Videospeler inladen...

Trump laat oorlogstaal achterwege in Zuid-Korea (maar verkoopt wel veel wapens)

De Amerikaanse president Donald Trump is na Japan in Zuid-Korea, het tweede land op zijn rondreis door Azië. Tijdens zijn blitzbezoek van 24 uur riep Trump de hele wereld op om de dreiging van Noord-Korea aan te pakken en Kim Jong Un aan de onderhandelingstafel te krijgen. 

Op zijn rondreis door 5 Aziatische landen is het een blitzbezoek in Zuid-Korea voor president Donald Trump, zijn vrouw Melania, en minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Bij aankomst zijn Trump en zijn delegatie eerst de Amerikaanse  en Zuidkoreaanse soldaten gaan begroeten op de Amerikaanse legerbasis Camp Humphreys. "We krijgen het wel onder controle. Alles komt in orde", was zijn boodschap daar. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Groeiende spanning tussen Trump en Moon

Maar het was uitkijken naar de ontmoeting tussen Trump en zijn Zuidkoreaanse ambtsgenoot Moon Jae in.  "Een fijne gentleman", zei Trump vooraf.  Maar de twee zitten niet op dezelfde lijn over Noord-Korea. Na Trumps beledigende oorlogstaal aan het adres van de Noordkoreaanse leider Kim Jong Un, sprak Moon in september tijdens zijn toespraak tot de Verenigde Naties gematigder taal. Sancties mogen wel, maar het noorden provoceren leidt volgens Moon alleen tot een escalatie. Trump reageerde dat een 'appeasementpolitiek' gedoemd is om te mislukken. 

Een wereldwijde bedreiging vraagt om een wereldwijd antwoord

In de gezamenlijke persconferentie na hun ontmoeting sprak Trump opvallend milde taal. Hij noemde de nucleaire bedreiging van Noord-Korea een wereldwijd probleem, dat ook een wereldwijd antwoord nodig heeft. "De dictator bedreigt miljoenen mensenlevens, zo nodeloos", zei hij. Ook de bondgenoten van Noord-Korea, Rusland en China, wil Trump mee in het bad trekken. Zij moeten leider Kim Jong Un overtuigen om zijn nucleaire plannen en rakettesten op te geven en aan de onderhandelingstafel te komen. Of dat directe onderhandelingen moeten zijn, is niet duidelijk. 

"We roepen elke verantwoordelijke natie op, ook China en Rusland, om van Noord-Korea te eisen dat het zijn nucleaire wapenprogramma stopzet, en in vrede leeft."

 

Donald Trump, President VS

Trump zei dat er vooruitgang is geboekt, en kondigde aan dat hij morgen tijdens zijn bezoek aan China, de Noordkoreaanse kwestie zal bespreken met de Chinese president Xi Jinping. Op een zakentop later deze week in Vietnam zou hij ook de Russische president Vladimir Poetin ontmoeten , liet het Kremlin meteen na de uitspraak al weten.

Een diplomatiek momentum, denkt ook de Zuidkoreaanse gastheer van Trump, Moon Jae in. "Ik hoop dat uw bezoek aan Zuid-Korea en deze regio een kans is om voor een stuk de angst van de Koreaanse bevolking te verlichten en een kantelmoment is om de nucleaire kwestie in Noord-Korea op te lossen. "

'Geweldig wapentuig' voor Zuid-Korea

President en voormalig zakenman Trump is niet met lege handen naar Zuid-Korea gekomen. Tijdens zijn ontmoeting met Amerikaanse en Zuidkoreaanse militairen op de basis Camp Humphreys liet hij zich ontvallen dat hij geweldig wapentuig gaat verkopen aan Zuid-Korea, voor miljoenen dollars. 

Ook aan de pers vertelde Trump dat nieuwe handelsakkoorden zijn eerste doelstelling zijn. Volgens Trump zijn er contracten in de maak voor de aankoop van militair materieel en de modernste wapensystemen. Die zijn volgens hem goed voor de veiligheid in de regio, maar in de eerste plaats ook voor de Amerikaanse economie, want ze leveren banen op in de wapenindustrie en verkleinen het handelstekort dat er nu is tussen de VS en Zuid-Korea. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Voor en tegen Trump

Ook in de straten van Seoul gaat het bezoek van Trump niet onopgemerkt voorbij. De presidentiële escorte werd begroet door honderden toeschouwers die zwaaiden met Zuidkoreaanse en Amerikaanse vlaggen. Tegenbetogers van burgerbewegingen stonden klaar met bordjes met 'No Trump, no war'. 

Opvallend, Trump slaat een bezoek over aan de gedemilitariseerde zone met Noord-Korea. Dat had het Witte Huis vorige week al aangekondigd. Defensieminister Mattis, die het bezoek van Trump aan Zuid-Korea eind oktober ging voorbereiden, is er wel geweest, als een steunbetuiging aan de Amerikaanse bondgenoot. 

Meest gelezen