Een blik op Brussel op de avond van 13 maart jongstleden.
Nicolas Maeterlinck

"Wisten wij veel dat we door te leven, anderen van die kans zouden beroven": de spijt van een "lockdownparty"-ganger

Een jongeman van 24 uit Aalst ging op 13 maart, de avond waarop de strenge coronamaatregelen ingingen, voor een laatste keer iets drinken met vrienden. Hij werd toen door onze ploeg van "Het Journaal" gefilmd en die beelden gingen rond op sociale media en in de nieuwsbulletins. Ondertussen heeft hij hier spijt van, maar tegelijkertijd vraagt hij ook om begrip. Wij konden hem spreken. 

Ik zou willen vragen dat mijn gezicht op het beeld in "Het Journaal" anoniem wordt gemaakt. Meer nog, ik zou hetzelfde willen vragen voor alle andere jongeren op die beelden. Jongeren die zich al twee weken lang aan de maatregelen houden en toch nog "geshamed" worden. Er was toen nog geen sprake van dat dit waarschijnlijk tot midden mei zou duren. Geen vuiltje aan de lucht, dachten we. En nu schamen wij ons kapot.”

Dit is een fragment uit een mail die we ontvingen in de mailbox van de redactie van een jongeman die op vrijdagavond 13 maart, net voor de coronamaatregelen van kracht gingen, nog iets ging drinken met vrienden. Onze ploeg van "Het Journaal" was daar bij voor een reportage en filmde de jongeman. Sindsdien worden die beelden gebruikt als illustratiebeeld wanneer het gaat over de veelbesproken "lockdownfeestjes". En dat wil hij niet meer.

Geen vuiltje aan de lucht, dachten we. En nu schamen wij ons kapot.

“Eerst nog mee gelachen”

De jongeman, die anoniem wenst te blijven, houdt zich sinds de lockdown light aan de opgelegde maatregelen. “Op 13 maart ben ik samen met vrienden nog een laatste keer op café gegaan. De regering kondigde aan dat de cafés zouden sluiten voor drie weken. Dan is het geen abnormale reactie dat je daar nog eens extra van wil profiteren. Dat is gewoon menselijk.”

Hij nam de situatie eerst niet echt ernstig, maar zag al snel in dat dat verkeerd was. “We lachten ons eerst te pletter met hoe we in beeld werden gebracht, als losbandige jongeren die weten wat écht leven is. We beseften niet dat wij, door op dat moment extra hard te leven, anderen van die kans beroofden. Dat doet mij nu wel pijn, moet ik toegeven.”

We lachten ons eerst te pletter met hoe we in beeld werden gebracht, als losbandige jongeren die weten wat écht leven is

Open brief die ogen deed openen

De dag na zijn cafébezoek liet de zus van de jongeman hem een open brief lezen van Wim Derave, professor in de fysiologie. “Professor Derave is niet eens een viroloog, maar kwam toch met een sterke statistische uiteenzetting. Hij was een van de eerste die mensen de ernst van de situatie deed inzien door het volgende te zeggen:  Het zal hels zijn, maar niet catastrofaal, zolang we ons aan de maatregelen houden. Vandaag klinkt dat heel evident, maar vóór de maatregelen was de toon toch anders:  "Pas ermee op, je kan door het coronavirus een week thuiszitten en er zwaar ziek van worden, maar een griepje is gevaarlijker.” 

De jongen uit Aalst hoopt nu toch op enig begrip en vraagt zich ook af waarom de regering de maatregelen niet onmiddellijk heeft laten ingaan. Volgens hem gaf dat ook een verkeerd signaal. Zeker in combinatie met wat er eerder werd gezegd, dat het coronavirus niet zo erg was als aanvankelijk gedacht. “Dat de overheid de ernst van de situatie nog niet goed kon inschatten, is niet haar schuld. Geen enkel land nam het serieus. Dat is een algemeen westers probleem, alles veel te veel relativeren. We hebben ons er allemaal wat aan mispakt. Wat niet ongewoon is. Deze pandemie is iets nieuws, iets wat niemand kent.”

“Ik spreek voor de jeugd van Aalst als ik zeg dat niemand nog "lockdown parties" organiseert. Wij blijven al twee weken in ons kot en houden ons aan de maatregelen omdat de situatie inderdaad erg is, en dat beseffen wij ook. Daarom willen we niet langer in beeld komen en beschouwd worden als de domme jeugd.”

Creativiteit triomfeert

De jongeman beseft dat binnenblijven de enige optie is tijdens deze crisis. Hij probeert zich zoals iedereen op verschillende manieren bezig te houden. Maar dat is niet gemakkelijk, zeker niet voor iemand die het niet gewend is om stil te zitten. “Creativiteit triomfeert in dagen als deze. Met mijn nieuwe vriendin -  we zijn nog niet zo lang samen - ga ik wandelen, fietsen of eens lopen.  Maar we kijken bijvoorbeeld ook soms samen naar een film via de app Netflix Party. Tijdens de film kan je dan ook chatten met mekaar. Echt een aanrader trouwens!”

Het hoogtepunt van mijn quarantaine tot nu toe was toen één van mijn vrienden een uitgebreide kookles gaf aan de hele vriendengroep.

“Het hoogtepunt van mijn quarantaine tot nu toe was toen één van mijn vrienden een uitgebreide kookles gaf aan de hele vriendengroep. We hadden allemaal een applicatie geïnstalleerd waardoor we met een man of tien zijn instructies konden opvolgen. Dat was nu eens echt genieten! En elke vrijdag drink ik met vrienden een pintje, maar nu via videochat.”

"Hopelijk neemt iedereen zijn verantwoordelijkheid"

Zelf heeft de jongeman geen schrik om ziek te worden, maar hij woont nog thuis bij zijn moeder en is wel bang om haar te besmetten. “Ik heb haar voor de zekerheid al twee weken niet aangeraakt maar ik zie dat het haar pijn doet. Hetzelfde geldt voor mensen die ik tegenkom op straat en in de winkel. Ik hou mijn adem in wanneer ik iemand passeer. Ik hou zo veel mogelijk afstand. Ik wil allesbehalve een superverspreider zijn die mensen uit een risicogroep aansteekt."

Volgens deze jongeman uit Aalst is het maar normaal dat je je leven aanpast in zulke omstandigheden. Hij hoopt dan ook dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt in deze moeilijke tijden en dat de regering in haar persconferenties niet enkel de jeugd viseert.  “Als ik tijdens het lopen een aantal bejaarden zie samenhokken of op straat gezellig zie keuvelen, vind ik dat jammer. Het is ook vooral voor hen dat wij met zijn allen thuisblijven. Hoe rapper mensen zich aan de maatregelen houden, hoe rapper deze shitstorm passeert."

Meest gelezen