Videospeler inladen...

Britse premier Theresa May stelt haar brexitplan "van de laatste kans" voor

In een toespraak heeft premier Theresa May haar "nieuwe en verbeterde" versie van haar brexitakkoord voorgesteld. Het is volgens haar de laatste kans om een ordelijke brexit te laten goedkeuren door het parlement. Dat parlement zou een grotere zeggenschap krijgen in die brexit. May zet ook de deur op een kier voor een nieuw referendum, maar dan moeten de parlementsleden wel eerst het akkoord goedkeuren.

Enkele dagen geleden zijn de gesprekken over de brexit met de socialistische oppositieleider Jeremy Corbyn afgesprongen. Daarop had premier May aangekondigd een laatste "stoutmoedig" voorstel te doen om haar brexitakkoord als nog te redden.

Dat plan is vanochtend besproken op een -naar het schijnt- woelige kabinetsraad en daarna goedgekeurd. Het is de bedoeling om voldoende leden van de Labour-oppositie over te halen om de "Withdrawal Agreement Bill" (WAB) door het parlement te laten goedkeuren voor het einde van de nieuwe brexitdatum eind oktober. 

In een toespraak beloofde premier May om het parlement de uiteindelijke zeggenschap te geven over de manier waarop het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zal verlaten. Uit het nieuwe voorstel haalt May de volgende bepalingen aan:

  • garantie sociale rechten van werknemers
  • bescherming van milieu minstens even goed als in de EU
  • Lagerhuis heeft zeg in toekomstige relaties met de EU
  • compromis over douanestatuut met EU 
  • vertrek uit de EU-eenheidsmarkt zonder verstoring van de economie en geen vrij verkeer van personen meer
  • beslissingsmacht verschuift van EU-instellingen naar Britse parlement en rechtbanken
  • alternatieven voor "backstop" inzake Noord-Ierland om dat gebied te blijven verankeren in het Verenigd Koninkrijk    
  • parlement kan beslissen over tweede referendum, al is May daar zelf niet voor te vinden

May zelf blijft dus gekant tegen een tweede referendum, maar ze erkent "de oprechte gevoelens" die het thema in opwekt. Daarom wil ze een stemming in het parlement over een referendum houden indien de wet begin juni wordt goedgekeurd. Blijkt er een meerderheid te zijn, dan zal de regering dat referendum organiseren voor de ratificatie van het brexitakkoord. Het parlement wees eerder de optie van een tweede referendum af.

Laatste kans voor brexit?

Volgens May komt haar regering nu tegemoet aan de verzuchtingen van het parlement en van de oppositie en ze vraagt nu ook dat die haar nu tegemoet komen. Met andere woorden: ze verwacht dat die het voorstel dat ze nu begin juni zal indienen, zullen goedkeuren. Het is de vierde keer dat May een voorstel naar het Lagerhuis stuurt. 

Als dit voorstel niet wordt goedgekeurd, zouden er vervroegde verkiezingen of een tweede referendum kunnen komen waardoor de verdeeldheid nog groter wordt, waarschuwde May. Ook zou de brexit dan gewoon niet kunnen doorgaan, tenzij via een harde brexit zonder akkoord met alle negatieve gevolgen

May steekt de hand uit naar dus zowel de Noord-Ierse protestantse DUP als naar Labour, maar vooral ook naar de "brexiteers" binnen haar eigen partij. "Ik geloof erg sterk in de nieuwe grote mogelijkheden en de toekomst die ons wacht na de brexit", aldus May. Die nieuwe mogelijke handelsrelaties met de rest van de wereld mogen echter niet ten koste gaan van de handel met de Europese Unie, volgens de premier. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen