Waarisdafeestje? - Johanne Montay

opinie
Opinie

Johanne Montay is chef van de politieke redactie van de RTBF. Deze bijdrage verschijnt ook op de nieuwssite van de Franstalige omroep.

Vrijdag 25 september. Twee dagen voor de officiële dag. De Grote Markt van Brussel staat vol tv-vrachtwagens en podiums. Voor de trappen van het stadhuis komen bekende gasten aan. Dit is de dag van de officiële plechtigheid voor het feest van de “Federatie Wallonië-Brussel”.

Ja, stel je voor dat 11 juli op 9 juli gevierd wordt, want 11 juli valt op een zondag. En toch doen ze dat bij de “Federatie Wallonië-Brussel”. Een instelling zonder wettelijke naam. Door de grondwet verboden. Er bestaat wettelijk geen andere officiële benoeming dan “Franse gemeenschap”. Maar niemand gebruikt het nog. Behalve professor Marc Verdussen, Grondwettelijk recht bij Universiteit van Leuven. Hij twitterde zondag: “Ik verbied aan mijn studenten de naam “Fédération Wallonie-Bruxelles” te gebruiken, die onzinnig, en vooral ongrondwettelijk is."

Wie wil feesten?

Laten we het stadhuis binnen gaan en even in de flamboyante gotische zaal rondwandelen. Onder de bescherming van aartsengel Michiel staan de stoelen klaar voor de prominenten. Maar op die stoelen geen enkele naam van Vlaamse politici: geen partijvoorzitter, geen voorzitter van het Vlaams Parlement, geen minister-president…

En dat is niet de enige verrassing. Geen enkele naam van een federale minister. Premier Charles Michel is net naar de Verenigde Staten vertrokken. Er ligt wel een kaartje met de naam van minister Jacqueline Galant op een lege stoel, maar zij is er niet. Zijn socialiste buur – ik zal zijn naam niet citeren – heeft immers het kaartje met haar naam discreet in zijn zak gestopt, zodat hij haar niet als buurvrouw krijgt. Minister van sport René Collin (CDH) wordt de buur, want Galant is er niet.

Waar zijn de Waalse ministers? Magnette is er ook niet. Er is begrotingscontrole in Namen. Ik zie wel een vertegenwoordiger, René Collin (CDH) die zowel voor de gemeenschap (minister van sport) als voor het Waalse gewest (minister van landbouw) werkt. Ah, hier komt Jean-Claude Marcourt (PS), die ook twee petten draagt o.a. Waals minister van Economie, en minister van hoger onderwijs voor alle Franstaligen.

Wie is er, dan wel? Rudy Demotte (PS), de minister-president van de Federatie, Philippe Courard (PS), de voorzitter van het parlement van de federatie, Yvan Mayeur (PS), de burgemeester van Brussel. Een paar ministers van de federatie, zoals Milquet (CDH); 2 Franstalige partijvoorzitters: Di Rupo (PS) en Chastel (MR), die als goede leerlingen heel vroeg voor de plechtigheid als twee partners samen zitten te babbelen. Ik zal de lijst van alle gasten niet onthullen, maar kan u toch vertellen dat er lege stoelen staan.

“Franstaligen = solidariteit”

Een echt “onderonsje” dus. Wat de inhoud betreft, werd de klemtoon op de “solidariteit” gelegd, basis van de bouw van de “Federatie” en van de band tussen Walen en Franstalige Brusselaars. “Solidariteit” met migranten ook. Typisch Franstalig?

Typisch voor regeringen waarin PS en CDH zitten. Yvan Mayeur, de burgemeester van Brussel, sprak over deze solidariteit als een kracht tegen de “nationalisten” die “onze democratische en sociale waarden willen schaden”, “le vivre ensemble”.

Het tweede thema van het feest ging was de toekomst van de “Federatie”. Enkele dagen geleden had de Waalse liberaal Pierre-Yves Jeholet voor de afschaffing van de instelling gepleit.

“Bonne fête!”

Daarop antwoorde de voorzitter van het Parlement in het… Waals!...: “Rastrins on pô valet”, wat ik als “Zwijg manneke”, zou vertalen. De Federatie heeft “nog mooie jaren voor zich. 45 jaren is “ko trop djône po mori” (te jong om te sterven).

Na de toespraak van Demotte – ook op solidariteit gericht, met een oproep tegen de “bruine pest” – was er tijd voor een drink. Charles Picqué, de voorzitter van het Brusselse parlement, leek een beetje bezorgd. Een feestje “onder ons”. Wie is “ons”? Een land? Een federatie? Een gewest? Een stad? Een dorp? Wat zullen de Vlamingen denken als de Franstaligen zich verdelen? Ah, nog één ding: op 27 september 2016 zullen de gebouwen van de “Federatie” voor het publiek geopend zijn. Tot nu toe was het alleen het geval op 21 juli, voor het “nationale feest”.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen