"EU wist al in 2001 van Grieks geknoei"

Volgens minister van Financiën Didier Reynders (MR) wist de Europese Unie al voor de toetreding van Griekenland tot de eurozone dat dat land sjoemelde met statistieken over de schulden en de begroting.

Reynders deed zijn uitspraken dit weekend in de Franse krant La Tribune en herhaalde die vanavond in Terzake op Canvas. Volgens hem wist de Europese Unie al van voor de intrede van Griekenland tot de eurozone dat dat land knoeide met de statistieken over de schuldenlast en de begroting.

Zo was het Griekse begrotingstekort toen dubbel zo groot als Athene had meegedeeld. Reynders zegt dat ook Eurostat -het statistisch bureau van de EU- daarvan op de hoogte was. Ook in de jaren nadien bleken de Griekse cijfers niet te kloppen.

Reynders hoopt dat het Griekse parlement snel de nodige extra besparingen goedkeurt, want anders zal er geen extra Europese hulp komen, waarschuwt hij. Hij vreest dat een eventueel Grieks bankroet een gelijkaardig effect zal hebben voor de Europese banken als de ondergang van de zakenbank Lehman Brothers in september 2008 toen de wereldwijde financiële crisis uitbarstte.

De huidige crisis begon eind 2009 toen de nieuwe regering-Papandreou plots bekendmaakte dat het gat in de begroting veel groter was dan de conservatieve regering daarvoor had toegegeven.

EU houdt de hulp nog op zak

De landen van de eurozone hebben beslist dat ze nog niet met vers geld voor Griekenland over de brug komen. Eerst willen ze weten of het de regering van George Papandreou menens is met de besparingen. Een nieuwe besparingsronde is een voorwaarde die de EU stelt voor er een nieuwe schijf van 12 miljard euro wordt vrijgemaakt. Pas volgende maand hakken de ministers van Financiën dan de knoop door.

Maar Papandreou moet niet alleen de EU en het IMF weten te sussen. De socialistische premier staat ook in eigen land in het oog van de storm. Morgenavond is er een vertrouwingsstemming over zijn regering in het parlement in Athene. Daarover zijn gisteren debatten begonnen.

Papandreou was in Brussel voor een kort bezoek aan Europees president Herman Van Rompuy. Over de inhoud van hun gesprek is weinig bekend. Eind deze week komt de Griekse premier opnieuw naar Brussel voor de bijeenkomst van de Europese staatshoofden en regeringsleiders. Ook daar staat de toestand van Griekenland hoog op de agenda.

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos, pas sinds vier dagen in functie, was gisteravond in Brussel om de ministers van Financiën ervan te overtuigen dat Griekenland voort wil besparen. Maar de eurolanden hebben de druk op Athene nog opgevoerd door de beslissing over het hulppakket nog uit te stellen. Ook het IMF zegt nu dat het niet met geld over de brug zal komen zo lang de EU dat ook niet doet.

Wel zijn de EU-ministers van Financiën het eens geraakt over de oprichting van een permanent noodfonds voor eurolanden in moeilijkheden. Dat European Stabilisation Mechanism (ESM) met een leencapaciteit van 500 miljard euro moet het tijdelijke noodfonds EFSF vervangen als dat in 2013 ophoudt te bestaan. België zal 27 miljard euro opzijzetten voor het ESM.

Meest gelezen