Beste premier, let op de "iden" van maart!

De drugsaanpak in Antwerpen: het was in de politiek dit weekend hét onderwerp bij uitstek. Van "De zevende dag" met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en "VTM Nieuws" met premier Alexander De Croo tot op de nieuwjaarsrecepties van zowat alle partijen. Met dat laatste is overigens het startschot van het politieke jaar gegeven. En daar is het volgens politiek journalist Ivan De Vadder uitkijken naar midden maart, waar de regering het door enkele moeilijke dossiers wel eens lastig kan krijgen.

analyse
Ivan De Vadder
Wetstraatwatcher voor VRT NWS. Maakt en presenteert ook het programma "De afspraak op vrijdag".

Er werd tijdens het hele weekend doorgegaan op de drugsaanpak in Antwerpen, en dat in de nasleep van de dood van de 11-jarige Firdaous. Zowel minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in "De zevende dag", als partijgenoot en eerste minister Alexander De Croo bij "VTM Nieuws", zetten de verdiensten van de federale politie nog maar eens in de verf, met het succes van het ontcijferen van de gecodeerde boodschappen via Sky ECC. 

"We hebben de drugsmisdaad zware klappen toegediend', zegden de liberalen in koor, met 1.400 arrestaties, en 400 gevangenen. Maar al dat werk heeft de escalatie van de afgelopen jaren niet belet, met in Antwerpen 200 incidenten sinds 2017 als gevolg en met als triest dieptepunt de dood van een jong meisje. 

Er komt nu een nationale drugscommissaris; op initiatief van CD&V-minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Maar het idee werd ook door de minister van Justitie verdedigd. De commissaris moet ervoor zorgen dat alle middelen en mensen gecoördineerd worden ingezet, en "dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen", zei Vincent Van Quickenborne. Maar in de Gazet van Antwerpen schreef de misdaadjournalist Joris Van der Aa - die de drugsoorlog jaren volgt - een column met als titel: "Fuck off met uw nationale drugscommissaris". 

Vervolgens lanceerde de premier in "VTM Nieuws" de oprichting van een havenkorps, wat de Antwerpse burgemeester dan weer de opmerking ontlokte: "Mooi, want dat bestaat al. Het heet 'de federale scheepvaartpolitie'."

Ook voor Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is dat allemaal ruim onvoldoende. De partij wil - en dat is trouwens ook de vraag van de N-VA-burgemeester van Antwerpen Bart De Wever - dat het leger wordt ingezet, en dat de Veiligheidsraad wordt bijeengeroepen. "We moeten het geweer van schouder veranderen", zei Van Grieken, want nu is "België het land waar de minister van Justitie zich moet opsluiten in een safehouse en drugscriminelen vrij rondlopen". 

Biedt de legalisering van drugs een oplossing?

In het verleden is er wel al eens gepleit voor de legalisering van drugs als oplossing voor het probleem, maar dat is een standpunt waaraan men dit weekend niet graag herinnerd werd. Jinnih Beels - de schepen voor Onderwijs van Vooruit in Antwerpen - pleitte in #Belriadh voor de legalisering van cocaïne. Maar dat standpunt is nu niet aan de orde, zei haar collega Tom Meeuws in "De zevende dag". De Open VLD heeft - nog niet zo lang geleden - op een congres het standpunt aangenomen dat het gebruik van soft drugs moet worden gelegaliseerd, maar daaraan wou de minister van Justitie - die in een ver verleden ooit een joint in de Senaat wou roken- niet herinnerd worden. En bij RTL moest MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez toegeven dat hij in het verleden ook gepleit had voor de legalisering van cannabis, maar ook hij wou dat standpunt niet herhalen. 

Op zijn minst 7 partijen (PS, MR, Ecolo, Open Vld, Groen, PVDA en Vooruit) pleiten voor één of andere vorm van legalisering van drugs, meestal softdrugs.

Intussen pleiten de Open VLD-kopstukken voor een harde aanpak van de druggebruiker. Al gaat het niet -zo zei de minister van Justitie - over wie een jointje rookt, maar wel over de gebruikers van cocaïne, die eerste minister De Croo eerder al met de vinger had gewezen door te zeggen dat ¨"aan druggebruik bloed hangt". Nu willen de Open VLD-kopstukken dat de boete voor druggebruik die nu op 150 euro ligt, verhoogd wordt tot 1.000 euro. 

De tijd van de politieke nieuwjaarsrecepties

Vlaams Belang, N-VA en ook CD&V kanten zich tegen enige vorm van legaliseren van drugs. Op de nieuwsjaarsreceptie van CD&V herhaalde voorzitter Sammy Mahdi dat standpunt ook nog eens hardop. 'Het laatste dat we mogen doen, is al die rommel legaliseren en normaliseren. Met onze partij, geen legalisering van drugs. Laat dat duidelijk zijn.'

Die nieuwjaarsrecepties zijn eigen aan de tijd van het jaar, en traditioneel hoor je er dezelfde dingen. De partijen die ministers hebben, zetten de verdiensten van die ministers in de verf. Dat hoorden we bij de N-VA en CD&V. Oppositiepartijen hekelen natuurlijk het beleid van de regering waar ze geen deel van uitmaken, zoals de N-VA deed bij de Vivaldiregering, en soms hekelen regeringspartijen ook het beleid van de eigen regering, zoals CD&V deed bij het onderwijsbeleid van de N-VA. 

En dan was er nog die opvallende parallel tussen de PVDA en Vlaams Belang, de twee partijen aan de uitersten van het politieke spectrum. Beide oppositiepartijen hekelden de band tussen Vooruit en de N-VA. Bij Vlaams Belang hoorde je de waarschuwing dat wie stemt voor de N-VA er ook de socialisten bij krijgt; en bij de PVDA kreeg je te horen dat je bij een stem voor Vooruit er ook de N-VA bijkrijgt.

Let op de "iden" van maart

Met die nieuwsjaarsrecepties is het politieke jaar opgestart. En nu is het uitkijken naar midden maart, want dan krijgen we het vervolg op de onderhandelingen met Engie, volgt er een begrotingscontrole, krijgen we misschien een nieuw pensioenplan en eventueel nog een fiscale hervorming. Het was CD&V'er Eric Van Rompuy die in 2005 de toenmalige premier Guy Verhofstadt (Open VLD) waarschuwde voor de "iden van maart". Een verwijzing naar een waarzegster die ooit Julius Caesar waarschuwde voor zijn leven door hem te wijzen op de "iden van maart", dat is de 15e maart. 

Belgische regeringen hebben de gewoonte om het lastig te krijgen in de dagen voor Pasen. Dus misschien moet ook premier De Croo - met al die moeilijke dossiers - opletten voor de "iden van maart".

Meest gelezen