Videospeler inladen...

Reynders en Vande Lanotte blijven informateur tot 17 juni: "Lange formatie van 2010 overdoen, is niet mogelijk"

Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) blijven aan als informateur. Dat heeft het Paleis laten weten. Op 17 juni brengen de informateurs opnieuw verslag uit bij koning Filip. Reynders en Vande Lanotte dringen aan op een "snelle" vorming van een nieuwe federale regering. Een formatie van 541 dagen zoals in 2010 "is niet mogelijk", zei Vande Lanotte. Afgelopen week hadden de informateurs contacten met de verschillende politieke partijen, behalve Vlaams Belang en PVDA. 

Na een gesprek op het Koninklijk Paleis om 14 uur, maakte het Paleis bekend dat de opdracht van de informateurs nu wordt verlengd. Dat gebeurde "op  hun voorstel", staat in de mededeling van het Paleis. Reynders en Vande Lanotte zullen op 17 juni opnieuw verslag uitbrengen bij de koning.

De verschillende gesprekspartners beseffen dat een herhaling van de lange formatie in 2010 en 2011 niet mogelijk is

Johan Vande Lanotte

Na hun gesprek met koning Filip hielden Reynders en Vande Lanotte een persconferentie in het Egmontpaleis, waar ook het ministerie van Buitenlandse Zaken is gevestigd. Daar benadrukten ze dat "de verschillende gesprekspartners beseffen dat een herhaling van 2010 en 2011 niet mogelijk is". In 2010 duurde de regeringsformatie op federaal niveau 541 dagen, maar "in de huidige omstandigheden zal de regering van lopende zaken geen meerderheid hebben", benadrukt Vande Lanotte.

De minderheidsregering van ontslagnemend premier Charles Michel (MR) heeft maar 38 zetels in de Kamer op een totaal van 150. Risicovol, zeggen de informateurs, als er zich bijvoorbeeld een brexit voordoet. "Er moet ook een begroting gemaakt worden voor 2020", zei Vande Lanotte. Die moet op 15 oktober ingediend worden bij Europa, en met een minderheid in het parlement is dat geen evidentie."  

Op de vraag hoe ze hun kansen van 1 tot 10 inschatten om tegen oktober een federale regering te hebben, antwoordde Reynders lachend: "Tussen 1 en 10 inderdaad". "Het zal kwestie zijn van genoeg water te hebben als het paard wil drinken, want de tocht kan ver zijn", voegde Vande Lanotte toe, verwijzend naar een uitspraak uit 2011. Toen zei hij als bemiddelaar in de moeilijke regeringsformatie: "Je kan een paard wel naar het water leiden, maar je kan het niet verplichten om te drinken."

Herbekijk hier de persconferentie van Didier Reynders en Johan Vande Lanotte in de Europazaal van het Egmontpaleis: 

Vlaams Belang misnoegd omdat partij niet werd geconsulteerd

Reynders en Vande Lanotte verklaarden ook welke contacten ze afgelopen week hadden. Ze spraken met verschillende politieke partijen, maar Vlaams Belang en PVDA werden voorlopig niet geconsulteerd.

Men vraagt zich af op welke planeet deze beide heren eigenlijk leven

Barbara Pas, Kamerlid voor Vlaams Belang

Vlaams Belang reageert daarop misnoegd: "Men vraagt zich af op welke planeet deze beide heren eigenlijk leven", zegt Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang). Vlaams Belang gelooft dat "dit land met het huidige institutionele kader niet meer te besturen valt, ten minste als men de resultaten van de stembusuitslag in beide delen van het land wil respecteren." De partij vraagt daarom "een veel grotere zelfstandigheid voor Vlaanderen en Wallonië". 

We hebben met iedereen gesproken die een rol kan spelen rekening houdende met de houding van de verschillende partijen tegenover elkaar

Didier Reynders, vicepremier (MR)

"We hebben met iedereen gesproken die een rol kan spelen", reageert Didier Reynders, "rekening houdend met de houding van de verschillende partijen tegenover elkaar." Of N-VA een regering met Vlaams Belang overweegt, hebben we ze niet gevraagd, zei Vande Lanotte, "maar zover ik weet, hebben N-VA en Vlaams Belang samen geen meerderheid", klonk het. 

Ook Peter Mertens van de PVDA is niet te spreken over het feit dat zijn partij niet geraadpleegd werd door de informateurs. In een tweet zegt hij dat de informateurs zich eerst moeten informeren over de standpunten van alle partijen en pas nadien conclusies kunnen trekken, en niet andersom. "Het lijkt er sterk op dat de traditionele partijen verder een onderonsje willen spelen in de neoliberale pensée unique. Alsof 26 mei er niet was", aldus Mertens. 

Gesprekken over economie en klimaat

Reynders en Vande Lanotte hadden ook discrete contacten met instellingen en organisaties buiten de politiek. Zo spraken ze met de vakbonden en werkgeversorganisaties. "We hebben gepraat met de Nationale Bank, onder andere over de financiële uitdagingen, en het Netwerk tegen Armoede", benadrukt Vande Lanotte (SP.A). Op die manier willen ze zicht krijgen op de socio-economische uitdagingen waar ons land voor staat.

Daarnaast hadden de twee ook een gesprek met klimaatexpert Jean-Pascal van Ypersele. "Op de agenda voor de komende dagen staan nog het Planbureau, en de Réseau belge de lutte contre la pauvreté, en uiteraard ook politieke contacten", zei Vande Lanotte. 

Gisteren kwam de Europese Commissie al met aanbevelingen, omdat België met een schuldgraad van 102 procent (eind 2018) niet voldoet aan de Europese begrotingsregels. Vandaag kopt de krant De Tijd bovendien dat het begrotingstekort dit jaar zou oplopen tot 7,5 miljard en eind 2020 tot 9,6 miljard, of 2 procent van het bruto binnenlands product. Daardoor besluiten de ontslagnemende vicepremiers Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD) dat het niet aangewezen is om tijd te verliezen met een staatshervorming. 

Moeilijke formatie

Die staatshervorming in de vorm van het "confederalisme" legt N-VA op tafel als het onmogelijk blijkt om een federale regering te vormen. Omdat de verkiezingsuitslagen in Vlaanderen en Wallonië erg verschillend zijn, wordt het namelijk aartsmoeilijk om een federale regering te vormen die de stembusuitslag in beide landsdelen respecteert. 

N-VA sloot als grootste partij al een regering uit met de Franstalige linkerzijde (PS, Ecolo en PTB). Van hun kant sloten alle Franstalige partijen een regering met N-VA (en Vlaams Belang) uit. De Franstalige christendemocraten van CDH lieten gisteren bovendien verstaan dat ze op geen enkel niveau zullen meebesturen, na een teleurstellende uitslag. De partij wil wel steun geven vanuit de oppositie om "extreemrechts tegen te houden, de stabiliteit van het land of de communautaire vrede te waarborgen, of beslissingen te nemen in zaken van groot belang, zoals het klimaat", zei voorzitter Maxime Prévot vanmorgen aan RTBF. 

Intussen zijn er op andere niveaus wel al vorderingen gemaakt. De Duitstalige regering gaat verder met dezelfde coalitie van liberalen (PFF), socialisten (SP) en de grootste partij, ProDG van Duitstalig minister-president Oliver Paasch. In Brussel is er aan Nederlandstalige kant een akkoord tussen Groen, Open VLD en One.Brussels (SP.A). Open VLD wil graag dat de Franstalige liberalen van MR kunnen meebesturen in Brussel, en hebben daarom gevraagd om de onderhandelingen te vertragen. Ook op Vlaams niveau weten we dat N-VA-voorzitter Bart De Wever "temporiseert", mogelijk om de eerste stappen op het federale niveau af te wachten. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Politiek journalist Goedele Devroy geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier zelf welke coalities mogelijk zijn om een federale regering te vormen: 

Meest gelezen