Rusland voert bombardementen uit op Syrisch grondgebied

Rusland heeft voor het eerst luchtaanvallen uitgevoerd op Syrisch grondgebied, in de buurt van de steden Homs en Hama. Volgens het Russische ministerie van Defensie waren de bombardementen gericht op doelwitten van Islamitische Staat (IS), maar dat wordt betwist. De Verenigde Staten werden een uur op voorhand gewaarschuwd. Vanmorgen nog gaf het Russische parlement toestemming om luchtaanvallen uit te voeren boven Syrië.
AP2012
Beelden van eerdere aanvallen in Homs.

Moskou stelt dat het IS op het oog heeft. Zo zouden munitiedepots en brandstofopslagplaatsen van de terreurorganisatie gebombardeerd zijn. De VS en Frankrijk spreken echter tegen dat IS in de aangevallen gebieden aanwezig is. De Nationale Syrische Coalitie zegt dat het gebombardeerde gebied door gematigde rebellen wordt gecontroleerd.

Hoeveel doden er gevallen zijn bij de Russische bombardementen, is onduidelijk. Activisten spreken over meer dan 35 doden, onder wie vrouwen en kinderen, maar daar is geen bevestiging van.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is niet opgezet met de Russische actie. "We hebben duidelijk gezegd dat we uitermate bezorgd zijn mocht Rusland gebieden aanvallen waar IS en Al Qaeda niet actief zijn. Zulke aanvallen zouden de echte bedoelingen van Rusland in vraag stellen: IS bestrijden of het regime van Assad beschermen."

"Niet constructief"

Ook de NAVO heeft de Russische interventie in Syrië al bekritiseerd. "Dit is niet constructief", zegt een hoge functionaris van de militaire organisatie. "Assad vormt een deel van het probleem." NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft Rusland opgeroepen "een constructieve en coöperatieve rol" in de strijd tegen de IS te vertolken. Elke nieuwe militaire actie mag niet in conflict komen met de door de VS geleide coalitie, luidt het.

De Russische president Poetin noemt de Russische interventie in het Syrische conflict "de enige weg in de strijd tegen het internationale terrorisme". Hij benadrukt nogmaals dat het om luchtoperaties gaat, en niet om grondoperaties.

De Syrische president Bashar al-Assad had Moskou om militaire steun gevraagd. Rusland wil een coalitie tegen IS uitbouwen, mét de steun van Assad. De VS ziet dat anders en wil dat de Syrische president vertrekt.

Reynders dringt aan op "coördinatie"

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) dringt aan op "coördinatie" tussen de door de Verenigde Staten aangevoerde coalitie en Rusland. "Dat de Russen op een bepaald moment deelnemen aan de operaties tegen het terrorisme is een goede zaak, maar het moet gecoördineerd zijn. We moeten zeker zijn dat de aanvallen gericht zijn op terroristen, en niet op burgers of de gematigde oppositie", zegt hij.

Reynders beklemtoont dat een breed en gecoördineerd militair offensief tegen IS maar zin heeft als er parallel ook initiatieven worden genomen om een politiek transitieproces in Syrië op gang te brengen en de bombardementen op de Syrische burgerbevolking stoppen. "De twee moeten samengaan. Zo niet zal dat enkel de rekrutering van de terroristische organisaties versterken."

Reynders neemt vandaag in New York deel aan een open vergadering van de VN-Veiligheidsraad die gedomineerd wordt door de lancering van Russische luchtaanvallen op doelwitten in Syrië.

Meest gelezen