"De mensen zien af, dit moet veranderen": undercoverbeelden tonen slechte leefomstandigheden voor gastarbeiders in Qatar

Na de vele wantoestanden op bouwwerven van hotels en stadions voor de wereldbeker voetbal in Qatar, beloofde het land betere werk- en leefomstandigheden voor gastarbeiders. Een Franse reportageploeg ging kijken of er daadwerkelijk iets veranderd is. Met een verborgen camera trokken ze naar hotels en woonblokken waar buitenlandse arbeiders werken en leven. Snel werd duidelijk dat de nieuwe, strengere arbeidswetten niet helemaal gevolgd worden.

De hele reportage Undercover in Qatar zie je vanavond om 20.10 uur in Vranckx op Canvas.

Openlijk kritische reportages maken, is in Qatar erg moeilijk, zo niet onmogelijk. Een Franse reportageploeg slaagde er toch in om stiekem beelden te maken en om mensen te laten spreken. Onherkenbaar weliswaar. Want wie praat, zet veel op het spel. 

David, een schuilnaam, komt uit een Afrikaans land. Hij is beveiligingsagent. Zijn bedrijf moet instaan voor de veiligheid tijdens het WK. Hij wil zijn verhaal kwijt. Volgens een nieuwe arbeidswet in Qatar is er nu een minimumloon van 280 euro per maand. Dat is sowieso al erg krap in een rijk en duur land. En in een werkweek mag tegenwoordig maximum 48 uur gewerkt worden. Volgens David komt daar in de praktijk niks van in huis. "Ik heb in negen maanden tijd drie dagen vrij gehad. We werken twaalf uur per dag, zeven dagen op zeven. Het is een marteling."

(lees verder onder het fragment)

Videospeler inladen...

Volgens Qatar zouden ook de leefomstandigheden erop vooruit moeten gegaan zijn. Alles wordt beschreven in een ministeriële omzendbrief. Woonblokken voor gastarbeiders moeten voorzien worden door de werkgever. Ze moeten uitgerust zijn met een keuken, inclusief koelruimtes. In de slaapkamers moet er zes vierkante meter per bed zijn en er moeten wasmachines ter beschikking gesteld worden. Het zijn maar enkele voorbeelden, maar niets hiervan is in orde in het woonblok waar David verblijft.

In onderstaand fragment zie je hoe de situatie in het gebouw waar David leeft werkelijk is.

(lees verder onder het fragment)

Videospeler inladen...
Ze doen zaken, en bij zaken draait alles om winst. Maar de mensen zien af, dit moet veranderen.

"Ik weet dat ze zaken doen. En bij zaken draait alles om geld.", zegt een andere beveiligingsagent. "Maar de mensen zien af. Ze trekken zich hier niets aan van de arbeidswetgeving en zijn niet met je begaan." En net daarom doet de man zijn verhaal in de reportage. "We willen zo een stem geven aan alle arbeidsmigranten. Dit moet veranderen."

Opgelost met een likje verf

De reportageploeg trekt ook met een verborgen camera naar het hotel waar de Franse nationale ploeg zal verblijven. Ze proberen met de arbeiders te spreken, maar de hotelmanagers ruiken onraad en laat het team buitenzetten. Ze zijn er wel achtergekomen welk bedrijf de beveiliging van het hotel doet en gaan eens kijken hoe deze agenten moeten wonen.

De situatie is erg vergelijkbaar met die van het woonblok van David: veel te kleine kamers, een smerige keuken en gebrekkige hygiëne. Eens terug in Frankrijk, legt de reportageploeg de beelden voor aan Noël Le Graët, voorzitter van de Franse voetbalbond FFF. Hij ziet niet meteen een groot probleem. "Dit lossen we op met een likje verf en een nieuw gasfornuis."

(lees verder onder het fragment)

Videospeler inladen...

Naar aanleiding van de reportage, besloot de Franse voetbalbond twee weken geleden een delegatie naar Qatar te sturen, om de arbeidsomstandigheden van het hotel en alle onderaannemers te onderzoeken. Na het bezoek, verzekert de bond dat alle aannemers de recente hervormingen respecteren en dat ze controles zullen blijven uitvoeren. 

Maar mensenrechtenorganisaties blijven bezorgd en vrezen dat, ondanks de nieuwe wetgeving, de situatie voor de arbeiders na het WK terug naar af gaat.

Meest gelezen