Rekenhof gaat personeelsbesparingen Vlaamse overheid onderzoeken

Het Rekenhof start een audit naar de personeelsbesparingen bij de Vlaamse overheid. Het zal daarbij zowel de besparingen van de vorige Vlaamse regering als de bijkomende besparingen van de nieuwe regering-Bourgeois onder de loep nemen. Het onderzoek zou klaar zijn in het tweede kwartaal van 2016, zo blijkt uit een brief die persagentschap Belga heeft kunnen inkijken.

De audit van het Rekenhof zal uit twee delen bestaan. Zo wil het Rekenhof kijken naar de personeelsbesparingen sinds de start van het vorige Vlaams regeerakkoord in juli 2009 tot het einde van 2014. Daarnaast zal het ook de plannen van de nieuwe Vlaamse regering voor de verdere afbouw van het aantal ambtenaren en personeelsĀ­kredieten onderzoeken.

Ter herinnering: de vorige Vlaamse regering, onder leiding van minister-president Kris Peeters (CD&V), wilde het personeelsbestand in eerste instantie met 5 procent afbouwen. Die doelstelling werd nadien opgetrokken tot 6 procent en uiteindelijk tot 6,5 procent. Volgens toenmalig minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) werd die doelstelling ook gehaald. Het ambtenarenapparaat was volgens hem -midden juli 2014- met 2.160 personeelsleden of omgerekend 7,5 procent afgebouwd.

Met welke maatregelen is besparing gerealiseerd?

Het Rekenhof zal nu niet alleen kijken of de vooropgestelde personeelsbesparing echt is gerealiseerd, maar ook op welke manier. "Met welke maatregelen is de personeelsbesparing gerealiseerd? Werden de besparingen gerealiseerd binnen de voorgenomen uitgangspunten, in het bijzonder het behoud van de kwaliteit van de dienstverlening en het behoud van de werkbaarheid?", luiden de onderzoeksvragen.

De nieuwe Vlaamse regering onder leiding van minister-president Geert Bourgeois wil het tegen 2019 met 1.950 ambtenaren minder doen. Tegelijk wordt er ook een afbouw van 6 procent van de werkingsmiddelen vooropgesteld. Ook die doelstellingen worden dus onder de loep genomen door het Rekenhof.

Het is de bedoeling dat het auditrapport van het Rekenhof in het tweede kwartaal van 2016 overhandigd wordt aan het Vlaams Parlement.

Meest gelezen