Al twee doden na explosie aan chemiepark bij Duitse stad Leverkusen, drie mensen blijven vermist

Al zeker twee personen hebben de explosie op het chemische industrieterrein Chempark bij de Duitse stad Leverkusen niet overleefd. Drie anderen blijven voorlopig vermist. Er zijn meer dan 30 gewonden, waaronder zeker vijf zwaargewonden. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de explosie is.

De Duitse stad Leverkusen is vanmiddag opgeschrikt door een explosie die de stad liet daveren, afkomstig van het chemische industrieterrein Chempark, waar ook de hoofdzetel van chemiereus Bayer zich bevindt. Een grote, zwarte rookpluim was zichtbaar vanuit de stad.

Na uren blussen, kreeg de brandweer de brand die ontstond bij de ontploffing onder controle. Al zeker twee personen hebben de explosie niet overleefd, drie anderen blijven vermist.  Er zijn 31 gewonden, waaronder zeker twee zwaargewonden.

Bekijk hier de beelden van de explosie aan het chemisch industrieterrein in Leverkusen:

Videospeler inladen...

"We zijn diep bedroefd door de tragische dood van een collega", schrijft manager van het Chempark  Lars Friedrich op Twitter. "Onze innige deelneming gaat in het bijzonder uit naar de nabestaanden, maar ook naar de collega's die met hem hebben samengewerkt."

Na de zware explosie werd meteen groot alarm afgekondigd. Op een persconferentie hebben de autoriteiten ondertussen meer uitleg gegeven:

Videospeler inladen...

Zeer uitzonderlijk

De explosie vond plaats in een verbrandings­installatie voor gevaarlijk afval. De precieze oorzaak is voorlopig nog onduidelijk.

Antwerps brandweerluitenant Bert Brugghemans heeft ervaring met de verwerking van chemisch afval. Ook in de haven van Antwerpen zijn er heel wat bedrijven die er zich in specialiseren. "Afvalproducten worden heel goed gecontroleerd en zijn er heel wat veiligheidsmaatregelen in werking", zegt Brugghemans. "Maar heel soms kan het gebeuren dat men een bepaald product verwacht, en dat het dan toch om een lichtjes andere chemische samenstelling gaat. Dan kan er wel eens iets mislopen."  

Toch zijn explosies zoals die in Leverkusen zeldzaam. "Chemische bedrijven worden door de brandweer, maar ook heel wat andere veiligheidsdiensten zeer nauwlettend in het oog gehouden", zegt Brugghemans. "Het valt ook op dat er in de chemische industrie heel weinig ongevallen gebeuren in vergelijking met andere sectoren. En dat komt door de zeer nauwgezette controle en opvolging." 

Beluister hier het interview met Antwerps brandweerluitenant Bert Brugghemans, die ervaring heeft met chemisch afval:

Vrees voor giftige gassen

Het Duitse Federaal Bureau voor Civiele bescherming en Rampenhulp (BBK) duidde de explosie in Leverkusen aan als een "extreem gevaar". De politie riep op om ramen en deuren gesloten te houden. Intussen werd de hoeveelheid giftige gassen in en rond de site gemeten. De brandweer van Keulen laat via Twitter weten dat de luchtkwaliteit "geen afwijkingen" vertoont, maar houdt de situatie verder in het oog.

"Het is nog onduidelijk wat de rookpluim precies bevat", weet Brugghemans. "Wij gaan ervan uit dat alle rook gevaarlijk is, ook die van een klassieke woningbrand. Maar in zo’n geval moet je natuurlijk extra voorzichtig zijn. Zeker als de rook zoals hier het geval is eerder richting bewoond gebied waait, moet je heel snel zijn met de communicatie naar de bevolking. "

Eén van de grootste chemieparken van Europa

De stad Leverkusen ligt in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, ten noorden van Keulen. Het verkeer op meerdere grote autosnelwegen in de buurt is afgesloten omwille van de explosie.

Volgens het Duitse persagentschap dpa is Chempark een van de grootste chemieparken in Europa. Meer dan 70 bedrijven zijn gevestigd op de drie locaties in Leverkusen, Dormagen en Krefeld-Uerdingen.

Meest gelezen