Quentin Top / Hans Lucas

Coronablog - Kabinet-Weyts: "Afkoelingsweek is vakantie, maar kijken of we noodopvang kunnen regelen"

In een poging de vierde coronagolf te bedwingen, heeft het Overlegcomité nieuwe maatregelen uitgevaardigd die vooral het onderwijs en de eventsector treffen. Ontdek alle updates in onze liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Afkoelingsweek is vakantie, kinderen moeten zoveel mogelijk opgevangen worden door familie"

De verschillende bevoegde overheidsdepartementen gaan bekijken hoe ze noodopvang kunnen regelen tijdens de "afkoelingsweek" in het onderwijs. Dat laat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) via zijn woordvoerder weten na overleg.

Dat de kerstvakantie met een week wordt verlengd, baart nogal wat ouders kopzorgen. Qua opvang is dat niet steeds evident en kinderen bij grootouders afzetten is in deze pandemie niet meteen verstandig. "Maar de afkoelingsweek is wel degelijk vakantie, kinderen moeten zoveel mogelijk opgevangen worden door familie", klinkt het.

"De departementen Welzijn, Lokale Besturen en Onderwijs gaan wel samenzitten om te zien hoe we noodopvang kunnen regelen voor mensen die dat nodig hebben", aldus de woordvoerder van minister Weyts.

Overlegcomité neemt extra maatregelen: dit is er beslist

Het Overlegcomité heeft voor de derde keer in drie weken tijd extra coronamaatregelen genomen. Dit is beslist:

KINDEREN EN ONDERWIJS

  • Kinderen moeten voortaan vanaf zes jaar al een mondmasker dragen: op school, maar ook op alle andere plekken waar het mondmasker verplicht is. 
  • Een klas zal sneller in quarantaine moeten gaan. Dat zal gebeuren vanaf twee besmettingen per klas (tot nog toe was dat drie).
  • Alle klassen moeten ook een CO2-meter hebben. Gaat de waarde boven de 900ppm, dan moet er actie worden ondernomen. Een waarde boven de 1.200ppm, betekent dat de leerlingen de klas moeten verlaten. 
  • In het secundair onderwijs mag maximaal 50 procent van de lessen fysiek plaatsvinden. De examens kunnen wel gewoon doorgaan. 
  • Voor het kleuter- en lager onderwijs sluiten de klassen vanaf 18 december. Er komt een vakantie van drie weken. 

EVENEMENTEN EN VRIJE TIJD

  • Grote evenementen binnen worden verboden. Voor dit weekend gaat het om evenementen met meer dan 4.000 aanwezigen, vanaf maandag gaat het om 200 aanwezigen. Voor vanavond komen de maatregelen te laat, maar daar kan eventueel een gouverneur nog ingrijpen. 
  • Evenementen met minder dan 200 mensen binnen mogen nog doorgaan, onder de huidige regels. Lees: iedereen een coronapas, iedereen zitten en iedereen een mondmasker. 
  • Musea mogen openblijven. 
  • Bioscopen mogen ook openblijven, al zal daar een limiet zijn van 200 mensen per zaal en het respect van 1,5 meter tussen de gezelschappen. 

HORECA

  • Horeca mag tot 23 uur openblijven, zoals nu het geval is. De experts hadden gevraagd om de cafés en restaurants te sluiten om 20 uur.

SOCIALE CONTACTEN

  • De "contactbubbel" die de experts hadden aangeraden komt er niet. Er komt wel een aanbeveling om de contacten te beperken

Meer details vind je in dit bericht:

Minister van Jeugd: "Maatregelen komen hard binnen, maar we moeten ermee door"

Door de beslissingen van het Overlegcomité mag de jeugdsector geen binnenactiviteiten meer organiseren, terwijl buitenactiviteiten wel nog mogen. Dat bevestigt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). "Deze maatregelen komen hard binnen. Niet alleen wat betreft de jeugdsector, maar ook wat betreft de kinderen die vanaf 6 jaar een mondmasker moeten dragen. Maar we moeten ermee door."

"Buitenactiviteiten mogen wel nog. Daarom roep ik de organisaties ook op om te bekijken of ze nog buitenactiviteiten kunnen doen." Strikt genomen zouden de jeugdorganisaties binnen wel nog sportactiviteiten voor hun leden kunnen organiseren, maar dus geen typische jeugdactiviteiten.

Voor het jeugdwerk dat zich specifiek richt op kwetsbare kinderen en jongeren zou wel een uitzondering op de regels voorzien zijn. Dat zou morgen ook moeten blijken uit het koninklijk besluit dat dat de nieuwe maatregelen vormgeeft. "Ik heb bevestiging dat dat nog kan in kleine groepjes", zegt Dalle.

10 procent van schoolbevolking van basisschool De Plataan in Roeselare blijkt positief na collectieve test

10 procent van de personen die zijn getest in GO! Basisschool De Plataan in Roeselare blijkt besmet met het coronavirus. "Het gaat om 33 personen op 300 PCR-tests die gisteren zijn afgenomen op onze school", zegt directeur Mieke Vandemaele. Volgende week moeten 3 klassen bijkomend in quarantaine.

Lees meer in dit artikel:

Omikron "ultieme bewijs" van gevaren van vaccinongelijkheid, zegt Rode Kruis

De opkomst van de omikronvariant van het coronavirus vormt "het ultieme bewijs" van de gevaren van de vaccinongelijkheid in de wereld. Dat heeft de voorzitter van het internationale Rode Kruis, Francesco Rocca, gezegd.

"Wetenschappers hebben de internationale gemeenschap verschillende malen gewaarschuwd voor de risico's voor het ontstaan van nieuwe varianten in gebieden waar de vaccinatiegraad te laag is", verklaarde Rocca.

Volgens gegevens van de Verenigde Naties heeft in de ontwikkelde landen 65 procent van alle inwoners minstens één vaccindosis gekregen. Dat cijfer daalt naar amper 7 procent in de minder ontwikkelde landen. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO beschuldigde de westerse landen er ook meermaals van een vaccinstock aan te leggen en drong erop aan geen derde doses toe te dienen zolang miljoenen mensen wereldwijd nog geen eerste prik hadden gekregen.

"Dit is een egoïstische en blinde benadering van de westerse gemeenschap", hekelde Rocca. "Het is niet te geloven dat we ons nog steeds niet realiseren in welke mate we onderling verbonden zijn. Daarom ook dat ik de omikronvariant als 'ultiem bewijs' van de vaccinongelijkheid aanhaal", aldus nog Rocca.

De omikronvariant werd eind november voor het eerst vastgesteld in Zuid-Afrika. De vrees voor de nieuwe variant, die veel mutaties vertoont, zorgde voor een waterval aan inreisbeperkingen.

Rocca besloot door te stellen dat een universele toegang tot coronavaccins de enige manier is om een einde te maken aan de pandemie.

Koninklijke Vlaamse Schouwburg niet van plan om voorstellingen te schrappen

Het overlegcomité heeft beslist dat indoorevenementen zoals concerten of theatervoorstellingen voortaan beperkt zijn tot 200 personen, maar dat houdt de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) niet tegen. "Wij lassen niets af", klinkt het stellig. Bij Ancienne Belgique (AB) klinkt de lokroep om steunmaatregelen, want concerten organiseren op deze manier is niet duurzaam of winstgevend.

"Het is zeker de moeite om te openen. We zijn de remedie van de pandemie. Deze avond ontvangen we nog Wim Vandekeybus in de KVS Bol en Vaderlandsloos van Junior Mtombheni in de KVS Box. En er is nog een prachtige seizoensafsluiters met Amore van Pippo Delbono. Kortom, veel liefde op het podium en veel liefde te geven", vertelt Nadia Verbeeck, woordvoerster KVS. 

Al is het lang niet allemaal rozengeur en maneschijn, want een beperkt toeschouwersaantal zorgt ook voor onbegrip. "De absolute cijfers voor indoor events zijn ridicuul. Dat is vandaag niet anders dan 18 maand geleden", tweet Michaël De Cock, artistiek directeur van de KVS. "In plaats van het virus, bekampen we cultuur. De horeca open, maar cultuur met 200 personen. Wie houden we voor de gek", voegt hij nog toe.

In concertzaal Ancienne Belgique werden sinds vorige week, bij de aankondiging van de vorige coronamaatregelen, al alle concerten in de grote zaal geschrapt voor de komende weken. De enige shows die nog doorgaan zijn zittend en met maximum 200 personen. 

"Het is een nieuwe klap. We hebben de afgelopen weken en maanden kosten noch moeite gespaard om de concerten op een veilige manier te laten doorgaan. Die inspanningen vallen in het water", vertelt Jens Van den Wyngaert, woordvoerder van AB. 

Nu de cultuursector opnieuw als een van de eersten getroffen is, verwachten ze steun om het hoofd boven water te houden.

"We willen solidair zijn, maar verwachten dezelfde solidariteit van de beleidsmakers. We hebben gemerkt dat een sluiting zich nog maanden nadien laat voelen en dat we het vertrouwen van de concertganger moeten terugwinnen. We hopen zo snel mogelijk dat de politiek met een plan komt voor sectorbrede maatregelen en vooral op lange termijn", besluit Van den Wyngaert.

VSOA Onderwijs: "Stap in goede richting, maar als huis in brand staat moet je blussen"

VSOA Onderwijs noemt de maatregelen die het Overlegcomité heeft genomen voor het onderwijs "een stap in de goede richting", maar sommige hadden verder mogen gaan. "Als het huis in brand staat moet je blussen."

"Er waren heel dringend maatregelen nodig", zegt Koen De Backer, ondervoorzitter van VSOA Onderwijs. "Dit is dus een stap in de goede richting. Maar als het huis in brand staat, moet je blussen. Jammer dat de kerstvakantie voor het basis- en kleuteronderwijs enkel vervroegd is en er niet meteen wordt ingegrepen. Directies krijgen dagelijks te horen dat collega's besmet zijn."

"De mondmaskerplicht vanaf zes jaar is dan weer goed. Maar het is geen pretje. We horen dat het in het secundair onderwijs moeilijk is. Hopelijk lukt het. Ook is het goed dat de quarantainestrategie wordt aangescherpt. Het terugschroeven van het fysiek lesgeven in het secundair onderwijs zal de kans op besmetting verminderen", zegt De Backer. 

Het VSOA is net als de andere bonden van mening dat veel maatregelen al eerder hadden moeten ingevoerd worden. Of ze meer druk hadden moeten zetten op de verantwoordelijken? "Dat hebben we gedaan. Maar de minister verwees dan naar de cijfers van de scholen. Je kan die dingen vragen, maar uiteindelijk is de minister verantwoordelijk en neemt hij de beslissingen."

De Backer zegt verder dat "je altijd te laat komt als je je vastpint op cijfers". "De maatregelen van nu hadden eigenlijk al op het vorige Overlegcomité genomen moeten worden."

Pro League verbiedt eten en drinken in voetbaltribunes

De voetbalwedstrijden buiten mogen met publiek blijven doorgaan, maar premier De Croo vroeg wel een goed crowd management. De Pro League heeft die woorden goed gehoord en heeft besloten om geen drank en eten meer toe te laten in de tribunes. Het mondmasker moet daar te allen tijde gedragen worden.

Lees meer in dit artikel:

"Zonder dit extra pakket zouden we gegarandeerd op zorginfarct afstevenen"

"De maatregelen zijn een stap vooruit, al vind ik dat de focus wat meer verspreid had mogen liggen. Nu richt men de pijlen vooral op de jongsten", zegt dr. Yves Breysem, algemeen directeur van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, na afloop van het Overlegcomité. Zonder dit extra pakket zouden we gegarandeerd afstevenen op een zorginfarct, klinkt het nog. Ook het Ziekenhuis Oost-Limburg juicht toe dat de maatregelen bijgestuurd worden.

Het Overlegcomité heeft gekozen om de komende weken maatregelen te nemen in het onderwijs. "Goede maatregelen, omdat we geleerd hebben dat de deltavariant sterk circuleert in deze groep. Anderzijds kunnen we wel nog tot 23 uur op café en mogen we nog met het hele gezin gaan kerstshoppen. Ik vind dat dit toch erg tegenstrijdig is en moeilijk te rijmen met die andere aanbeveling: dat we onze sociale contacten moeten beperken. Dit laatste had bovendien ook wat concreter mogen zijn", reageert Breysem.

De bijkomende maatregelen waren hoognodig voor een meer gestructureerde aanpak van de pandemie, vult medisch directeur dr. Jos Vandekerkhof aan. "Laten we hopen dat de bevolking de maatregelen ernstig neemt zodat iedereen die in de zorg werkt, de volgende weken wat meer ademruimte krijgt door zo snel mogelijk een dalend aantal COVID-opnames te zien."

   In het Jessa Ziekenhuis zijn er momenteel 92 coronapatiënten, van wie 20 op intensieve zorg. Het Hasseltse ziekenhuis heeft 24 IZ-bedden voor coronapatiënten. Zelfs met een vermindering van de druk op de ziekenhuizen de komende weken, blijft het ziekenhuis de volgende maanden voor zeer moeilijke keuzes staan als het gaat over zorgplanning, klinkt het.

"Onze artsen zullen hun indicatiestelling voor ingrepen moeten herevalueren", aldus Vandekerkhof. "De kans is zeer reëel dat onze wachtlijsten, net zoals in Nederland al een tijd het geval is, een heel stuk langer gaan worden. Een evolutie die we erg betreuren, maar die we niet meer kunnen tegenhouden."

In het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), met campussen in Genk en Maaseik, liggen 109 coronapatiënten, van wie 28 op intensieve zorg. Op één dag zijn er donderdag 15 patiënten bij gekomen, maar er konden ook evenveel patiënten ontslagen worden. De helft van de beschikbare IZ-bedden, 57 voor zowel COVID als niet-COVID, zijn ingenomen door coronapatiënten.

"Het is elke dag opnieuw een afwegen tussen verschillende disciplines, welke ingrepen absoluut moeten gebeuren en welke uitgesteld worden", zegt ZOL-woordvoerder Jurgen Ritzen. "Het zijn dan vaak ingrepen die niet levensbedreigend zijn, maar toch een grote impact op patiënten hebben, die bijvoorbeeld al maanden zitten te wachten, en fysieke en mentale last hebben. We kunnen gelukkig regelmatig heel wat mensen uit het ziekenhuis ontslaan, maar dat moet ook gezien de blijvende toestroom van nieuwe patiënten. Anders is het niet te houden."

Volgens het ZOL is het belangrijk dat de maatregelen bijgestuurd worden. "We juichen elke verstrenging toe omdat het gewoon leefbaar moet worden. Het is goed dat grote evenementen waar heel veel mensen samenkomen, niet meer kunnen doorgaan", aldus Ritzen. "Er is veel tijd verloren, want elke dag is belangrijk. Nu verandert er wel het een en ander, voor de rest zullen we zien of het voldoende zal zijn."

Vlaamse Sportfederatie vraagt opschorting competities in verlengde kerstvakantie

De Vlaamse Sportfederatie (VSF), die 20.000 sportclubs vertegenwoordigt, reageert opgelucht op de beslissingen van het Overlegcomité om (binnen)sporten niet te verbieden. De VSF wil evenwel ook een steentje bijdragen om de coronacijfers naar beneden te krijgen en roept zijn leden op tot een competitiestop tijdens de verlengde kerstvakantie.

Lees meer in dit artikel:

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent): "Epidemiologisch geen reden voor schoolsluiting voor kerstvakantie"

Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) zegt dat de beslissing om de scholen de laatste week van de kerstvakantie te sluiten, epidemiologisch niet uit te leggen is. Het is voor de motivatiepsycholoog "bizar" dat men kiest voor een schoolsluiting net voor de kerstvakantie. "Dat is te laat."

Een van de moeilijkheden bij een schoolsluiting is het opvangen van kinderen. "Dat probleem is niet verholpen als je het een week voor de kerstvakantie doet. Men laat hier pedagogische argumenten opwegen tegen epidemiologische."

Bij het laatste overlegcomité was het ongeloof in de globale aanpak van de overheden historisch laag. Die evolutie heeft zich in de tussentijd verdergezet. "Dat vandaag maatregelen genomen zijn die eigenlijk vorige week al genomen hadden moeten worden? "Ik weet niet of dit het vertrouwen zal versterken."

De motivatiepsycholoog spreekt ook over "onhandige communicatie" bij Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Die somde tijdens de persconferentie zijdelings enkele klassikale activiteiten op in de week voor de kerstvakantie. "Een kerstfeestje hier, wat voorlezen en weet ik veel wat nog allemaal daar."

De minister-president wilde met die opsomming aantonen dat de pedagogische impact kleiner is die week. Vansteenkiste denk dat niet dat dat de beste manier was. "Ik zou me niet helemaal begrepen voelen, mocht ik in het onderwijsveld staan." Maar vooral: "als de regering doortastend wil ingrijpen, moet ze eigenlijk volgende week sluiten. Een week voor de kerstvakantie? Dat is epidemiologisch niet te begrijpen." 

Vansteenkiste heeft tegelijk ook lof voor de algemene maatregelen waarover het Overlegcomité besliste om het virus in scholen in te dijken.

  

Professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB): "We worden het land dat het langste zal lijden onder vierde golf"

Professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB) ziet het somber in. Voor de derde week op rij kondigde het overlegcomité nieuwe maatregelen aan, maar voor de derde week op rij vindt hij die niet verregaand genoeg.

"Ik mis de daadkracht om dit virus streng aan te pakken terwijl dit hetzelfde is als in de omringende landen. Ik vrees dat we het land zullen worden dat het langst gaat lijden onder die vierde golf", zegt Devroey onomwonden.

Het is ongezien dat er in ons land voor de derde week op rij nieuwe maatregelen worden afgekondigd. "Eigenlijk blijven het halve maatregelen", vindt Devroey. "De zorg in zowel de eerste als in de tweede lijn kraakt, maar de middelen die boven gehaald worden zijn de zalvers. De therapieën die werken worden nog niet gebruikt."

De horeca sluit nog altijd om 23 uur, in de scholen wordt strenger opgetreden en de kerstvakantie wordt verlengd. Toch had de VUB-professor de scholen liever zien sluiten. 

"Men vergeet dat het virus dan nog twee weken vrij spel heeft. We gaan ze maskers aandoen, maar we weten dat die niet zo goed aansluiten bij kinderen en niet zo efficiënt zijn", vertelt Devroey. "Ik begrijp het standpunt van onderwijs dat we de scholen willen open houden voor de toetsen en examens te doen en het eerste semester af te sluiten, maar ik begrijp daar ook uit dat het gemakkelijker is om de zorg uit te stellen, dan om examens uit te stellen", vervolgt hij. 

Kust verwacht relatief weinig impact van extra week kerstvakantie

De kust verwacht relatief weinig impact van de extra week kerstvakantie die is ingevoerd door het Overlegcomité. Dat blijkt uit een rondvraag vrijdag. Verschillende kustburgemeesters en toerismebedrijf Westtoer vermoeden weinig impact omdat er weinig verandert aan de huidige maatregelen in de toeristische sector.

Aan zee wordt geen toestroom aan toeristen verwacht in de extra week kerstvakantie die op 18 december van start gaat. "Kinderen in het basisonderwijs hebben dan wel vrij. Heel wat ouders moeten nog wel gewoon werken", klinkt het. Provinciebedrijf Westtoer zegt moeilijk te kunnen inschatten wat de kerstvakantie zal brengen. "In principe verandert er weinig in onze sector. We vreesden voor de bubbel en een vroeg sluitingsuur van de horeca, omdat dat wel een grote impact zou hebben op het toerisme aan zee. Maar die maatregelen komen er voorlopig niet."

Ook in Oostende wordt geen massa volk verwacht in de extra week. "Mensen moeten natuurlijk wel nog werken die week. Omdat Kerstmis helemaal aan het begin van de kerstvakantie valt, zal de extra week er misschien wel voor zorgen dat we iets vroeger al wat meer mensen over de vloer krijgen", zegt burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD). Wel is de stad volledig voorbereid op eventuele drukte. "We weten dat er sowieso veel mensen naar de kust komen dus we gaan dat zo goed mogelijk proberen organiseren met aandacht voor de maatregelen. De extra week zal vermoedelijk voor een betere spreiding zorgen."

Collega-kustburgemeester Björn Prasse van Blankenberge is van dezelfde mening. "Ik denk dat de meeste mensen niet staan te springen om risico's te nemen. Wij zien dat al in de horecasector.  Of mensen nu massaal naar de kust zullen afzakken, dat durf ik te betwijfelen."

Ingeborg over de strengere maatregelen voor evenementen: "Ik heb onze regisseur Stany Crets nooit zo emotioneel gezien"

De nieuwe coronamaatregelen hebben gevolgen voor indoorevenementen en dus ook voor de Antwerpse winterrevue in Theater Elckerlyc waar Ingeborg een belangrijke rol in heeft. Het kan dit weekend nog in première gaan, maar zal er dan even mee moeten ophouden, want ze willen voor een groter publiek dan 200 personen spelen. 

Lees meer in dit artikel:

Nijlpaarden Antwerpse Zoo besmet met corona: "Ze hebben een loopneus maar stellen het goed"

Nijlpaarden Hermien en Imani hebben positief getest op  COVID-19. Dat meldt de Antwerpse Zoo in een persbericht. De nijlpaarden stellen het goed maar zitten in isolatie. De verzorgers dragen intussen extra beschermingsmateriaal. Volgens ZOO Antwerpen is de besmetting een wereldprimeur bij nijlpaarden.

Lees meer in dit artikel:

Weinig supermarkten enthousiast om zelftests te verkopen, blijkt uit rondvraag van "De inspecteur"

Op Colruyt en Albert Heijn na, hebben weinig supermarkten plannen om coronazelftests te verkopen. Dat blijkt uit een rondvraag van "De inspecteur" op Radio 2. Nochtans had premier Alexander De Croo (Open VLD) op het vorige Overlegcomité gezegd dat supermarkten zulke tests weldra zouden gaan verkopen én dat die daar goedkoper zouden zijn dan in de apotheek.

Lees meer in dit artikel:

"200 toeschouwers betekent sluiting": Cultuursector incasseert opnieuw, maar blijft strijdbaar

Om de circulatie van het coronavirus te beperken heeft het Overlegcomité beslist om het aantal toeschouwers voor voorstellingen en evenementen binnen vanaf maandag te beperken tot 200. De beperking kan op niet veel begrip meer rekenen van de veelgeplaagde cultuursector. "De facto een sluiting", "onkunde" en "jojo-verhaal zonder visie", valt er te horen.  

Lees meer in dit artikel:

Zwitserland schrapt quarantaineverplichting voor Belgen

Zwitserland heft vanaf morgen de quarantaineplicht voor passagiers uit België en 22 andere landen op. In de plaats komt een testverplichting. Alle reizigers moeten vanaf morgen een negatief PCR-resultaat kunnen voorleggen. Die maatregel geldt ook voor gevaccineerden en mensen die genezen zijn, zo deelde de regering vandaag mee.

Bovendien moeten reizigers ook nog een tweede test - ofwel een PCR-test of een sneltest - ondergaan tussen de vierde en zevende dag van hun verblijf in het land. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor mensen uit de grensregio's.

Ook andere coronamaatregelen werden aangescherpt. Zo zullen organisatoren van evenementen voortaan zelf kunnen beslissen om enkel gevaccineerden en personen die zijn genezen toe te laten. Bovendien wordt de geldigheid van een sneltest teruggebracht van 48 naar 24 uur. Ten slotte, wordt de mondmaskerplicht binnen verstrengd als er ongevaccineerden aanwezig zijn en wordt thuiswerk streng aanbevolen.

Meest gelezen