Foto: Belga

Heropstart Callebaut nog niet voor meteen: "Maandag starten we met opruimen van honderden tonnen chocolade" 

Vanaf maandag starten ze in de chocoladefabriek van Barry Callebaut in Wieze (Oost-Vlaanderen) met het opruimen van alle chocolade die er nog ligt, nadat er salmonella werd vastgesteld in een productielot. "Het gaat om honderden tonnen", zegt woordvoerder Korneel Warlop. Er wordt ook nog onderzoek gedaan naar de oorsprong van de besmetting. "Zolang die analyse niet volledig gebeurd is, kunnen wij niet opstarten", klinkt het. 

De fabriek van Barry Callebaut in Wieze is de grootste chocoladefabriek ter wereld, maar de productielijnen liggen er nu al enkele dagen stil door salmonella en een heropstart is nog niet voor meteen.

"Vanaf maandag starten wij met het opruimen van honderden tonnen aan chocolade. Er zit nog liquide chocolade in vrachtwagens en we hebben ook nog chocolade op onze lijnen liggen", laat woordvoerder Korneel Warlop weten. "We gaan de producten verwijderen en vernietigen. Het gaat om afvalverwerking categorie 2, dat is vergisting die moet gebeuren."

Barry Callebaut levert chocolade aan andere fabrieken en voedingsbedrijven. "Elk voedingsbedrijf moet de opruiming en vernietiging zelf organiseren. Maar wij hebben wel een regeling kunnen treffen met het Federaal Voedselagentschap en met verzekeraars zodanig dat dit georganiseerd kan gebeuren. Er is een verwerker aangesteld die door de bedrijven kan gecontacteerd worden."

Geen exacte timing

Intussen wordt nog gezocht naar hoe de salmonellabesmetting precies kon gebeuren. "Het is voor ons belangrijk dat we zo snel mogelijk opnieuw kunnen opstarten, maar we willen de analyse van waar het nu echt is misgelopen niet hypothekeren", aldus Warlop. "Barry Callebaut heeft zelf de bacterie gevonden. Het is een zodanig uitzonderlijke besmettingshaard, dat het voor ons erg raar is dat die besmetting is kunnen gebeuren."

"Wij kunnen maar opstarten als die analyse volledig gebeurd is. De oorzaak zal ook veel duidelijkheid brengen over wie welke verantwoordelijkheid draagt." De fabriek wil daarom geen exacte timing kleven op de heropstart. "Er moet ook groen licht komen van het Voedselagentschap. Van zodra we dat hebben, zullen we er alles aan doen om zo snel mogelijk op te starten."

Pijpleidingen reinigen

Een van de fabrikanten waar Barry Callebaut aan levert, is pralineproducent Neuhaus. Zij moeten hun productie twee tot vier weken stilleggen. "Het isoleren van de gecontamineerde chocolade was niet moeilijk, maar het probleem is dat ook heel wat machines en leidingen mogelijk geïnfecteerd zijn. Die moeten voor een stuk worden gedemonteerd en honderd procent worden gereinigd", schetst  CEO Ignace Van Doorselaere. "Gelukkig zijn twee van die weken sowieso vakantieweken."

Probleem is dat heel wat machines en leidingen mogelijk geïnfecteerd zijn. Die moeten voor een stuk worden gedemonteerd en honderd procent gereinigd

Ignace Van Doorselaere, CEO van pralineproducent Neuhaus

Het reinigen van de toestellen wordt een werk van lange adem. "Waarvoor we beroep moeten doen op gespecialiseerde firma's. Het is nog maar de vraag hoelang we op hen moeten wachten, want ik weet niet hoeveel collega-chocoladefabrikanten hetzelfde probleem hebben."

Volgens Van Doorselaere is er voldoende voorraad om nog een tweetal maanden verder te kunnen. "Het is zomer, dan eten de mensen iets minder chocolade. We zijn intussen begonnen met de kosten in kaart te brengen. Er is het vernietigen van 80 ton chocolade, het reinigen en de opstartkosten. We spreken dan over een kostenplaatje dat in de miljoenen loopt."

Meest gelezen