Blijde intrede van een “rijkeluiskind”, herintrede van confederalisme en de stilte van Bouchez: dit had het politieke weekend in petto

Het was het weekend van de glorieuze entree van Alexia Bertrand in de Vlaamse media, opnieuw het confederalisme van Bart De Wever, de PS die zogezegd de hervormingen blokkeert én het beloofde zwijgen van Georges-Louis Bouchez. Onze Wetstraatwatcher Ivan De Vadder legt het politieke weekend netjes neer.

analyse
Ivan De Vadder
Wetstraatwatcher voor VRT NWS. Maakt en presenteert ook het programma "De afspraak op vrijdag".

Naast de entree van Alexia Bertrand, de nieuwe staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming van de Open VLD, kon je niet kijken. Ze werd geïnterviewd in verschillende kranten, aan de twee kanten van de taalgrens, en verscheen in de zondagse debatprogramma's, "De zevende dag", en "C'est pas tous les jours dimanche", op RTL. 

Niet in de jetsetwereld geleefd

Ze stelde zichzelf voor als iemand die van jongs af aan aan politiek wilde doen; als een typisch Belgisch product -geboren in Wilrijk, opgegroeid in het buitenland, en nu in Brussel wonend-; maar ze kreeg de meeste vragen over haar afkomst. Ze is het kind van één van de rijkste mensen van het land, Luc Bertrand, al deed ze er alles aan om de reputatie van 'rijkeluiskind' van zich af te schudden: "Wij hebben de kans gehad om af en toe mooie vakanties te doen, maar ik heb absoluut niet in een jetsetwereld geleefd", zei ze in Het Laatste Nieuws.

Ook de PVDA, bij monde van fractieleider Sofie Merckx, struikelt duidelijk over haar afkomst. "Zo zitten de miljardairs nu zelfs ín de regering", zei Merckx in het blad De Zondag, wat ze even later toch moest nuanceren, en toegeven dat het fortuin bij de vader van Alexia zit. Waarop Merckx op haar beurt de vraag kreeg of het feit dat "haar vader sympathieën had voor Mao en zelfs voor Stalin, iets over haar zegde". Neen, gaf Sofie Merckx toe, en op die sympathieën was ze ook niet fier, al moet je die toch "in de geest van de tijd zien". De conclusie is dat vaders hun politieke kinderen altijd in verlegenheid kunnen brengen.

Nog even iets over die andere dochter, Alexia Bertrand. Ze ontkende niet dat ze haar voormalige voorzitter, Georges-Louis Bouchez op haar eerste partijbureau van de Open VLD "een klein kind" had genoemd. Een vervelend moment, want toen ze dat moest toegeven, zat in de studio van De Zevende Dag diezelfde Georges-Louis Bouchez zich naast haar te verkneukelen.

Whatsapp van het kabinet van de premier

De nieuwe staatssecretaris verdedigde de versie van de begroting zoals die door premier De Croo en de rest van Open VLD worden verdedigd. Maar op sociale media kwam er dit weekend een reactie van een voormalige kabinetsmedewerker van Eva De Bleeker, de ontslagen staatssecretaris, die onomwonden zei dat het "kabinet van de premier expliciet akkoord heeft gegeven via whatsapp voor een versie met 1,3 miljard lastenverlaging in en dat betekent dat premier de eerste versie die aan het parlement werd bezorgd zelf heeft goedgekeurd". 

Het kabinet van eerste minister De Croo ontkent dat zijn kabinet heeft ingestemd met de begroting. Maar Sander Loones van de N-VA, vraagt in het kader van de wet op de openbaarheid van bestuur dat het whatsapp-verkeer tussen de twee kabinetten zou worden publiek gemaakt.

Nog maar eens confederalisme

Bart De Wever heeft dit weekend nog maar eens een pleidooi gehouden voor confederalisme, na de verkiezingen van 2024. Na de verkiezingen van 2024 is De Wever niet van plan om zomaar in een federale regering te stappen, ook niet als de N-VA de grootste Vlaamse partij wordt. Dat zei de voorzitter van de N-VA zaterdagochtend op Radio 1. "Ik wil met de PS maar over één ding spreken: dat is het confederalisme", zegt hij fors. Zelfs een nieuwe rechtse coalitie, zoals destijds de Zweedse coalitie, de bijnaam voor de regering-Michel, sloot hij uit: "Het is nu het confederalisme of niets."

Dat is een flinke pad in de korf van de MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Bouchez heeft al een paar keer laten weten dat hij de huidige Vivaldicoalitie niet in het hart draagt, en dat hij het liefst een nieuwe centrumrechtse coalitie op de been brengt. Waarvan hij dan de premier kan worden. En dus gelooft Georges-Louis Bouchez niet in het confederalisme. "De Wever mag de optelsom maken. In het parlement is er geen meerderheid voor", zei Bouchez in De Zevende Dag. In datzelfde gesprek bood Bouchez aan een maand lang te zwijgen als partijvoorzitter, om te kijken of de federale regering dan beter zou functioneren? Zijn collega's zouden hem wel eens aan dat voorstel kunnen houden. 

Bijval voor het voorstel van Georges-Louis Bouchez om te zwijgen?

Het idee van het confederalisme sluimert natuurlijk al jaren in de Wetstraat, en PS-staatssecretaris Thomas Dermine kreeg er een vraag over in de kranten van SudPresse. Zijn antwoord laat toch een opening: "De PS en de N-VA staan lijnrecht tegenover elkaar in de sociaaleconomische vraagstukken, maar we delen wel het idee dat de structuur van de staat moet evolueren en dat de gewesten een belangrijkere rol moeten spelen", gaf Dermine toe. En over MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez was hij erg duidelijk: "Wat er herhaaldelijk is gebeurd met meneer Bouchez, geeft weinig zin om op dezelfde manier door te gaan".  Wellicht mag de MR-voorzitter wel langer dan een maand zwijgen, als het van de PS afhangt.

Opvallend is dat dit weekend zowel partijen van de meerderheid als van de oppositie naar de PS kijken als de partij die hervormingen in de weg staat. Bart De Wever zei dat "vooral de Franstalige socialisten van de PS dwarsliggen", maar ook de voorzitter van Open VLD, Egbert Lachaert, maakte in De Standaard die analyse: "Aan Vlaamse kant is er best veel goodwill, maar we lopen vaak vast op de PS en de MR."  Dus de Vlaamse liberalen kijken niet alleen naar de socialisten, maar ook naar de Franstalige liberalen.

Wellicht is het voorstel van de MR-voorzitter om een maand te zwijgen nog het meest bij de Open VLD op luid applaus en gejuich onthaald. 

Meest gelezen