© Bram van de Biezen

Regering wil ook oudste kernreactoren langer laten draaien, energiespecialist Luc Pauwels: "Technisch mogelijk, maar ook peperduur"

De federale regering wil de oudste kernreactoren in België langer open houden. Het gaat om Doel 1, Doel 2 en Tihange 1, die normaal in 2025 dicht moeten. "We willen geen enkel risico nemen met de bevoorradingszekerheid", klinkt het bij minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). "Technisch is het mogelijk, maar het is peperduur", zegt Luc Pauwels, energiespecialist bij VRT NWS. "Dat kan tientallen miljoenen euro's kosten." En er zijn ook juridische struikelblokken.

De federale regering vraagt uitbater Engie om een veiligheidsdossier op te maken van de oudste kerncentrales van ons land en in te dienen bij de nucleaire waakhond FANC met het oog op een eventuele levensduurverlenging. De regering wil namelijk onderzoeken of het mogelijk is om de drie oudste kerncentrales langer open te houden. Dat heeft het kernkabinet zopas beslist. 

BEKIJK - Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen): "We moeten een tandje bijsteken om ervoor te zorgen dat we voldoende elektriciteit zullen hebben":

Videospeler inladen...

De regering wil de reactoren twee winters langer laten draaien om op die manier de bevoorradingszekerheid voor de winters van 25-26 en 26-27 te garanderen. Tegen eind maart wil de regering de knoop doorhakken over hoe die winters kunnen worden overbrugd. 

Premier De Croo en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zullen de onderhandelingen voeren met Engie. Ook de gesprekken over het tien jaar langer openhouden van de jongste twee kerncentrales (Tihange 3 en Doel 4) lopen nog. 

Dinsdagavond werd Tihange 2 na 40 jaar definitief stilgelegd, in september vorig jaar werd ook Doel 3 al afgesloten.

"Technisch mogelijk, maar peperduur"

Normaal zouden Doel 1 en 2 en Tihange 1 dicht moeten in 2025, maar de regering wil ze verlengen door ze tijdens de zomer minder elektriciteit te laten opwekken en in de winter wat harder te laten werken: 'fuel extension' heet dat in het jargon. 

"Technisch kan dat", zegt Luc Pauwels, energiespecialist bij VRT NWS. "Door de reactoren in de zomer - wanneer er weinig elektriciteit wordt verbruikt - enkele maanden uit te zetten, spaar je brandstof en dan kan je ze in de winter weer aanzetten." 

Maar Pauwels ziet een ander probleem: "Op deze manier zou je de winter van 2025-2026 kunnen overbruggen, maar het jaar erna kan je dat niet nog eens doen. Daarom spreekt de regering ook over nieuwe brandstof leveren aan de kerncentrales, maar dat is peperduur, dat kost tientallen miljoenen euro's."

BEKIJK - Energiespecialist Luc Pauwels duidt in "VRT NWS journaal" waarom de regering de kerncentrales langer wil openhouden en waarom dat niet evident is:

Videospeler inladen...

Struikelblokken

Pauwels wijst er ook op dat er juridische struikelblokken zijn voor een eventuele levensduurverlenging. Ook Engie haalde die al meermaals aan. De Europese veiligheidsnormen zijn na de kernramp van 2011 in Fukushima enorm aangescherpt en ook ons land heeft die goedgekeurd. Na 2025 zouden onze oudste kernreactoren niet meer voldoen aan die strengere normen.

Bovendien werken de kerncentrales telkens met exploitatiecyclussen en veiligheidstoelatingen van 10 jaar. Reactoren voor een korte periode verlengen, is dus geen optie voor Engie.

Politieke reacties

"Netbeheerder Elia zegt dat er nog een probleem is met de bevoorradingszekerheid voor de twee winters waarvan sprake en daarom is het goed dat we nu ook naar een verlenging van een of twee jaar van die oudere centrales kijken", zegt CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem. 

Hetzelfde signaal horen we bij de liberale regeringspartijen. MR-voorzitter George Louis-Bouchez zegt dat zijn partij al twee jaar voor een verlenging pleit en zijn collega van Open VLD heeft het op Twitter over "een belangrijke en nodige beslissing." "Het rapport van Elia maakte duidelijk dat die extra capaciteit nodig was. Kernenergie maakt deel uit van een gezonde energiemix voor de komende winters", aldus Egbert Lachaert. 

De regering wil geen enkel risico nemen

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

"De problemen met de Franse kerncentrales creëren een bijkomende onzekerheid in ons land", voegt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) daaraan toe. Door onverwachte pannes en onderhoud produceerden de reactoren in Frankrijk het voorbije jaar veel minder dan normaal en zakte de stroomproductie naar het laagste niveau in meer dan drie decennia. "De regering wil dan ook geen enkel risico nemen en daarom willen we nu bijkomende zekerheden inbouwen", besluit Van der Straeten.

Oppositiepartij N-VA is voorstander van het langer open houden van de oudste kerncentrales en spreekt over een stap in de goede richting. "Maar een verlenging van 2 jaar volstaat niet", zegt Kamerlid Bert Wollants. De nood aan elektriciteit zal de komende jaren fors toenemen, onder meer door de elektrificatie van het wagenpark, voorspelt Wollants. "We willen niet dat daarvoor extra gascentrales worden bijgebouwd, dus is een verlenging van de kerncentrales tot 2027 niet lang genoeg."

Kernreactoren Doel 1 en 2 (in vermogen de twee kleinste reactoren van ons land) en Tihange 1 zijn onze oudste reactoren, ze werden opgestart in 1975. Volgens de wet op de kernuitstap van 2003 - die stelt dat kerncentrales 40 jaar mogen operatief blijven, moesten ze in principe dicht in 2015.

Maar eind 2013 wordt die wet een eerste keer aangepast. De regering-Di Rupo beslist om Tihange 1 tien jaar langer open te houden: tot 2025. Uit vrees voor stroomtekorten volgt in juni 2015 - anderhalf jaar na de vorige wetswijziging - een nieuwe bijsturing. De regering-Michel beslist dat ook Doel 1 en Doel 2 langer mogen openblijven, tot in 2025. 

Meest gelezen