Zimbabwe roept noodtoestand uit door extreme droogte

In Zimbabwe is de noodtoestand uitgeroepen in verschillende delen van het land. Door de extreme droogte dreigt er hongersnood voor meer dan een kwart van de bevolking.

"De president heeft de noodtoestand afgekondigd in de landelijke gebieden van Zimbabwe", zegt minister van Lokale Besturen en Openbare Werken, Saviour Kasukuwere. "In totaal kampen 2,44 miljoen mensen met een gebrek aan voedsel. Dat is 26 procent van de Zimbabwaanse bevolking." Door de droogte zijn ook al 16.000 runderen om het leven gekomen.

In de voormalige Britse kolonie is maar een kwart van de regen vanĀ  een normaal jaar gevallen. 2015 was het droogste jaar in meer dan een eeuw. In sommige streken van het land is de voedselproductie daardoor met drie kwart gedaald. De regering is van plan om 700.000 ton maĆÆs in te voeren om een hongersnood te vermijden.

Het tekort aan water heeft ook een negatieve invloed op de productie van elektriciteit omdat het waterniveau in de waterkrachtcentrales te laag is.

De extreme droogte wordt mee verklaard door El Nino. Dat is een klimaatverschijnsel dat om de vijf tot zeven jaar extreme weersomstandigheden met zich meebrengt, in sommige gebieden grote overstromingen en in andere regio's extreme droogte. Ook andere landen in het zuiden van Afrika zijn getroffen door de extreme droogte. In Malawi dreigt er hongersnood voor 2,8 miljoen mensen en volgens de Verenigde Naties zijn in de hele regio meer 14 miljoen mensen bedreigd door voedseltekorten.

Zimbabwe werd ooit als de graanschuur van Afrika gezien, maar daar is niets meer van te merken. Sinds de grootschalige landhervorming van president Mugabe in 2000 kampt het land voortdurend met voedseltekorten.

Meest gelezen