "Tot ze de uitslag van die test hebben, moeten ze contact met anderen vermijden en binnenblijven. Dat is echt essentieel. Wie met het vliegtuig terugkeert, zal op de luchthaven mensen van Saniport aan de gate zien die hetzelfde advies zullen geven."

Voor alle duidelijkheid: het gaat om een uitdrukkelijke oproep van De Block. "Momenteel is er geen wettelijke basis om een quarantaine verplicht op te leggen", zegt ze. "We moeten toch zien dat we hier niet weer gevaar lopen. Ik wil er toch op drukken dat er een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is."

"In de getroffen regio in Catalonië heeft het virus veel zuurstof gekregen. Het is erg gevaarlijk om het hier weer binnen te brengen. Wie positief test, is besmettelijk en moet de gewone regels van quarantaine volgen."

Zijn we niet te snel gegaan door reizen weer toe te laten? "Iedereen moet beseffen dat de situatie waar zij of hij naartoe reist elk moment kan veranderen", zegt De Block nog in "Het Journaal". "Als mensen willen vertrekken, moeten ze zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Is het veilig genoeg? Dat moeten ze voor zichzelf uitmaken."

Lees meer over de nieuwe uitbraak in Catalonië in dit artikel en bekijk hier de toelichting van Maggie De Block in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Vlamingen Tim en Nelleke met B&B aan de Costa Brava vrezen imagoschade: "Het is paniekzaaierij om te veralgemenen"

Onze reporter Mieke Strynckx is momenteel in Catalonië. Vandaag ging ze op bezoek bij de Vlamingen Tim en Nelleke die de bed and breakfast La Vista Brava aan de Costa Brava uitbaten. De boekingen lopen minder dan anders, maar daarop hadden ze zich voorbereid na de lange lockdown in Spanje. "We dachten dat het helemaal niks zou worden", zegt Tim. "Alles wat extra is, daarmee zijn we blij."

De nieuwe uitbraak in het district El Segrià zowat 200 kilometer verderop baart hen geen zorgen, maar ze vrezen wel voor een verkeerd beeld in het buitenland. "Het is een beetje paniekzaaierij om te gaan veralgemenen, "oei Catalonië"," zegt Nelleke. "Hier in de regio is nooit sprake geweest van een uitbraak."

Luister hieronder naar de reportage van Mieke Strynckx:

Dansen op een trouwfeest met de anderhalvemeter in het achterhoofd, hoe doe je dat?

Dansen op een trouwfeest mag weer, zij het op een afstand van anderhalve meter, tenzij de dansers deel uitmaken van dezelfde sociale bubbel of onder hetzelfde dak wonen. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Onze ploeg mocht meevieren met Dorien en Mario die vandaag in Nijlen trouwden:

Videospeler inladen...

WHO zet studies naar hydroxychloroquine bij patiënten in het ziekenhuis stop

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zet haar studies naar hydroxychloroquine en het HIV-combinatiemedicijn lopinavir/ritonavir bij coronapatiënten in het ziekenhuis stop. Ze doet dat omdat ze de sterftecijfers niet doen dalen.

"De tussentijdse resultaten tonen aan dat hydroxycholoroquine en lopinavor/ritonavir de sterftecijfers weinig tot niet doen dalen bij coronapatiënten in het ziekenhuis in vergelijking met de standaardbehandeling. De studies stoppen daarom per direct", zegt de WHO.

De WHO zegt dat de beslissing is genomen op aanraden van een international sturingscomité en dat die niet van toepassing is op andere studies waarbij de medicijnen worden gebruikt voor patiënten die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen of die ze uit voorzorg nemen.

Griekenland verlengt lockdown in migrantenkampen ondanks kritiek

Griekenland heeft de lockdown in de migrantenkampen op zijn grondgebied opnieuw verlengd, ondanks de beschuldigingen dat het de pandemie zou gebruiken om hun verplaatsingen te beperken. De lockdown van de kampen, die op 21 maart begon, wordt nu verlengd tot 19 juli, aldus het ministerie van Migratie. Migranten mogen de kampen alleen verlaten tussen 7 en 21 uur, in groepen van minder dan 10. Er mogen ook maximaal 150 mensen per uur de kampen verlaten, voegde hij eraan toe.

De migranten hebben uiting gegeven aan hun frustratie over deze vijfde verlenging van de opsluiting die hen is opgelegd. "Ik begrijp echt niet waarom ze dit doen", zei Hamoudi, een 24-jarige Somalische asielzoeker, inwoner van het Vial-kamp op het eiland Chios. "Misschien willen ze gewoon gesloten kampen?", vroeg hij zich af.

Voor Marco Sandrone, coördinator van Artsen Zonder Grenzen (AZG) in kamp Moria op het eiland Lesbos, is een lockdown met betrekking tot migrantenkampen geen kwestie van volksgezondheid. Griekenland, met 192 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, is niet zo ernstig getroffen als andere Europese landen, en er zijn geen doden geregistreerd in migrantenkampen op eilanden in de Egeïsche Zee. Daar verblijven in totaal 32.000 asielzoekers in kampen met een theoretische capaciteit van 5.400 plaatsen.

De Griekse autoriteiten verplaatsen ook duizenden migranten naar het continent, terwijl het land buitenlandse toeristen begint toe te laten voor het zomerseizoen. Ngo's en vrijwilligers zijn van mening dat de langdurige opsluiting van migranten te wijten is aan het toeristenseizoen. "Ze proberen de vluchtelingen zo onzichtbaar mogelijk te maken", zegt Jenny Kalipozi, een vrijwilliger die migranten in de kampen helpt op het eiland Chios.

Antwerp Symphony Orchestra speelt weer: "Ik ben enorm dankbaar dat het weer mag"

Liveconcerten mogen sinds woensdag weer. Ook klassieke concerten zijn weer toegelaten, weliswaar met coronabeperkingen. Ook het Antwerp Symphony Orchestra speelt weer, in de Elisabethzaal, voor 200 toeschouwers, terwijl er 2.000 zitjes zijn. Afstand houden moet trouwens ook op het podium. Onze ploeg maakte dit verslag:

Videospeler inladen...

André Vermeulen vanuit Catalonië: "Al weken voor gevaar gewaarschuwd"

VRT-journalist André Vermeulen is aan de rand van het gebied in Spanje dat weer in lockdown is. Volgens hem wordt er al weken voor gewaarschuwd dat de situatie in de regio potentieel gevaarlijk kan zijn. "Er zijn hier de voorbije week in het zuidwesten van Catalonië 400 nieuwe besmettingen vastgesteld, vooral bij seizoensarbeiders in de fruitpluk. Zij wonen dikwijls in miserabele, onhygiënische omstandigheden, vaak met te veel mensen samen in kleine ruimtes, sommigen overnachten zelfs in groepjes onder de blote hemel. Er was al weken voor gewaarschuwd dat dit gevaarlijk kon zijn, in deze corona-tijden."

38 steden en gemeenten zijn er nu sinds vanmiddag afgesneden van de buitenwereld. "De 210.000 mensen die hier wonen mogen zich wel nog vrij verplaatsen in de afgesloten regio, maar dat wordt sterk afgeraden", aldus Vermeulen. "Bijeenkomsten van meer dan 10 personen zijn opnieuw verboden en bejaarden in rustoorden mogen ook geen bezoek meer ontvangen." 

Lees meer over de nieuwe uitbraak in Catalonië in dit artikel en bekijk hier de toelichting van André Vermeulen in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Politie in Wageningen arresteert betogers

De politie heeft in Wageningen (Nederland) tientallen demonstranten aangehouden. Dat heeft een woordvoerster gezegd. De politie had informatie gekregen dat een groep van ongeveer tweehonderd betogers die tegen de coronamaatregelen zijn vanuit Utrecht onderweg waren naar Wageningen. Volgens de politie waren er ook hooligans bij die de openbare orde wilden verstoren, aldus de woordvoerster. De betogers werden gevorderd om te vertrekken. De personen die niet luisterden en weigerden weg te gaan, zijn aangehouden.

Hoewel er kleine botsingen waren, waarbij betogers voorwerpen gooiden naar de ME, zijn er geen grote confrontaties geweest, aldus de politie. Een groep betogers en leden van Nederland in Opstand wilden eerst in Utrecht demonstreren tegen de coronamaatregelen, maar dat was verboden. Het zou daarbij gaan om supporters van een aantal voetbalclubs.

Antwerpen vervangt afgelaste Sinksenfoor met wintereditie

Tussen 21 november en 13 december vindt op Spoor Oost in Antwerpen een wintereditie van de Sinksenfoor plaats. Dat hebben burgemeester Bart De Wever (N-VA) en schepen voor Markten en Foren Peter Wouters (N-VA) aangekondingd. De wintereditie is een opluchting voor de foorkramers, die de belangrijke Sinksenfoor afgelast zagen door de coronamaatregelen.

De wintereditie van de Sinksenfoor zal drie weken en vier weekends lopen op Spoor Oost en zal gelden als aftrap van het jaarlijkse stadsfestival Winter in Antwerpen. Alle foorkramers die normaal op de Sinksenfoor staan, krijgen een uitnodiging om op de vervangeditie hun kraam of attractie uit te baten.

Volgens Jean-François Vlasselaerts, woordvoerder van de foorkramers, maakt de wintereditie een verloren jaar voor een klein stukje goed. "We hebben zeven maanden stilgelegen, zonder inkomsten en met doorlopende kosten."

Om de moeilijke situatie van de foorkramers tegemoet te komen, geeft de stad hen een korting van 80 procent op het standgeld voor de wintereditie in 2020 en een korting van 20 procent voor de daaropvolgende editie. Op de winterfoor worden de gepaste veiligheidsmaatregelen genomen, de stad volgt ook op hoe de verspreiding van het coronavirus evalueert, met het oog op een mogelijke tweede besmettingsgolf.

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen