Foto: Kursaal Oostende

Kursaal Oostende krijgt grootste verstelbare concertzaal van het land: "De werken starten in oktober"

In oktober starten er grote werken aan het auditorium van het Kursaal in Oostende, dat is de grootste en belangrijkste zaal van het gebouw. Onder de zaal komen mechanische liften, zodat de zitjes automatisch kunnen worden versteld en de vloer gelijk kan worden gezet met het podium. Dat moet het mogelijk maken om er veel grotere evenementen en concerten te organiseren voor een publiek van wel 3.000 mensen. 

In Oostende zijn er grootse plannen voor het auditorium van het Kursaal. Dat is de grootste zaal van het gebouw, met ruim 2.000 zitjes. Maar die wordt nu volledig gestript en uitgerust met een mechanisme dat het mogelijk maakt om de zitjes weg te nemen en zowel het podium als de vloer te verstellen, zodat je 1 grote oppervlakte kan creëren. De zaal zou daarmee de grootste verstelbare evenementenruimte van het land worden. 

De verstelbaarheid van de zaal opent nieuwe mogelijkheden, vertelt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). "In eerste instantie stelt het ons in staat om veel grotere concerten te organiseren voor een staand publiek tot wel 3.000 mensen. Maar we kunnen ook grote banketten of congressen in de zaal laten doorgaan. Als we het podium en de vloer op gelijke hoogte brengen, zullen die ter hoogte van het grote raam komen dat uitgeeft op het strand, waardoor je een prachtig zeezicht zal hebben."

Beel van de huidige zaal. In de nieuwe zullen de zitjes automatisch weg kunnen.
Foto: Kursaal Oostende
Foto: Kursaal Oostende

Belangrijke economische motor

De plannen zijn groots, maar dat is ook het prijskaartje. De vernieuwing wordt geraamd op zo'n 25 miljoen euro. Zo'n 9 miljoen daarvan komt van de Vlaamse overheid. De provincie West-Vlaanderen betaalt 100.000 euro via het toerismebedrijf Westtoer en 400.000 euro via het Regiofonds, en bouwheer NV EKO zal 4 miljoen euro voorzien. De overige 11,5 miljoen euro zal de exploitatie zelf bekostigen."

"De investering is fors", beseft burgemeester Tommelein, "maar het Kursaal is met zijn auditorium een belangrijke economische motor voor onze stad. Jaarlijks ontvangen we meer dan 250.000 bezoekers in onze prachtige zaal. We willen dat cijfer optrekken naar 330.000 mensen per jaar. Als je weet dat 60% van die bezoekers voor of na de show op restaurant gaat en 30% een overnachting boekt in de buurt, dan zie je waarom deze investering voor ons zo belangrijk is."

Rest van het Kursaal blijft open

De bedoeling is de werken klaar te hebben tegen augustus 2026, zodat de zaal de maand erna, in september, open kan. De andere ruimtes van Kursaal Oostende blijven gewoon open tijdens de werken.

Foto: Kursaal Oostende

Meest gelezen