NICOLAS MAETERLINCK

Pasen vieren in coronatijden: wat mag wél en wat niet?

Gezellig paaseieren zoeken in de tuin van oma en opa. Een uitgebreide paasbrunch met de hele familie. Naar de kerk voor de paasmis. Het zijn maar enkele voorbeelden van tradities met Pasen. Maar volgens de richtlijnen in de strijd tegen het coronavirus mag dit nu niet. Hoe kan je wél Pasen vieren? We lijsten het voor u op.

Eerst het goede nieuws: de paashaas en de paasklokken zijn essentiële beroepen. Dat liet viroloog Marc Van Ranst zich eerder deze week al ontvallen. Kinderen in ons land hoeven dus niet te treuren: paaseieren of paascadeaus kunnen veilig op hun bestemming geraken. 

Maar bepaalde zaken zullen natuurlijk wél anders lopen. Zo is het niet mogelijk om paaseieren te gaan zoeken in de tuin van oma en opa, of met de hele familie fysiek samen te komen om te vieren. Het nationaal crisiscentrum vraagt dan ook om Pasen te vieren mét respect voor de richtlijnen die er zijn. "Het belangrijkste is dat je binnen je eigen gezinsverband moet vieren", zegt Yves Stevens van het crisiscentrum. Met een ruimere familie vieren kan dus niet.  Met het gezin deelnemen aan een paasactiviteit, zoals een zoektocht tijdens de wandeling, kan wél. Mits je natuurlijk de veilige sociale afstand van anderhalve meter respecteert, ten opzichte van mensen buiten je gezin.

Paaseieren zoeken in eigen tuin

Bij veel families komen de paasklokken of de paashaas eieren verstoppen in de tuin van de grootouders. Dit jaar moet dat anders, en mag de paashaas in de tuin van de kinderen zélf zijn gang gaan. Want wie binnen het eigen gezin blijft, volgt áltijd de maatregelen. Nodig dan natuurlijk geen andere kinderen van buiten het gezin uit, want dat is niet toegelaten, zelfs niet als jullie buiten blijven. 

Hoe zorg je er nu voor dat zo'n paaseierenzoektocht bij je thuis goed verloopt? Eerst en vooral is het belangrijk dat er een lijstje is van hoeveel eieren er precies verstopt zijn, en eventueel welke kleuren ze hebben. Zo weet je op het einde of alle eieren effectief gevonden zijn. In sommige tuinen kan er misschien ook een gouden of zilveren ei tussenzitten. Dat laat de paashaas op voorhand weten. Wie dat ei vindt, krijgt een extra verrassing. Is er geen tuin? Dan komen de klokken of paashaas ze toch gewoon binnen verstoppen. Hebben de kinderen geen zin in de zoektocht? Draai de rollen dan eens om. Laat de paashaas de eieren in een grote mand leveren voor de kinderen, en laat de kinderen ze verstoppen. Dan mogen de ouders ook eens zoeken.

NICOLAS MAETERLINCK

Paaszoektocht of een ander initiatief in je buurt

Grote paaszoektochten voor tientallen kinderen tegelijk, dat mag natuurlijk niet. Maar in sommige steden en gemeenten worden toch nog alternatieve paaszoektochten georganiseerd. Dat mag, zolang ervoor wordt gezorgd dat er nergens samenscholingen van grote groepen zijn. En dat je tijdens zo'n zoektocht altijd de correcte sociale afstand respecteert.

Zo wordt er in de Vlaams-Brabantse gemeente Beersel, en enkel buurgemeenten, een heuse paaszoektocht georganiseerd. In de gemeente zijn telkens 6 paashazen verstopt. Je kan ze zoeken met een kaart. Bij elke paashaas is een letter te vinden. Daarmee kan je een woord vormen. Wie dat vindt, krijgt bij de lokale bakker een gratis paasei. De zoektocht is al bijna een week lang mogelijk, om samenscholingen te vermijden. Al meer dan 500 gezinnen deden er aan mee. Maar ook de gekende 'berenjacht' is in sommige gemeenten omgevormd tot een 'paasjacht'. In de plaats van beren, kunnen kinderen tekeningen van eieren of kuikens zoeken aan de ramen. Zoek dus zeker eens op of er in jouw buurt ook zo'n initiatief is.

Voorbeelden van een 'Paasjacht'. Bron: Facebook

Maar daarnaast zijn er nóg initiatieven. In het Antwerpse Malle komt de paashaas bijvoorbeeld langs met paaseieren. De paashaas zal de eieren overal in de voortuinen gooien.  De wijkagent heeft daarvoor toestemming gegeven. De paashaas moet wel in beweging blijven en mag geen selfies nemen met de kinderen.

Voor wie van een wedstrijd houdt, heeft de Gezinsbond ook een Paasspel ontwikkeld. Via je smartphone krijgt je gezin dan verschillende opdrachten.  Raadsels die je moet oplossen, of creatieve opdrachten waar je een foto van moet nemen. Je strijdt dan tegen verschillende andere gezinnen. De opdrachten worden live beoordeeld door personeelsleden van de Gezinsbond. Inschrijven kan hier.

Voorbeelden van eerdere foto-opdrachten. Bron: dasbox.be

Doe eens een videocall-paasbrunch

Eens lekker brunchen, lunchen of dineren met Pasen. Veel families doen dat - in normale tijden - samen.  Dat kan nu niet, maar er zijn andere opties. Ook nu kan je nog lekker eten. Veel horeca hebben initiatieven genomen, zodat de maaltijden aan huis geleverd kunnen worden. Eten moet natuurlijk altijd binnen je eigen gezin, andere familieleden mag je niet uitnodigen. Je kan natuurlijk wél contact houden op andere manieren: via videocall bijvoorbeeld. Zo kan je bijvoorbeeld in elk huis dezelfde maaltijd laten leveren, en op paaszondag via videoverbinding samen eten. Bekijk dus zeker of horeca in jouw buurt zo'n mogelijkheid voorziet. Snel zijn is wel de boodschap, veel horecazaken zijn zondag al volgeboekt.

Online een paasmis volgen

Sommige families gaan op paaszondag steeds naar de kerk. Maar dat is nu niet mogelijk. Wel kan je via kerknet de paasmis van de paus in Rome volgen, laat de bisschoppenconferentie weten. Die mis wordt trouwens ook op één uitgezonden.

Hier en daar zijn er ook priesters die in ons land een alternatief voorzien. Zo gaat pastoor Matthias Noë uit Izegem via livestream een paasmis houden. "De viering zal dus nog altijd op traditionele wijze gebeuren: ik leid de mis en voor de gezangen is er begeleiding op de piano voorzien. Het enige verschil is dat de parochianen nu voor hun computer zullen moeten zitten", verduidelijkt Noë. Iedereen die wil, kan de viering thuis meevolgen mee via zijn facebookpagina

Pastoor Matthias Noë tijdens de livestream op Palmzondag.

Meest gelezen