Macron tijdens het interview

Franse president Macron verdedigt omstreden pensioenhervorming en haalt hard uit naar demonstranten

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn pensioenhervormingen met hand en tand verdedigd.Ā Dat deed hij tijdens een televisie-interview, het eerste sinds het doorvoeren van de omstreden pensioenhervorming. Macron hoopt om met het interview de woedende massa tot bedaren te brengen, maar haalt ook hard uit naar demonstranten die geweld gebruiken. De vakbonden en de oppositiepartijen zijn niet te spreken over het interview.

Veel Fransen zaten deze middag aan hun televisietoestel gekluisterd. President Emmanuel Macron sprak er voor het eerst over de omstreden pensioenhervorming, die hij vorige week zonder goedkeuring van het parlement doorvoerde. Ondanks het hevige protest, wil Macron toch doorgaan met de hervorming. "Tegen eind dit jaar", zo klonk het bij de president.

President Macron: "Ik heb dit zelf niet gewild"

Videospeler inladen...

"Denkt u dat ik dit gewild heb? Neen", sprak de Franse president resoluut. "Maar als er iets is dat ik betreur, dan is het dat de noodzaak om deze hervorming door te voeren niet door iedereen gedeeld wordt." De president benadrukte wel dat hij openstaat voor verder overleg met de sociale partners.

Wel haalde de Franse president in zijn toespraak hard uit naar de demonstranten die met geweld door de straten van Parijs trekken. "Ik heb niets tegen de demonstranten die op straat komen", ging hij verder. "Vakbonden hebben een zekere legitimiteit en ik respecteer hun recht om te demonstreren. Wanneer groepen extreem geweld gebruiken om vertegenwoordigers aan te vallen, dan zijn we niet langer een republiek, een democratie. Je kan het vergelijken met de bestorming van het Amerikaanse Capitool, of wat er gebeurde in Braziliƫ."

Dit staat gelijk aan wat de VS doormaakte met de bestorming van het Capitool

Emmanuel Macron - president van Frankrijk

Volgens Macron is de hervorming van het pensioenstelsel noodzakelijk om de druk opĀ de sociale zekerheid te beperken. "In 2030 zal Frankrijk 20 miljoen gepensioneerden tellen. Denkt u nu echt dat we zo door kunnen gaan? Er zijn geen 36 oplossingen. Ons systeem is niet langer in balans en hoe langer we wachten, hoe slechter het zal worden."

Dat Macron zich niet populair maakt met de hervorming, neemt hij er bij.Ā "Ik ben niet op zoek naar herverkiezingen, maar tussen de peilingen op korte termijn en het algemeen belang van het land, kies ik het algemeen belang van het land", concludeerde het staatshoofd.

BEKIJK - President Macron gooit olie op het vuur met zijn toespraak "Hij probeert de demonstranten te verdelen":

Videospeler inladen...

Vakbonden en oppositie zijn kwaad

De oppositie en de vakbonden in Frankrijk zijn niet te spreken over de reactie van Macron. Ze vinden dat de president wereldvreemd en minachtend reageert op de protesten.Ā Hij zei onder meer dat veel Fransen die komen protesteren de pensioenhervorming als een drogreden aanhalen om geweld te plegen.

Volgens een van de vakbonden heeft Macron ook gewoon gelogen, toen hij zei dat de vakbonden geen compromis wilden sluiten over de pensioenhervorming. Marine Le Pen, fractievoorzitter van het uiterst rechtse Rassemblement National, zegt dan weer dat Macron steeds meer alleen staat, en de Fransen beledigt met zijn uitspraken. Volgens Jean-Luc MĆ©lenchon van de linkse partij La France Insoumise is Macron arrogant en stelt hij zich buiten de realteit. Dat zegt ook de Parti Socialiste, die meent dat Macron met het interview nog meer olie op het vuur heeft gegooid.

De Franse pensioenhervormingen

Het interview van de Franse president is zijn eerste televisieoptreden sinds de ophefĀ rond de pensioenhervormingen van vorige week. Toen besliste Macron om die hervormingen door te voeren zonder de goedkeuring van het parlement. De Franse bevolking is erg verdeeld over de hervorming.Ā 

Toch geloofde de president lang dat hij wel de steun van een meerderheid in het parlement kon genieten. De laatste uren voor de stemming was hij daar echter niet meer zo zeker van, omdatĀ de centrumrechtse partij Les RĆ©publicains terug leek te krabbelen.

De pensioenhervorming in 3 punten:

  1. Wettelijke pensioenleeftijd wordt opgetrokken van 62 naar 64 jaar
  2. Om recht te hebben op een volledig pensioen moeten de Fransen 43 jaar werken
  3. Veel beroepscategorieƫn, zoals ambtenaren en politici, kunnen niet meer op vervroegd pensioen

Daarop beriep de president zich op artikel 49.3. Dat is een procedure waarmee de Franse regering een controversiĆ«le wetgeving kan doorvoeren, zonder dat deze eerst door het parlement moet worden goedgekeurd. Hoewel die procedure legaal is, kan ze op niet veel bijval rekenen bij de parlementsleden en bij heel wat Fransen. Over het algemeen noemt men artikel 49.3 een erg "ondemocratische procedure".Ā 

Parijs op zijn kop

Het gevolg van het politieke spierballenvertoon: hevig protest in veel Franse grootsteden Ć©n een motie van wantrouwen tegen de regering vanĀ Ć‰lisabeth Borne, de Franse premier. Haar regering overleefde nipt de vertrouwensstemming, maar komt erg gehavend uit de strijd. Het is nog maar de vraag of zo'n regering nog verder beleid kan voeren. Het onvoorwaardelijke vertrouwen van veel Fransen krijgt de regering alvast niet langer.

Ook president Macron komt gehavend uit de strijd. Zijn populariteit is gekelderd.Ā Dat blijkt niet alleen uit peilingen, maar op straat, waar ook slogans tegen de president Macron worden gescandeerd.

Het protest duurt ondertussen voort. Na de vertrouwensstemming trokken honderden betogers naar de buurt van het parlementsgebouw in Parijs. De sfeer was er erg grimmig en het kwam tot rellen:Ā demonstranten gooiden met projectielen, de ordediensten zetten traangas in om hen uit elkaar te drijven.Ā 

Het ziet er bovendien niet naar uit dat de protesten binnenkort zullen gaan liggen.Ā Morgen hebben de vakbonden opnieuw een landelijke stakingsdag gepland.

Meest gelezen