Videospeler inladen...

Kankerspecialist wil rookvrije generatie in België: "Als dat lukt, zou het probleem binnen 20 jaar 'uitgestorven' zijn"

In de strijd tegen tabak moet er vooral worden gekeken naar jongeren. Dat zegt kankerspecialist Filip Lardon in "Laat Journaal", naar aanleiding van Werelddag zonder Tabak. "De volwassenen moeten we niet met de vinger wijzen. Als we jongeren zover kunnen krijgen dat ze niet meer starten met roken, kan het probleem binnen 20 jaar uitgestorven zijn."

"Tot 2018 daalde het aantal rokende jongeren. Daarna bleef dat cijfer een tijdje ongeveer hetzelfde, en ondertussen is het weer licht aan het stijgen. Dat is heel slecht nieuws. Wat we nodig hebben, is een stevige daling: dat is de enige manier om die 40 tabaksdoden per dag te stoppen", zegt Filip Lardon naar aanleiding van de Werelddag zonder Tabak. Hij is diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek en vicerector van de Universiteit Antwerpen.

Nicotine is na heroïne en cocaïne de derde meest verslavende drug ter wereld

Filip Lardon, kankerspecialist UAntwerpen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan 27 procent van alle kankers gelinkt worden aan roken. Zonder bijkomende actie zal kanker in 2035 de belangrijkste doodsoorzaak worden in de Europese Unie, stelt de Europese Commissie. En sinds de coronapandemie rookt 37% van de rokers in ons land net méér dan ervoor.

Bekijk het volledige gesprek met Filip Lardon over jongeren en roken uit "Laat Journaal" en lees daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Er komen steeds meer maatregelen om roken te ontmoedigen. Zo besloten achttien Antwerpse gemeenten onlangs om zo'n 200 speel- en sportterreinen en schoolbuurten rookvrij te maken. De stad Mechelen vraagt dan weer om een rookverbod op de perrons en de in- en uitgangen van haar treinstations

Twintig jaar geleden was roken nog toegestaan op opvallend veel openbare plekken in ons land. Lees voort onder deze terugblik:

Videospeler inladen...

Kankerspecialist Lardon pleit zeker niet voor een geheel verbod op de verkoop van tabakswaren: "Dan komt tabak op de zwarte markt en hebben we geen controle meer over de samenstelling van rookwaren: dat is geen goed idee.”

Maar hij ziet wel heil in de plannen van Nieuw-Zeeland, waar een wetsvoorstel het idee lanceerde dat iedereen geboren na 2004 nooit meer sigaretten kan kopen. Een schot in de roos, volgens Lardon, omdat de nadruk dan niet ligt op een manende vinger naar volwassen rokers, maar er zo vooral geen nieuwe rokers meer bijkomen. "Als we daarin slagen, kan het probleem binnen twintig jaar weg zijn."

En de e-sigaret dan? Die brengt zowel nieuwe problemen als oplossingen met zich mee. “Het kan volwassenen helpen om uiteindelijk helemaal te stoppen met roken, maar andersom kunnen e-sigaretten voor jongeren een eerste stap zijn richting tabak roken,” zo Filip Lardon.

Als we jongeren weghouden van roken, gaan ze dan naar andere, mogelijk gevaarlijkere middelen grijpen?  Filip Lardon antwoordt:

Videospeler inladen...

Mensen die verslaafd zijn aan roken – eender of jong of oud – moet je niet veroordelen, maar juist helpen, vindt kankerspecialist Lardon.  "Ze kunnen er tenslotte niet aan doen, net omdat roken zo verslavend is. Nicotine bedriegt ons volledige zenuwstelsel, en is niet voor niets na heroïne en cocaïne de derde meest verslavende drug ter wereld. Zeker jongeren kunnen dan al snel niet meer zonder. En net daarom moeten we er iets tegen doen."

Meest gelezen