De nieuwe aanlegsteiger wordt 85 meter lang en 6 meter breed.
Foto: Dirk Verleyen

Bouw van nieuwe aanlegsteiger voor riviercruiseschepen gestart in Gentse haven

North Sea Port, de fusiehaven van Gent, Terneuzen en Vlissingen, is gestart met de bouw van een nieuwe aanlegsteiger voor riviercruiseschepen. Die komt aan het Grootdok in de Gentse haven, een beetje verder dan de huidige aanlegplaatsen aan de Rigakaai. 

Eerst worden de oude steigers gesloopt: 3 van de 4 bestaande steigers op de kop van het Grootdok moeten plaatsmaken voor een nieuwe steiger. Momenteel meren de riviercruiseschepen nog aan aan de Rigakaai in het Grootdok. 

De nieuwe aanlegsteiger zal 85 meter lang en 6 meter breed zijn. Aan beide kanten van de steiger zullen riviercruiseschepen kunnen aanmeren. Er zal plaats zijn voor maximaal 4 schepen. Er komen 4 palen waaraan de schepen vastgelegd kunnen worden. 

"Met een maximum van 4 cruiseschepen per dag willen we gastvrij blijven, maar de pieken tot een 10-tal cruises per dag vermijden", klinkt het. "Zo stimuleren we verder de spreiding van het toerisme over het hele jaar."

Tegen november moet de nieuwe aanlegsteiger klaar zijn.
Foto: Dirk Verleyen

Minder lawaaihinder en CO2-uitstoot

De werken aan de nieuwe aanlegsteiger zijn nu begonnen. Eerst worden de funderingspalen in de bodem geboord. 

 "Om de hinder voor de omgeving te beperken, zal het grootste deel van de werkzaamheden en transporten op en over het water worden uitgevoerd", zegt Daan Schalk van North Sea Port. Tegen november moet de nieuwe aanlegsteiger klaar zijn.

De riviercruiseschepen die aan de nieuwe aanlegsteiger aanmeren, zullen vanaf dan ook verplicht worden om voor hun elektriciteit aan te sluiten op de stroomkasten op de wal. Zo wordt vermeden dat de schepen tijdens hun verblijf nog motoren op diesel laten draaien. Per riviercruiseschip kan op die manier 1,2 ton aan CO2 uitgespaard worden. En dat is beter voor het milieu en het klimaat. Op een volledig cruiseseizoen in Gent gaat het over ongeveer 500 ton minder CO2. 

Meest gelezen