Archiefbeeld ter illustratie.

Wel loonakkoord in bouw en metaalbouw: bijna 270.000 arbeiders zien inkomen stijgen

In de bouw en in de metaalbouw, een deel van de metaalsector, stijgen de lonen vanaf volgende week met 1,1 procent bovenop de index. Daarover zijn vakbonden en werkgevers het eens geraakt. Alles samen zien zo bijna 270.000 arbeiders hun inkomen groeien.

Eerder deze week sprong het overkoepelende, "interprofessionele" loonakkoord (kortweg IPA) over de stijging van de minimumlonen in 2019 en 2020 nog af. De socialistische vakbond ABVV vond de voorgestelde 1,1 procent te krap. Tot frustratie van de andere onderhandelaars, want die waren het wel eens over die groeimarge.

Maar in de verschillende sectoren wordt momenteel hard gewerkt om alsnog deals te beklinken, ook mét ABVV. Daar kan het snel gaan, zo blijkt, want in de bouw en in de metaalbouw is er al witte rook.

"Wij hadden de bui al een beetje zien hangen", legt William Van Erdeghem uit, voorzitter van de christelijke vakbond van de metaalsector ACV-CSC Metea. "Wij hebben daarom geanticipeerd. We hebben gezegd: we gaan het resultaat niet afwachten van het interprofessionele overleg en gewoon ons eigen akkoord maken." En ook in de bouwsector kozen ze voor de weg vooruit: ook daar lag gisteren al een sectoraal akkoord op tafel.

We hebben gezegd: we gaan het resultaat niet afwachten van het interprofessionele overleg en gewoon ons eigen akkoord maken

William Van Erdeghem, voorzitter ACV-CSC Metea

"Groeipad tot 2026"

Beide sectoren zijn samen goed voor bijna 270.000 arbeiders. In de metaalbouw is onder meer afgesproken dat ook in de 6 jaar na 2020 - tot 2026 dus - de lonen er minstens dezelfde loonmarge bovenop de index bijkrijgen, "automatisch, zonder dat daar nog moet over worden onderhandeld". 

In de bouwsector zijn onder meer het SWT-systeem (het vroegere brugpensioen) en de eindeloopbanen verlengd tot 2021 en stijgt de mobiliteitsvergoeding met 20 procent (al moet daar nog over het RSZ-plafond worden onderhandeld). Het bouwvakonderwijs wordt ook versterkt en er wordt werk gemaakt van fiscaal interessante overuren.

Meest gelezen