ImageGlobe

Digitale portefeuille voor elke Belg tegen 2023

Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) wil elke Belg tegen 2023 een "digitale portefeuille" geven. Dat zegt hij in een interview met Het Belang van Limburg. In die digitale portefeuille zouden alle officiële documenten gebundeld worden, zoals uw identiteitskaart en uw rijbewijs, maar bijvoorbeeld ook uw trouwboekje of een visum. 

De bedoeling van de digitale portefeuille is om alle data van de verschillende overheden in ons land te koppelen en efficiënter beschikbaar te maken. En dat is nodig, benadrukt staatssecretaris Michel: "De digitale portefeuille is nodig omdat we in een complexe staat leven. De Belg moet niet het slachtoffer zijn van de complexiteit van onze overheid. Daarom hebben we tools nodig om het leven van de Belgen te vereenvoudigen."

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...
De digitale portefeuille is nodig om het leven van de Belgen te vereenvoudigen
Mathieu Michel, staatssecretaris voor Digitalisering (MR)

De digitale portefeuille komt er omdat de Europese Unie wil dat alle lidstaten identiteitsbewijzen ontwikkelen die elektronisch beschikbaar zijn. Via de digitale portefeuille wil België dat mogelijk maken, maar staatssecretaris Michel wil nog verder gaan. Bij de portefeuille zal ook een elektronisch loket horen. Op die manier zullen Belgen ook efficiënt officiële documenten en vergunningen kunnen aanvragen. Om de introductie van de digitale portefeuille en het elektronisch loket mogelijk te maken, voorziet staatssecretaris Michel een budget van 50 miljoen euro. 

Hoe de portefeuille er in de praktijk precies zal uitzien, is nog niet duidelijk. Volgens staatssecretaris Michel wordt er hoe dan ook een app ontwikkeld, maar wellicht zal de portefeuille ook via een website te raadplegen zijn. De staatsecretaris heeft er in elk geval alle vertrouwen in dat de digitale portefeuille over twee jaar voor iedereen beschikbaar zal zijn: "Het gaat lukken. Ik heb de budgetten en alle bouwstenen liggen klaar. De enige uitdaging is nog om die bouwstenen met elkaar te verbinden. Maar normaal gezien zal het lukken."

Meest gelezen