Kwart meer klachten bij Kinderrechtencommissaris: "Zeer ongerust over mondmasker in lagere school"

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens is ongerust over de mondmaskerplicht in lagere scholen. Vanmiddag beslist het Overlegcomité of het masker ook in het vierde leerjaar verplicht wordt. Nu is dat enkel zo in het vijfde en zesde. "Wij willen geen algemene maskerplicht in het lager," zegt de Kinderrechtencommissaris, "maar enkel als het echt niet anders kan en een school dreigt te sluiten." Net vandaag stelt Vrijens ook een jaarverslag voor, waarin de mentale impact van het coronabeleid op kinderen opnieuw wordt aangekaart. 

Een mondmasker in het vijfde en het zesde leerjaar, online lessen die niet altijd even kwalitatief zijn, veel meer toetsen wanneer je wél naar school mag en afgelaste vrijetijdsactiviteiten. Ook in 2021 wordt het leven van veel kinderen en jongeren elke dag gekleurd door de talrijke tinten van het coronabeleid. 

Kwart meer klachten

Bij het Kinderrechtencommissariaat, dat de belangen van minderjarigen in Vlaanderen behartigt, kwamen er in het schooljaar 2020-2021 dan ook een kwart meer meldingen en klachten binnen dan voorheen. Dat is te lezen in hun jaarverslag. 

Van de 1530 meldingen en klachten vorig schooljaar gingen er 370 over corona, en dan vooral de coronamaatregelen op school. Daarnaast gingen veel klachten over jeugdhulp (219), scheidingen (202) en gezondheidszorg en welzijn (117).

De coronamaatregelen op school liggen deze namiddag opnieuw op de tafel van het Overlegcomité met de verschillende regeringen. Moeten leerlingen in het vierde leerjaar ook een mondmasker dragen in de klas, net zoals de kinderen in het vijfde en zesde leerjaar? 

Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) en Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) verzetten zich tegen dat advies van de experten, en ook de PS is "categoriek" tegen. Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens sluit zich daar volmondig bij aan, en ziet het mondmasker ook liever verdwijnen in het vijfde en zesde leerjaar.

Masker in de klas

"Ik maak mij daar oprecht zeer ongerust over", zegt ze. "Wij krijgen veel signalen van ouders en zelfs brieven van kinderen dat het absoluut niet evident is. Kinderen moeten elkaars gezicht en dat van de leerkracht kunnen zien, hebben nood aan non-verbale communicatie, en de taalontwikkeling kan beperkt worden door een mondmasker", klinkt het. 

Ik maak mij daar oprecht ongerust over. Wij krijgen veel signalen van ouders en zelfs brieven van kinderen dat het masker in de klas absoluut niet evident is

Caroline Vrijens, Kinderrechtencommissaris

Antwerps gouverneur Cathy Berx gaf al aan dat ze de maskerplicht in scholen mogelijk wil verstrengen in Antwerpen als het Overlegcomité dat niet doet. Maar Vrijens waarschuwt voor zulke verschillen tussen regio's of provincies, die ook kinderen vaak onrechtvaardig vinden. Enkel als een school gesloten dreigt te worden, bijvoorbeeld bij verschillende besmettingen, of als ouders het zelf willen, kan een mondmasker overwogen worden, vindt het Kinderrechtencommissariaat. "Dan is de prioriteit dat scholen open kunnen blijven", zegt Vrijens.

Videospeler inladen...

Wachten, wachten, en... wachten

Dat het coronabeleid een grote impact heeft op het welzijn van jongeren blijkt in ieder geval uit het jaarverslag van het commissariaat dat vanmorgen in het Vlaams Parlement werd voorgesteld. Meer dan 6.000 jongeren wachtten eind vorig jaar op intensieve psychologische hulp, telde het agentschap Opgroeien. En de wachttijd voor crisissituaties "steeg het afgelopen jaar van 48 uur naar drie weken", staat in het verslag.

Ook onze redactie kreeg al heel wat getuigenissen binnen van jongeren in moeilijke situaties:

Felix* (17 jaar)

Felix is 16 wanneer hij bij de psycholoog aangeeft dat hij erover denkt om zichzelf iets aan te doen. Felix heeft het dan al een hele tijd moeilijk, en doet ook aan zelfverwonding. Maar wanneer hij en zijn moeder op aanraden van de huisarts naar spoed gaan, krijgen ze - na enkele uren wachten - te horen dat ze hem niet kunnen helpen.

De moeder van Felix krijgt enkel het advies om "medicatie en scherpe voorwerpen uit de buurt te houden" en om "hem niet uit het oog te verliezen", samen met de contactgegevens van een drietal instellingen waar ze zelf hulp kunnen zoeken. Uiteindelijk regelt de huisarts daags nadien een crisisopname in de volwassenpsychiatrie. "Dat was niet mijn plaats", zegt Felix, maar het bood wel een tijdlang ademruimte. 

Intussen is Felix 17 en wacht hij nog steeds op structurele hulp. Een opname op de afdeling voor jongvolwassenen zou ideaal zijn voor hem, maar daar staat een stop op de wachtlijst. Daarom meldt hij zich aan voor een andere afdeling, maar daar is de wachttijd voor opname meer dan negen maanden. In tussentijd gaat hij halftijds naar school. De rest van de tijd vult hij met werk als klusjesman. "Eigenlijk worden we momenteel aan ons lot overgelaten", zegt Felix. "Van nu tot de opname is het overleven." 

Annie* (8), dochter van Ellen

Ellen schreef ons over haar 8-jarige dochter Annie, die een diagnose autisme kreeg. Voor Annie zijn de veranderende regels op school telkens zeer moeilijk, wat leidt tot slapeloze nachten en "onhandelbaar gedrag", zegt Ellen. Naar een aangepaste school kan ze niet.

Ellen zocht aan het begin van de coronacrisis maandenlang naar een gespecialiseerde psycholoog voor Annie. Toen ze die niet vond, kreeg ze door het crisisnetwerk sterke medicatie voorgeschreven, waarop haar huisarts de situatie zelfs niet langer wilde opvolgen. Pas na enkele maanden vond Ellen een kinderpsychiater in Oudenaarde, die de medicatie verfijnde. "Dat is voor ons een heel eind rijden, maar het was de enige in het Vlaamse Gewest die ons kon zien", zegt ze.

Op dit moment gaat het heel wisselend met Annie. Ellen noemt het "de zwaarste periode ooit als mama". Ze vindt het gebrek aan hulp pijnlijk: "Niet op school, niet bij de huisarts, niet bij het CLB, niet bij de vaste kinderarts, niet bij het centrum voor ontwikkelingsstoornissen... nergens konden we terecht. Deuren gingen figuurlijk, maar ook letterlijk overal dicht."

Meten is weten

Vrijens herkent de verhalen van Felix en Annie (niet hun echte namen, red.). "In 2021 heb ik ongelooflijk veel meldingen gekregen van huisartsen, kinderpsychiaters, pediaters, ouders en jongeren dat het niet goed liep", zegt ze . "Wachtlijsten van kinderpsychiaters die ontploffen. De directie van een school voor hoogbegaafde kinderen die spreekt over kinderen met donkere gedachten. Ouders met de handen in het haar. Dan denk ik echt dat er nog steeds te licht over coronamaatregelen voor jongeren wordt gegaan." 

Ik denk echt dat er nog steeds te licht over coronamaatregelen voor jongeren wordt gegaan

Caroline Vrijens, Kinderrechtencommissaris

Om zware situaties zoals die van Felix en Annie aan te pakken, adviseert Vrijens in de eerste plaats om de geestelijke gezondheid van jongeren beter te monitoren. "Experten zeggen dat er te weinig goede data beschikbaar zijn. In ons land is dat niet evident, want geestelijke gezondheidszorg zit verspreid over het Vlaams en federaal niveau, maar het moet wel beter dan vandaag", zegt Vrijens. Daarom stelt ze voor dat professionals werken met een "registratietool" voor mentaal welzijn. Of er zou een app kunnen komen om op school metingen te doen.

Ons reportagemagazine "Pano" werkt aan een reportage over het mentale welzijn van tieners sinds corona. Wil je getuigen? Dat kan discreet en in vertrouwen via deze link. 

Vaccinatie

De kinderrechtencommissaris blikt ook al vooruit op een mogelijke volgende stap: de vaccinatie van kinderen jonger dan 12 jaar. Dat kan pas na een advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap, maar federaal minister Vandenbroucke (Vooruit) hoopt toch al in januari daarmee te kunnen starten. 

"Het recht op goede informatie en het recht om hun mening te kunnen geven, moeten we ook meenemen bij die jonge kinderen", zegt Vrijens. Wanneer die vaccinatie er komt, vraagt ze om een uitnodigingsbrief op kindermaat op te stellen, die aantrekkelijk is voor kinderen en die ze goed kunnen begrijpen.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Meest gelezen