Douliery Olivier/ABACA

Witte Huis-patissier Roland Mesnier overleden (78): een inkijk in de zoete zondes van de presidenten

Patissier Roland Mesnier (78), die jarenlang de desserten in het Witte Huis voor zijn rekening nam, is overleden. In 1979 werd hij aangenomen door Rosalynn Carter en pas onder George W. Bush ging hij met pensioen. Doorheen de jaren verzamelde hij talloze anekdotes over de presidenten en hun zoete zondes. Een inkijk in zijn en hun keuken. 

In 1979 werd Roland Mesnier (op dat moment 35) aangenomen door first lady Rosalynn Carter - hij charmeerde haar met de belofte dat hij voortaan zou focussen op lichtere desserten met veel fruit. Pas 25 jaar en 5 presidenten later ging hij onder George W. Bush met pensioen. Bekijk hieronder foto's met de presidenten en first lady's door op de pijltjes te klikken. 

Doorheen zijn carrière heeft hij duizenden en duizenden gebakjes bereid voor de presidenten, hun families en hun gasten. "Mijn rol in het Witte Huis was om een lach te toveren op het gezicht van de first family."

Roland Mesnier werd op 8 juli 1944 geboren in Frankrijk. Zijn kooktalent zou hij van zijn moeder geërfd hebben, die "een fantastische chef" was. Op zijn 14e mocht hij een stage doen bij een bakker in Besançon. Hij werkte er zes dagen op zeven, voor 300 franc per maand. Het duurde een jaar voor hij zijn eerste croissant mocht maken, "een moment dat je nooit vergeet". De daaropvolgende jaren werkte hij in hotels en bakkerijen in Parijs, Hannover, Hamburg, Londen en de Verenigde Staten, alvorens in het Witte Huis te belanden. 

Zijn motto? "Perfectie is geen toeval." Hij proefde zelf van elk dessert, inspecteerde elk bord dat zijn keuken verliet, informeerde bij de butlers wat de presidenten graag hadden en niet en startte in juni al met de voorbereidingen voor Kerstmis. 

Met Kerstmis maakte hij altijd een gigantisch peperkoeken huis om het Witte Huis te versieren. Het werd een van zijn kenmerken. 

Hillary Clinton poseert met een van de bekende peperkoeken huizen van Mesnier
AP1993

De "geheime" recepten van de presidenten

25 jaar lang kok in het Witte Huis, dat betekent ook 25 jaar lang alle weetjes en geheimen over wat de presidenten en hun families op hun bord kregen. 

De Carters bijvoorbeeld wilden dat er een "kaasring" toegevoegd zou worden aan het menu, een "mix van Munster, cheddar, gemengd met ajuin, kappertjes en aardbeienjam in het midden". Naar eigen zeggen "een geheim familierecept dat niemand probeerde te stelen". 

Ook het familierecept van de Clintons zal menig foodlover de wenkbrauwen doen fronsen: "een brouwsel van gelei met colasmaak, geserveerd met zwarte kersenglacé". 

Elke president of first lady had ook zo zijn of haar eigen verzuchtingen. Zo hielden de Carters niet van pinda's en moest Mesnier voor Ronald Reagan chocolademousse maken als de first lady niet thuis was (hij was dol op chocolade). Nancy Reagan was dan weer niet de gemakkelijkste in de keuken - "als ze niet klaagde, was dat een compliment". Zo haalde Mesnier de anekdote van onder het stof van die keer dat Nancy Reagan drie verschillende desserts van zijn hand afwees voor het staatsdiner met de koningin van Nederland. Twee dagen voor het diner stuurde ze hem terug naar de keuken met de instructies: "Maak 14 suikermanden met een diameter van 20 centimeter. Versier elk handvat met zes tulpen van suiker en vul de manden met sorbet en vers fruit. Je hebt twee dagen en nachten."

Mesnier probeerde zijn desserts ook gezonder te maken. Zo bevatte zijn crême brûlée van apple cider maïzena in plaats van room. Hij vermeed eierdooiers in zijn soufflés en mousses. Tegelijk stond hij wel bekend om zijn chocolade in alle vormen en maten en voor zijn onevenaarbaar suikerwerk 

Een chocolade ei van de hand van Mesnier

Volgens Mesnier zelf maakte hij een dessert nóóit twee keer. Hij probeerde ook altijd in te spelen op de gast en/ of de gelegenheid. Een voorbeeld? Op 13 september 1993 werden de Oslo-akkoorden ondertekend. Het dessert die dag waren duiven van limoensorbet, elk met een olijftak van suiker in hun bek. En toen president Bush in 1991 president Gorbatsjov bezocht, werd er in de Amerikaanse ambassade een dessert van limoensorbet met vodkamousse geserveerd. Door diezelfde Gorbatsjov overtrad Mesnier ooit de strenge cadeauregels van het Witte Huis. Normaal gezien moest eten altijd weggegooid worden. Mesnier lapte die regel maar één keer aan zijn laars, toen Gorbatsjov twee blikken met Russische kaviaar meebracht. "Ik keek naar de andere chef en zei: "Ik weet niet wat jij denkt, maar ik ben bereid om te sterven voor wat hierin zit", vertelde hij ooit aan The Washington Post. "Ik neem dus de ene, en jij mag het andere blik hebben."

Mesnier claimt ook dat hij "nooit een slecht dessert" gemaakt heeft tijdens al die jaren in het Witte Huis. Hij schreef het toe aan zijn jarenlange opleiding en zijn ontspannen manier van koken. "De meeste mensen hebben moeite met bakken, omdat ze te gespannen zijn", vertelde hij in een interview in 2007. "Vroeger dronk ik een glas wijn voor ik begon met bakken. Dat werkte voor mij. En als al het andere mislukt, drink dan gewoon de hele fles wijn op."

Vroeger dronk ik een glas wijn voor ik begon met bakken

Roland Mesnier

Mesnier werd 78, hij overleed aan kanker. 

Op Twitter hebben zowel Hillary als Bill Clinton al gereageerd op het overlijden. Ze bewaren allebei "fantastische herinneringen" aan hem. 

Ook The Reagan Foundation heeft zijn medeleven betuigd. "Zijn passie, toewijding en liefde voor zijn werk zullen altijd herinnerd worden."

Meest gelezen