De vijf boeken die het leven van Christina De Witte (Chrostin) hebben veranderd

Een debuut op de Amerikaanse boekenmarkt. Dat is de opmerkelijke prestatie van illustrator Christina De Witte en haar boek "The ultime survival guide to being a girl" rond haar figuurtje Chrostin. Maar om te geraken waar ze nu staat, zijn ook allerlei boeken belangrijk geweest: van non-fictie tot graphic novels. Tijd voor een overzicht van de vijf boeken die het leven van Christina De Witte hebben veranderd.

Twee soorten boeken leest De Witte. "Enerzijds boeken om bij te leren, anderzijds graphic novels (beeldromans nvdr.) of boeken van collega-cartoonisten." "Echte verhalen" leest ze amper. 

Zelf heeft De Witte haar debuut als auteur niet gemist. Zo werd haar boek eerst in de Verenigde Staten uitgegeven, nog voordat de Vlaamse boekenmarkt haar opmerkte. Met succes: zo behaalde ze in de VS de eerste plaats voor nieuwkomers in de categorie young adults (jongvolwassenen nvdr.) Ze kreeg dan ook al een aanbod van haar uitgeverij in New York om een tweede boek te maken. "Nu is mijn boek gericht op tieners en jongeren, maar het tweede zou voor nog jongere mensen moeten zijn. Toen ik het hoorde, had ik nog geen flauw idee wat ik kon doen. Maar dat is nu een project voor 2019." 

(lees verder onder de Instagrampost)

1. "Blankets" - Craig Thompson

"Blankets" is een autobiografische graphic novel. "Het boek volgt het leven van auteur Thompson in een klein stadje, van zijn kindertijd tot zijn eerste liefde en zijn puberteit", vertelt De Witte. "Het is een echte kanjer van een graphic novel die ik één ruk heb uitgelezen. Thompson raakt je met zijn verhaal én zijn tekenstijl is daarnaast ook prachtig." Voor wie nog geen ervaring heeft met graphic novels, raadt De Witte alvast dit boek aan. "Dit boek is vrij laagdrempelig."

Thompson raakt je met zijn verhaal én zijn tekenstijl is ook nog eens prachtig

De Witte is naar eigen zeggen erg kieskeurig bij het uitkiezen van graphic novels. "Soms weet ik al bij het openslaan van een graphic novel dat ik het niet zal kunnen volhouden. Soms vind ik het handschrift niet mooi en dan kan mij dat enorm storen. Ik weet niet of ik de enige ben die dat heeft." Maar  bij Thompson zit de stijl alvast helemaal goed voor De Witte. "Echt een streling voor het oog, ik kon echt genieten van zijn tekeningen."

2. "The subtle art of not giving a f*ck" - Mark Manson

Hoe moet je omgaan met tegenslagen of tekortkomingen in je leven? Manson geeft in zijn boek "The subtle art of not giving a f*ck" of in de Nederlandse vertaling "De edele kunst van not giving a f*ck" enkele tips om de dingen waar je om geeft te onderscheiden van de dingen waar je niet om geeft. "Ik heb veel uit dat boek geleerd", zegt De Witte. "In het begin trok ik me van alles aan: als het niet om mijn werk ging, dan ging het over mezelf. Ik nam alles heel snel persoonlijk. Ik stak mijn energie ook in de verkeerde dingen: in me zorgen maken, in kritiek opnemen en dat ook vasthouden. Dankzij dit boek heb ik leren relativeren. Ik laat het allemaal niet meer zo hard binnenkomen."

Dankzij dit boek laat ik kritiek niet meer zo hard binnenkomen

"Het is zot hoe een boek zoveel impact kan hebben, maar dat boek heeft een hele directe aanpak met heel veel praktische voorbeelden en die onthoud je. Het is echt een levensstijl", besluit De Witte.

3. "Baanbrekers" - Güler Turan

Vlaams Parlementslid Güler Turan (SP.A) zocht voor haar boek "Baanbrekers" ondernemers op met roots buiten België. "Mensen zoals ik eigenlijk", vertelt De Witte, die een Thaise mama heeft. "De Vlaamse ondernemer is nog altijd een witte man, zo lijkt het althans, en de vrouw is een uitzondering. We zien veel minder dat er mensen zijn van een andere origine die in Vlaanderen met succes een eigen zaak uit de grond hebben gestampt. De verhalen in het boek geven mij moed en hoop. De CEO van uw bedrijf is niet meer per se een witte, oude man. De ondernemers in "Baanbrekers" zijn het gezicht van een nieuwe economie en van een moderne maatschappij."

"Diversiteit is geen af te vinken vakje, het is een kracht. De ondertitel van het boek is ook "Kracht uit afkomst". Ik geloof daar echt wel in: je afkomst kan een plus zijn voor je ondernemerschap."

Je afkomst kan een plus zijn voor je ondernemerschap

De Witte heeft haar roots lang genegeerd. "Maar nu gebruik ik dat echt als troef. In mijn cartoons kan ik mij in veel meer zaken inleven. Mixed kindjes (kindjes met ouders van verschillende afkomsten, nvdr.) of mensen met Aziatische roots: we hebben dezelfde struikelblokken. Ik heb daar heel lang niks over gezegd. Dat was niet bewust, maar wel omdat dat me toen niet wakker hield. Maar als je opgroeit en wat meer begint uit te gaan, dan zeggen mensen al eens iets stoms tegen je. Ik lig daar nu niet meer van wakker, maar als tiener kon me dat echt raken. Ik vond mezelf dan echt superlelijk en ik wou zijn zoals mijn vriendinnen, want zij hadden daar geen last van. In de horecazaak waar ik werkte, kreeg ik bijvoorbeeld wekelijks opmerkingen. Ik dacht er eerst niet zo over na, ik dacht dat dat normaal was en dat het voor de rest van mijn leven zo zou zijn en dat ik daar niks op kon antwoorden. Ik snap perfect dat zulke opmerkingen je als tiener of jong meisje kunnen raken. Ik wil hen nu met mijn tekeningen onder andere zeggen: "Trek het je niet aan, zij zijn diegenen die fout zijn, er is niets mis met jou.""

Als tiener konden opmerkingen van anderen me echt raken

4. "Killing and dying" – Adrian Tomine

"Ondanks de donkere titel is "Killing and dying" echt een heel kleurrijk boek", legt De Witte uit. "Het zijn zes geïllustreerde kortverhalen die over heel menselijke dingen gaan, zoals eenzaamheid."

Geen enkel kortverhaal in het boek is hetzelfde. "Het ene verhaal is gekleurd, het andere is zwart-wit, nog een ander verhaal bestaat uit heel grote prenten..." Het boek is dan ook heel belangrijk geweest voor de stijl van De Witte. "Mijn stijl lijkt totaal niet op die van Tomine, maar ik zie wel hoe je composities, mensen en gezichtsuitdrukkingen moet tekenen. Ik hoef dus niet altijd boeken over management te lezen, ik haal bijvoorbeeld ook veel inspiratie uit boeken zoals "Killing and dying". Tomine wordt overigens "one of the most masterful cartoonists of his generation" (een van de meest meesterlijke cartoonisten van zijn generatie nvdr.) genoemd en dat is een heel terechte titel. Als er één graphic novel is die je moet lezen, dan is het deze wel."

Als er één graphic novel is die je moet lezen, dan is het deze wel

5. "Kaasheld en poephoofd" - Lamelos

De Witte sluit haar lijstje af met een Hollandse graphic novel. "Een hilarisch boek", zo noemt ze het, over twee helden die het leed uit de wereld moeten helpen. "Het is één groot verhaal, maar elke pagina is in een totaal andere stijl gemaakt. In het begin is het heel schattig getekend met mooie, leuke kleuren, dan krijgen we popart, dan volgt er een pagina waar met stiften werd getekend en zelfs een pagina met echte foto's. Ook dit boek heeft me zoveel inspiratie gegeven voor mijn eigen stijl."

"Lang zullen we lezen"

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van andere lezers en ontdek wat zij van gelezen boeken vinden.  

Meest gelezen