Weer naar school en weer naar het werk na de herfstvakantie: met welke coronamaatregelen moet je rekening houden? 

Vanaf vandaag moeten leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar opnieuw een mondmasker dragen op school. Ook de test-en quarantaineregels in de lagere school veranderen. Maar daarnaast blijven ook een aantal coronamaatregelen gelden die al eerder zijn ingevoerd. Weet U niet meer welke? We zetten hier de belangrijkste voor U nog even op een rij. 

Met de coronacijfers die blijven stijgen, wees federaal minister van volksgezondheid, Frank Vandenbroucke nog eens op de mondmaskerplicht, een maatregel die zijn efficiëntie in het verleden al heeft bewezen. Sinds 29 oktober geldt die weer op verschillende plaatsen.

Daarnaast moet je vanaf 1 november in het hele land het Covid Safe Ticket (waarmee je kan bewijzen dat je dubbel gevaccineerd bent, negatief getest of de ziekte doorgemaakt hebt) kunnen voorleggen in de horeca en in fitnesscentra. 

Maar er zijn sowieso een aantal dingen die je op dit moment nog altijd kan én moet doen om de verspreiding van het coronavirus mee te helpen tegengaan.

Afstand houden, ruimtes goed ventileren, bewust nadenken over de mogelijkheid om thuis te werken en op bepaalde momenten en plaatsen een mondmasker dragen kunnen ook nog steeds helpen.  Een beknopt overzicht. 

Waar heb je een coronapas nodig?

In heel het land:

  • verplicht in de horeca,
  • verplicht in fitnesscentra,
  • verplicht voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 buiten.
Daar bovenop in Vlaanderen:
 
  • kán gevraagd worden in zorginstellingen,
  • gemeenten kunnen lokaal regels voor evenementen verscherpen.
In Brussel:
 
  • verplicht op beurzen, congressen, voor de cultuursector, in feestzalen vanaf 50 personen ( mogelijk ook in te zetten voor kleinere bezetting),
  • verplicht op evenementen vanaf 50 personen binnen en 200 buiten,
  • verplicht in zorginstellingen.

In Wallonië:

  • verplicht op beurzen, congressen, voor de cultuursector, in feestzalen vanaf 50 personen binnen en 200 buiten,
  • verplicht in zorginstellingen.

Waar moet je een mondmasker dragen in heel ons land?

  • Openbaar vervoer: In de binnenruimtes van het openbaar vervoer en luchthavens moet je nog altijd een mondmasker dragen als je ouder dan 12 jaar bent. Aan haltes in openlucht hoeft het niet meer.

  • Zorg: In zorginstellingen, zoals in ziekenhuizen en woonzorgcentra. 

  • Contactberoepen: Bij de medische en niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten (klanten én personeel).

  • Horeca: Personeel in cafés en restaurants moeten terug een mondmasker dragen. 
  • Evenementen: Bij binnenevenementen, zoals concerten, sportwedstrijden of congressen, waar meer dan 500 personen aanwezig zijn en waar niet gewerkt wordt met het Covid Safe Ticket.

  • Winkels en winkelcentra:  in alle winkels moeten zowel klanten als personeel een mondmasker dragen. 
  • Publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen, gerechtsgebouwen 
  • Inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve en recreatieve activiteiten: Schouwburgen, concertzalen, cinema's, musea, indoor pret- en themaparken, indoor fitnesscentra en sportcentra.
  • Bibliotheken, spelotheken en mediatheken

Die mondmaskerplicht vervalt wel op plaatsen waar de coronapas gebruikt wordt. Een uitzondering daarop is er voor het personeel. Zowel het horecapersoneel als medewerkers van fitnesscentra moeten weer een mondkapje opzetten.

Wanneer moet ik mij laten testen?

Op dit moment denken veel mensen die milde symptomen hebben dat ze "wel een verkoudheid zullen hebben". Het gaat dan vooral om de hoofdsymptomen: hoesten, kortademigheid, pijn in de borst en geur- of smaakverlies. Toch laat je je ook dan best testen op het coronavirus. 

Deze klachten kunnen ook wijzen op een corona-besmetting: koorts, spierpijn, vermoeidheid, loopneus of verstopte neus, keelpijn, hoofdpijn, verminderde eetlust, waterige diarree, acute verwardheid, plotse val. Uit deze lijst heb je wel een combinatie van minstens twee symptomen nodig. 

Ook wanneer je twijfelt of als je ergens naartoe gaat waar andere mensen zijn, laat je je best testen. 

Wie ziek is, kan vanaf nu ook rechtstreeks naar een testcentrum of de apotheker. Via een online formulier, waarin je je symptomen kan ingeven, zal je daarvoor een code krijgen. 

De testcentra blijven open tijdens de winterperiode. Ook de capaciteit van de contactopsporing wordt verlengd.

Minister Vandenbroucke overlegt ook met de sociale partners om te kijken of iemand kan thuisblijven zonder medisch attest tot wanneer het resultaat van de coronatest binnen is. 

Wie enkele dagen symptomen heeft, zal ook een snelle antigeentest kunnen doen in plaats van een PCR-test. Een PCR-test moet eerst naar het labo voor analyse en daardoor kan het resultaat één tot twee dagen op zich laten wachten. Het resultaat van een snelle antigeentest, of sneltest, heb je al na een kwartier.

Telewerk

Telewerk wordt opnieuw sterk aanbevolen voor alle personeelsleden van ondernemingen of verenigingen, tenzij dat onmogelijk is wegens de aard van het werk of dienstverlening.

Isolatie of quarantaine? En hoe lang dan?

Je voelt je ziek of je hebt al positief getest intussen, wat dan? Heel belangrijk om te weten is dat er een inhoudelijk verschil is tussen "quarantaine" en "isolatie"

Isolatie betekent: je bent ziek en/of positief getest.  Je vormt een groot besmettingsrisico voor anderen - dus je vermijdt zoveel mogelijk contacten. De regels daarover zijn helder: blijf minstens 10 dagen thuis en kom na die 10 dagen pas buiten als je al 3 dagen geen koorts meer hebt gehad en ook geen ademhalingsproblemen meer hebt.

Quarantaine is preventief.  De kans bestaat dat je besmet bent, maar je weet het nog niet zeker. Voor de zekerheid zonder je jezelf af, zodat je het virus zo weinig mogelijk verspreidt.

Het is belangrijk dat je tijdens je quarantaine zoveel mogelijk contact met anderen mijdt (je mag alleen naar de apotheek, de dokter en de supermarkt). Draag een mondmasker, was vaak je handen en meet 2 keer per dag je temperatuur.

Wat zijn de regels voor kinderen?

Minder goed nieuws voor de kinderen van het vijfde en zesde leerjaar. Vanaf vandaag, 8 november, moeten zij opnieuw een mondmasker dragen in de klas, behalve als ze stilzitten en er voldoende verluchting is en er afstand kan worden gehouden. 

Buiten mogen de mondmaskers af als leerlingen intense fysieke contacten vermijden.  Voor de scholieren in het middelbaar onderwijs verandert er voorlopig niks. Zij kunnen zonder mondmasker naar school. 

Ook de test-en quarantaineregels op de lagere school veranderen. Bij een besmetting in de klas moeten kinderen jonger dan 12 jaar zich nu enkel nog laten testen als ze symptomen hebben. Een hele klas moet in quarantaine en 7 dagen binnenblijven als er minstens 4 besmettingen worden vastgesteld in 1 week tijd. Als de leerkracht besmet is en geen afstand heeft kunnen houden, gaat ook de hele klas in quarantaine. 

Wanneer een coronabesmetting buíten de lagere school of het kinderdagverblijf wordt ontdekt (bijvoorbeeld in de jeugdbeweging of na een andere hobby), dan zijn de quarantaineregels strenger (dus ook voor kinderen onder de 12). Als iemand besmet is geraakt, wordt in de eerste plaats gezocht naar de hoogrisicocontacten. Die mensen moeten in quarantaine. 

Hoogrisicocontact? Wanneer je langer dan 15 minuten bij elkaar was op minder dan 1,5 meter afstand en zonder allebei correct een mondmasker te dragen, wordt dat gezien als een hoogrisicocontact. Dat geldt ook voor mensen die volledig gevaccineerd zijn, omdat die ook nog een kans hebben om besmet te geraken en dus het virus kunnen doorgeven. 

En voor volwassenen?

Je bent volwassen, volledig gevaccineerd en je hebt een hoogrisicocontact gehad met iemand die positief getest heeft? Ga dan in quarantaine en laat je testen op de eerste dag. Bij een negatief resultaat kan je je quarantaine al onmiddellijk stopzetten. Je moet je voor de zekerheid wel nog eens laten testen op dag 7.

Je bent nog niet volledig gevaccineerd? Ga in quarantaine en laat je testen op de eerste dag. Blijf in quarantaine en laat je nog eens testen op dag 7 na je laatste contact met de besmette persoon. Is die laatste test negatief, dan mag je je quarantaine opheffen.

Mag je werken in quarantaine?

Wie in quarantaine gaat en thuis kán werken, mag dat ook doen. Wie niet thuis kan werken, krijgt een quarantainecertificaat. Zelfstandigen die door quarantaine of zelfisolatie niet kunnen werken, kunnen een beroep doen op een overbruggingsrecht.

Je hebt enkel een laagrisicocontact gehad met een besmette persoon? Wees waakzaam: draag een mondmasker, was vaak je handen en hou 2 weken lang zoveel mogelijk afstand van anderen. 

Meest gelezen