Videospeler inladen...

Tienduizend deelnemers aan betoging tegen geweld tegen vrouwen in Brussel

In het centrum van Brussel hebben zeker 10.000 mensen deelgenomen aan een betoging tegen seksisme en geweld op vrouwen. De betogers willen dat er meer ingezet wordt op preventie en hulpverlening, voor slachtoffers, maar ook voor daders. Bij het begin van de betoging werden de namen afgeroepen van de 21 vrouwen die dit jaar in ons land vermoord werden.

Met een massale kreet van woede is aan het Europakruispunt in Brussel het startschot gegeven van een betoging tegen geweld tegen vrouwen, in het kader van de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen op maandag. De oproep kwam van het platform Mirabal, dat een honderdtal organisaties uit het middenveld verenigt. De organisaties vragen een meer efficiënte aanpak van alle vormen van geweld op vrouwen. 

(lees verder onder de foto)

De actiegroep Stop Féminicide telde dit jaar al 21 vrouwen in België die werden vermoord om de eenvoudige reden dat ze vrouwen waren. Sinds 2017 gaat het om 99 vrouwenmoorden. Officiële cijfers ontbreken echter en het totale aantal zou nog hoger kunnen liggen.

Voor de start van de betoging werden de namen van die 21 slachtoffers voorgelezen, gevolgd door een moment van stilte en een massale woedekreet. 

(lees verder onder de audio)

Langs het parcours van de betoging staan ook 21 paar rode schoenen opgesteld, elk paar een symbool voor één van de gedode vrouwen.

(lees verder onder de foto)

Betere begeleiding voor slachtoffers én daders

De betogers willen dat er dringend werk gemaakt wordt van een betere begeleiding voor slachtoffers.  Ze staan volgens hen nog te vaak in de kou. "Kris Peeters wordt één keer bedreigd en krijgt maximale politiebescherming. Krista Peeters, de anonieme vrouw die wordt gestalkt en geslagen, wordt niet geloofd, krijgt geen bescherming en mag uiteindelijk sterven."

Kris Peeters wordt één keer bedreigd en krijgt maximale politiebescherming. Krista Peeters, de anonieme vrouw die wordt gestalkt en geslagen, wordt niet geloofd.

een betoger

Onder de betogers waren er ook veel vrouwen die zelf het slachtoffer werden van seksueel geweld.  "Diegene die geweld gepleegd heeft op mij werd nooit veroordeeld. Geen schadevergoeding, niets. Als je het overleeft, ja, dan leef je nog, maar sta je volledig in de kou en word je geïsoleerd. Er werd niet één keer, maar verschillende keren geweld op mij gepleegd."

"We eisen een echt politiek debat en een coherente strategie om te strijden tegen elke vorm van geweld waarvan vrouwen het slachtoffer worden," klinkt het. "Een echte preventiepolitiek en een beter onthaal en opvang van alle slachtoffers en hun kinderen. Om dat te bereiken willen we een verhoging van de middelen voor alle organisaties die op het terrein dag na dag strijden tegen geweld op vrouwen."

(lees verder onder de foto)

Herbeluister hieronder het radioverslag van onze collega Arne De Jaegere:

Meest gelezen