In Noord-Ierland woedde tussen 1960 en 1998 een bloederig conflict tussen protestanten en katholieken.

Voormalig Brits soldaat schuldig aan dood van man tijdens Noord-Iers conflict meer dan 30 jaar geleden

Een Britse ex-soldaat is schuldig bevonden aan de doodslag op een Ierse man die meer dan 30 jaar geleden een checkpoint van het leger overstak in Noord-Ierland. De 53-jarige David Jonathan Holden stond voor een rechtbank in Belfast terecht voor de dood van Aidan McAnespie in februari 1988. Holden is de eerste veteraan die in Noord-Ierland is veroordeeld voor een historisch misdrijf sinds het vredesakkoord van 1998, dat een einde maakte aan het Noord-Ierse conflict. Het is mogelijk meteen ook de laatste vervolging.

De 23-jarige katholieke McAnespie werd vermoord in het Noord-Ierse Aughnacloy, vlakbij de grens met Ierland, net nadat hij een grenscontrole van het leger was gepasseerd. Hij was onderweg naar huis na een sportwedstrijd toen hij in zijn rug door schoten werd geraakt. Hij stierf ter plaatse.

Holden gaf toe dat hij het schot had gelost, maar zei dat het een ongeluk was. Hij had het schot per ongeluk gelost, omdat zijn handen nat waren. 

Volgens de rechter was Holden echter schuldig aan doodslag door grove nalatigheid. Hij zei dat Holden vanaf het moment dat hij de trekker overhaalde de gevolgen van zijn acties had moeten inzien.

Omstreden wetsvoorstel voor amnestie

Holden is een voormalig Brits soldaat. Hij is de eerste veteraan die in Noord-Ierland is veroordeeld voor een historisch misdrijf sinds het Goedevrijdagakkoord van 1998 dat een einde maakte aan de bloederige strijd tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland.

Het vonnis komt op het moment dat de Britse regering doorgaat met een omstreden wet die amnestie voorstelt voor verdachten die beschuldigd worden van het doden of verwonden van mensen tijdens het conflict tussen de jaren 60 en 1998.

Critici zeggen dat het een poging is om voormalige soldaten te beschermen. In 2009 bood de Britse regering haar excuses aan voor de dood van McAnespie.

Meest gelezen