Videospeler inladen...

Vanaf 1 juli wordt "terugkommoment" ingevoerd voor beginnende chauffeurs 

Vandaag stelt minister van Mobiliteit Ben Weyts (NV-A) het verplichte terugkommoment voor beginnende chauffeurs voor.  Wie vanaf 1 juli zijn rijbewijs haalt moet na 6 tot 9 maanden terugkeren naar de rijschool voor een cursus van een halve dag.

Beginnende chauffeurs moeten vanaf 1 juli tussen de 6 en 9 maanden na het behalen van hun rijbewijs terug naar de rijschool. Tijdens een terugkommoment van 4 uur moeten ze hun rijvaardigheid bijschaven. De chauffeurs betalen hiervoor 100 euro.

Met de invoering van een terugkommoment voor jonge chauffeurs wil minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) ervoor zorgen dat er minder slachtoffers vallen in het verkeer. Jonge, onervaren automobilisten komen volgens Weyts meer voor in de ongevallenstatistieken. Wie niet naar het terugkommoment komt, riskeert een boete van 4.000 euro. In 2017 liet Weyts ook al het praktijkexamen verstrengen.

Tendens: moeilijker en duurder

De voorbije jaren dook het bericht regelmatig op: het rijbewijs behalen wordt moeilijker en duurder. Hilde Crevits (CD&V), de voorgangster van Weyts, hevelde de rijopleiding over naar de deelstaten en verstrengde de voorwaarden om het rijbewijs te halen. Sindsdien komen er jaarlijks nieuwe regels bij.

Ook de prijs blijft stijgen. De totale kost voor het halen van een rijbewijs, rijlessen niet meegerekend, is nu 174 euro, inclusief de 100 euro voor het terugkeermoment. Weyts verwijst naar de andere Europese landen: "Vlaanderen blijft het goedkoopste land van Europa voor het behalen van het rijbewijs." In Duitsland betaal je 1.400 euro, in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk betaal je 1.500 euro en in Nederland kost het behalen het rijbewijs zelfs 2.500 euro. Die hoge kostprijs heeft te maken met de verplichting in die landen om rijlessen te nemen.

Evolutie

Het rijbewijs werd in België ingevoerd in 1967. Voordien konden alle personen van 21 jaar en ouder zich met een auto in het verkeer begeven. Bij de invoering kon iedereen die dit wenste een rijbewijs afhalen bij de gemeente. Pas tien jaar later werd het praktijkexamen als voorwaarde voor het halen van een rijbewijs ingevoerd. Sinds 1998 is de regelgeving in grote lijnen zoals we die vandaag kennen: na een theoretische en praktische proef behaal je je rijbewijs.

  

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal" 

Videospeler inladen...

Meest gelezen