NatCon had niet mogen worden geannuleerd, vindt premier Alexander De Croo (Open VLD).
Foto: Belga

"Politieke bijeenkomsten verbieden, is ongrondwettelijk": De Croo scherp voor bevel om rechts-conservatieve meeting te stoppen

Het was niet aan Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, om de bijeenkomst van kopstukken van rechts-conservatieve politici te annuleren. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) op X. "Het verbieden van politieke bijeenkomsten is ongrondwettelijk. Punt." Het evenement startte vanochtend in zaal Claridge, maar zodra Kir daarvan op de hoogte werd gebracht, vaardigde hij een politiebevel uit om de bijeenkomst stil te leggen.

Het gaat om de National Conservatism Conference (NatCon), die in eerste instantie in de zaal Concert Noble in Brussel zou plaatsvinden. Na druk van antifascistische en andere organisaties besloot uitbater Edificio vorige week echter om de conferentie daar niet te laten doorgaan. De initiatiefnemer week vervolgens uit naar het hotel Sofitel Brussels Europa op het Jourdanplein in Etterbeek, maar ving ook daar uiteindelijk bot.

Bij evenementenzaal Claridge in Sint-Joost-ten-Node had de organisatie meer geluk. "We hebben een contract getekend met de medeorganisator, het Mathias Corvinus Collegium (MCC) Brussels. Dat is een legale organisatie, dus ik zie niet in waarom ik me ergens zou moeten voor verantwoorden", verklaarde de uitbater. Hij bevestigt aan BRUZZ dat burgemeester Kir hem had gevraagd om het evenement niet te laten doorgaan, maar daar ging hij niet op in na overleg met zijn advocaten.

"Risico op verstoring"

De top ging rond 8 uur vanochtend dan ook van start en zat volgens BRUZZ afgeladen vol. Er werden ongeveer 40 prominenten met conservatief, religieus en extreemrechts signatuur verwacht. Onder hen onder meer Hongaars eerste minister Viktor OrbĆ”n, voormalig Brits minister Suella Braverman, oud-Europarlementslid Nigel Farage, voormalig Pools premier Mateusz Morawiecki en de Franse schrijver en politicus Ɖric Zemmour. Ook Europees Parlementslid voor Vlaams Belang Tom Vandendriessche staat op de sprekerslijst.

Kir liet het daar echter niet bij. Hij vaardigde een politiebevel uit om een einde te maken aan de conferentie. "Op basis van het advies van mijn politiechef en van het OCAD (Coƶrdinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, red.) heb ik beslist om een politiebevel uit te vaardigen om het evenement te verbieden," lichtte hij toe. "Er is een risico op verstoring van de openbare orde als deze conferentie plaatsvindt."

De zaal werd uiteindelijk niet ontruimd, maar de politie liet geen nieuwe bezoekers meer toe. Ook bezoekers die binnen zijn en naar buiten willen, komen de zaal daarna niet meer in.

"Smet op imago Brussel"

Intussen heeft premier Alexander De Croo gereageerd op het incident. "Wat er vandaag in de Claridge is gebeurd, is onaanvaardbaar", zegt hij op X. "Gemeentelijke autonomie is een hoeksteen van onze democratie, maar kan nooit de Belgische grondwet - die sinds 1830 de vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering garandeert - aan de kant schuiven. Het verbieden van politieke bijeenkomsten is ongrondwettelijk. Punt."

Op het kabinet van De Croo is verder te horen dat het bizar is dat de conferentie al twee uur bezig was voor er werd ingegrepen. "Bovendien was er geen sprake van een veiligheidsprobleem dat voldoende groot was om de conferentie stil te leggen", klinkt het. Dat moet een voorwaarde zijn, anders kan elke tegenstander van een evenement dat zomaar laten stilleggen.

"We hebben een zeer liberale grondwet en geen enkel recht is absoluut, maar er zijn wel ernstige feiten nodig om het afnemen van die rechten te rechtvaardigen. De vrijheid van meningsuiting geldt net voor meningen waar we het niet mee eens zijn. Als het enkel is om de echo te horen van de eigen mening, stelt ze niet veel voor."

Verschillende aanwezige politici reageerden bij BRUZZ. "We zijn in de hoofdstad van Europa, vrije meningsuiting is een belangrijk goed in een democratie. Ik vind het erg pijnlijk dat het uitgerekend in Brussel niet mogelijk is om ook dissidente stemmen te laten horen", aldus Filip Dewinter (Vlaams Belang).

"Het gaat om een vreedzame vergadering in een private zaal," betreurt ook Brussels Parlementslid Dominiek Lootens-Stael van Vlaams Belang. "Heel dit gebeuren is een smet op het imago van Brussel."

Meest gelezen