Bron: Instagram @Stubru

Alice schrijft open brief na "victim blaming": "De gedachte dat vrouwen overdrijven, is zó jammer" 

Het is Wereldmeisjesdag vandaag, en daarom is Alice Elliot (20) op vraag van de ngo Plan International in haar pen gekropen. Elliot werd afgelopen zomer na een match van de Rode Duivels aangerand in een fandorp. De dag na de feiten kreeg ze via sociale media het verwijt dat ze "een mediageile aandachtshoer" is. Elliot werd zo het slachtoffer van "victim blaming" op sociale media, zo vertelde ze vanmorgen op Studio Brussel. 

Alice Elliot volgde op 28 juni de match van de Rode Duivels tegen Engeland in een van de vele fandorpen die ons land tijdens het WK rijk was. Na de wedstrijd werd ze tijdens de afterparty slachtoffer van seksueel geweld. "Ik werd door enkele jolige supporters betast. En ik heb bij andere vrouwen hetzelfde zien gebeuren, iets wat me enorm frustreerde", zo vertelt Elliot op Studio Brussel.

Elliot tweette over de gebeurtenissen, en die tweet werd opgepikt door een krant. "Het artikel over wat mij was overkomen heeft énorm veel reacties uitgelokt, en vooral negatieve. Ik was daar best van geschrokken. En ik bedacht me: "Dit was eigenlijk nog iets stoms, die feiten op zich. Wat met vrouwen die véél ergere dingen hebben meegemaakt?" Ik ben niet getraumatiseerd, veel andere vrouwen die aangerand of verkracht worden zijn dat wel."

Dat een getuigenis over seksueel geweld veel moed vraagt: dat lijkt niet bij mensen op te komen.

Naar aanleiding van Wereldmeisjesdag schreef Alice haar gevoelens over dit voorval van haar af in een open brief, die circuleert op het internet. "Zonder commentaar is het al pijnlijk genoeg", is de veelzeggende titel van haar betoog. "En op die open brief krijg ik vandaag gelukkig vooral positieve reacties", zegt ze. "Ik heb ook veel aangrijpende reacties gelezen van vrouwen die zelf aangerand of verkracht zijn en niet geloofd werden door hun omgeving."

De boodschap van Elliot is duidelijk: oordeel niet te snel wanneer iemand met een verhaal over seksueel geweld naar buiten komt. "Veel mensen die zo'n feiten horen, hebben nog altijd de neiging om te denken dat een vrouw in dat geval overdrijft. Dat ze liegt, of aandacht wil. Dat het om een eerlijk verhaal gaat, en dat het veel moed vraagt om zoiets te vertellen: dat lijkt niet bij mensen op te komen. En dat is jammer", aldus Elliot. 

Herbeluister hier het integrale gesprek tussen Alice en Linde Merckpoel op Studio Brussel

Meest gelezen