Archief Agfa-Gevaert gaat naar provincie Antwerpen en FotoMuseum

Het historische archief van het bedrijf Agfa-Gevaert in Mortsel gaat over naar de provincie Antwerpen en het FotoMuseum. In de collectie zitten heel wat foto's, maar ook een hoop informatie over oprichter Lieven Gevaert, een industrieel die medebepalend was voor de geschiedenis van Vlaanderen.
Jonas Roosens

Omdat in 2016 het kasteeltje Varenthof verdwijnt, moest een nieuwe plek gevonden worden voor het archief van de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert. Het bedrijf en de stad Mortsel namen daarop contact op met het FotoMuseum.

De collectie, sinds 1963 opgezet door onderzoeker Laurent Roosens, omvat onder meer foto's, affiches, films en andere memorabilia. Het gaat om verschillende deelcollecties, die hun oorsprong vinden in onder meer de persoonsarchieven van de in 1868 geboren Lieven Gevaert, Frans Van Cauwelaert en andere bedrijfsmedewerkers, alsook in bedrijfsarchieven en die van bedrijfsclubs. De collectie is volgens de provincie fotografisch gezien de belangrijkste van Belgiƫ. Internationaal gezien is ook de collectie van fotopapier uiterst zeldzaam.

De overdracht gebeurt in verschillende fases. Eerst wordt onderzocht welke stukken waar terechtkunnen. Later zal ook het FotoMuseum zijn licht over de collectie laten schijnen.

"Lieven Gevaert speelde grote rol binnen de Vlaamse beweging"

"Agfa-Gevaert is tot op de dag van vandaag een begrip en een bedrijf dat voor vele mensen in de regio en in heel onze provincie voor altijd verbonden blijven aan fotografie en filmrolletjes", zegt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). "De rol die Lieven Gevaert heeft gespeeld gaat bovendien veel verder dan het stichten van een internationaal bedrijf. Als oprichter van onder meer het Vlaams Economisch Verbond heeft hij een niet te evenaren rol gespeeld binnen de Vlaamse Beweging en de culturele, economische en intellectuele ontvoogding van Vlaanderen."

De provincie Antwerpen voorziet voor de herbestemming - in samenwerking met het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed (ETWIE) en het Archief en onderzoekscentrum voor Vlaamse beweging en nationalisme (ADVN) - zo'n 160.000 euro. Omdat er volgens de gedeputeerde ook buitenlandse interesse is, wil de provincie ter bescherming de collectie ook op de Vlaamse topstukkenlijst laten plaatsen.

Meest gelezen