Ook al blijft "Why tell me, why" almaar nieuwe generaties aanspreken: "Ik was niet onmiddellijk enthousiast"

Het is een nummer waar men niet alleen vrolijk van wordt, maar dat ook probleemloos aanzet om te dansen, of het nu tijdens een intiem huwelijksfeest is of een groots opgezet zangevenement. "Why tell me, why" groeide intussen in Nederland en Vlaanderen uit tot een popklassieker en het nummer klinkt nu nog altijd even fris als 40 jaar geleden, toen het op de eerste plaats van de hitparade stond. Al had het niet veel gescheeld of de Nederlandse zangeres Anita Meyer, even bekend door deze hit als door het opvallende spleetje tussen haar parelwitte voortanden, had "Why tell me, why" aan haar neus zien voorbijgaan.

"Why tell me, why" was nochtans niet de eerste hit van Meyer hier. Ze had voordien al een hit gescoord met "The alternative way", een samenwerking met componist Hans Vermeulen, bekend van "True love that’s a wonder" van de groep Sandy Coast. De samenwerking Meyer-Vermeulen stopte in 1980: "De koek was een beetje op. Jammer, maar we zijn niet in onmin uit elkaar gegaan. Met “Why tell me, why” ben ik een andere kant opgegaan." (Algemeen Dagblad, april 2018)

Die andere kant leverde haar dus nog meer succes op, en eind oktober, begin november 1981 stond ze 4 weken op de hoogste positie in de hitparade in Vlaanderen, waardoor "Why tell me, why" de 4e best verkochte single van dat jaar werd. In Nederland stond de plaat liefst 7 weken op 1 in de hitparade. Al was deze kelk van het succes bijna aan Meyer voorbijgegaan.

Anita Meyer: "De schrijvers van het liedje (Piet Souer en Martin Duiser, red) kwamen tijdens de opnames van een elpee bij mij thuis en zeiden: "We hebben zo’n goed liedje. We gaan het even voorspelen voor jou." Ik reageerde niet heel enthousiast. Ik dacht: "Ik weet het niet." Op een later moment liep ik, tijdens het uitlaten van mijn hond, langs de opnamestudio bij mij om de hoek, en ging daar toch eens even kijken. Toen hadden ze het lied aan iemand anders gegeven, namelijk aan Carel (Swagerman, lid van de Gooise popgroep Husky, red), een cameraman die ik kende. Hij was tevens lid van de Baghwanbeweging. Maar toen ik het liedje opnieuw hoorde, dacht ik: "Wat is dit goed geworden, met die gospel!" De producers vroegen of ook ik het liedje alsnog wilde inzingen. Toen was iedereen ontzettend enthousiast." (Tv-programma "Pauw", oktober 2019)

"Toen ik Carel later nog ben tegengekomen, heb ik me geëxcuseerd, want ik voelde me heus wel schuldig. Maar Carel zei: "Je hoeft je helemaal niet te excuseren, ik gun het je van harte." Hij was opera gaan zingen en dat vond hij ontzettend leuk." ("Pauw")

Het succes beperkte zich wel tot Nederland en Vlaanderen, maar dat was helemaal naar de zin van Meyer: "Ze wilden "Why tell me, why" internationaal uitrollen. Dan zit je dus niet één keer in "Koffietijd" (tv-programma op RTL4, red) maar wel vier keer in zulke programma's in het buitenland. Daar moet je maanden voor uittrekken. En al die grote sterren kunnen hartstikke ongelukkig worden. Je wordt veel meer geleefd. En als je één keer níet scoort, ben je weg. En ik, ik wilde 's avonds ook gewoon weer lekker thuis kunnen eten." (Eindhovens Dagblad, juni 2017)

"Ik heb het hier altijd prima naar mijn zin gehad, ik ben blij met wat ik heb. Nederland is lekker klein. Je kunt elke avond in je eigen bed slapen, waar je ook optreedt. In Amerika, Frankrijk of Duitsland moet je van hotel naar hotel. Dat is, zeker als je een kind hebt, verre van ideaal." (De Telegraaf, december 2013)

"Why tell me, why" scoort ook steevast in hitparades die samengesteld worden door homo’s en Meyer zelf is al jaren een graag geziene gaste op evenementen die door de LGBT-gemeenschap georganiseerd worden. Op lifestylewebsite Vice werd in oktober 2016 alvast volgende uitleg gegeven voor het succes van het nummer: “Het is de beat, het is dansbaar, vrolijk en het staat voor iets groters: waarom zou je bidden voor een god die je niet accepteert zoals je bent? Dat nummer is uitgegroeid tot een symbool voor vrijheid."

Anita Meyer: "Laatst nog zong ik "Why tell me, why" voor twee jongens die gingen trouwen. Grappig hoe dat nummer toch weer een nieuwe generatie vindt." (Eindhovens Dagblad)

"Het is prachtig om te merken dat bijvoorbeeld "Why tell me, why" ook door jongere generaties is opgepikt. Ik denk dat dat door hun ouders komt, die jong waren toen ik mijn hits had." (De Telegraaf, november 2014)

"Het verbaast me soms ook dat dertigers "Why tell me, why" op hun bruiloft willen horen. Toen dat nummer een hit was, waren zij niet eens geboren." (De Telegraaf, december 2013)

"Geloof het of niet, maar het is elke keer weer leuk als je ziet dat mensen ervan genieten. Mooi toch, als je zo’n nummer hebt? Gelukkig heb ik na die hit vrij snel ballads gezongen. In die liedjes kan ik nu, dankzij mijn levenservaring, veel meer gevoel leggen. Nee, niet in "Why tell me, why", dat is gewoon wat het is." (De Telegraaf)

De nuchterheid van Anita Meyer werd misschien nog het best beschreven door de Nederlandse actrice Hadewych Minis: "Ik vind Anita Meyer zo'n prachtige uitstraling hebben. Dat vond ik als kind al. Ze is je moeder, je buurmeisje en je vriendin ineen. Ik wil met haar boodschappen doen, naar de Efteling gaan en dan op de bank zitten." (Algemeen Dagblad, januari 2020)

Die Anita Meyer, intussen 66, scoorde 40 jaar geleden met de stamper "Why tell me, why" een gigantische hit:

Meest gelezen