Virtuele lokmeisje levert eerste veroordeling op

In Australië is een man veroordeeld omdat hij obscene foto's van zichzelf naar het virtuele 10-jarige meisje Sweetie had gestuurd. Het is -voor zover bekend- de eerste keer dat iemand veroordeeld wordt als gevolg van het initiatief van de Nederlandse kinderhulporganisatie "Terre des Hommes".

"Terre des Hommes" wilde via het virtuele 10-jarige Filipijnse meisje Sweetie aantonen hoe kindermisbruikers ongestoord hun gang kunnen gaan op het internet. Ze maakten hun resultaten vorig jaar in november bekend. In ruim twee maanden tijd hadden tienduizenden mannen contact gezocht met het fictieve meisje. 1.000 werden er geïdentificeerd, op video vastgelegd en hun gegevens werden doorgespeeld naar de politie.

De Australiër die nu veroordeeld is, pleitte schuldig op alle drie aanklachten. Hij had obscene foto's van zichzelf naar Sweetie gestuurd, hij had kinderporno op zijn computer staan en hij had zijn voorwaarden als geregistreerde zedendelinquent overtreden. In totaal heeft hij twee jaar cel gekregen. Omdat hij al acht maanden in voorhechtenis heeft gezeten, moet hij niet meer effectief naar de gevangenis, maar krijgt hij een intensief begeleidingsprogramma van 12 maanden opgelegd.

Volgens de rechter is het niet relevant of het meisje echt was of niet. "Als je gelooft dat het een 9-jarig meisje is, dan is dat de wet, dat is goed genoeg", zei ze.

"Gerecht weet nu dat onze info nuttig kan zijn"

Het is de eerste keer dat de informatie die het project opleverde, gebruikt wordt in de rechtbank. Bij "Terre des Hommes" reageren ze verheugd. "Het gerecht weet nu dat de info die we geleverd hebben erg nuttig kan zijn", zegt Hans Guyt, die het project leidt. Volgens hem toont het ook aan dat de politie proactief op zoek moet gaan op het internet naar kindermisbruikers.

Volgens de BBC heeft de organisatie de namen van 110 Britten doorgegeven aan het gerecht. Dat laat weten dat het de zaak onderzoekt, maar tot nog toe zijn er in Groot-Brittannië geen arrestaties gebeurd. Of er ook Belgen betrokken zijn, is niet bekend.

Meest gelezen