Meer mensen veranderen van werk

Voor het eerst in vijf jaar is het aantal werknemers dat van werk verandert, gestegen. Opvallend, ook werknemers ouder dan 35 kijken uit naar ander werk en dat in moeilijke economische tijden. Dat blijkt uit cijfers van het HR-bedrijf Acerta en de Universiteit Gent. Bij het onderzoek werden alleen mensen met een job ondervraagd.

"We zien merken de stijging van de jobmobiliteit aan de toename van het aantal actieve werkzoekenden. Er zijn ook meer sollicitaties, wat aantoont dat mensen vaker reageren op een vacature en ook de intentie om te veranderen van werk stijgt", verduidelijkt Inge Verhoeven van Acerta.

De inschatting van de economische realiteit speelt daarbij een belangrijke rol. "Uit ons onderzoek is gebleken is dat mensen die de economische context als negatief ervaren minder snel van job gaan veranderen. Welnu, dit jaar zijn er minder mensen die aangeven dat die context hen zal tegenhouden om van job te veranderen. Wij geloven dat ze zich nu toch wel meer aan die positieve berichtgeving proberen vast te houden en hun toekomstplannen proberen door te zetten."

Uitdaging blijkt een belangrijk element om op zoek te gaan naar iets anders. "Wanneer mensen voldoende uitdaging vinden in hun job, zijn ze minder geneigd om op zoek te gaan naar iets nieuws. Ook gebrek aan opleidingsmogelijkheden kan een reden zijn. Loon staat op de derde plaats en is dus niet de belangrijkste drijfveer om van werk te veranderen", aldus Verhoeven.

Mensen hebben niet alleen de intentie om werk te veranderen, ze doen het ook echt. "We hebben gezien dat er dit jaar meer mensen minder dan een jaar in dienst zijn bij de huidige werkgever. Dus dat wijst erop dat meer mensen effectief de overstap hebben gemaakt", zegt Verhoeven die meteen ook nuanceert dat niet iedereen die de intentie heeft, die ook uitvoert.

Meest gelezen