Schorsing wegens intimidatie, financieel wanbeheer en dure reis naar Dubai: griffier Waals Parlement zwaar onder vuur

Frédéric Janssens, de griffier van het Waals Parlement, ligt zwaar onder vuur, nu er vragen blijven opduiken over de manier waarop er in het Waals Parlement met de budgetten wordt omgesprongen. De heisa ontstond na onthullingen in Le Soir en bij RTBF. Janssens is al sinds midden september geschorst na klachten wegens intimidatie. Ook Waals Parlementsvoorzitter Jean-Claude Marcourt blijft niet langer buiten schot. Wat is er allemaal aan de hand in het Waals Parlement? Een overzicht van wat er de voorbije maanden gebeurd is. 

Sinds midden september geschorst wegens intimidatie

De man aan wie het financieel wanbeheer in het Waals Parlement het meest verweten wordt, is griffier Frédéric Janssens. Hij is sinds midden september geschorst voor een periode van 6 maanden omdat er klachten voor pesterijen en intimidatie tegen hem zijn ingediend door medewerkers. 

"Hij is een vijftiger en is al griffier sinds 2009", legt Christophe Deborsu, politiek journalist bij RTL, uit in "De ochtend". "Hij organiseert de administratie van het parlement, maakt schriftelijke verslagen van de zittingen. Het is iemand met veel macht. Hij moet ook toezien op de werken, bijvoorbeeld de uitbreiding van het parlementsgebouw." 

In september van dit jaar wordt duidelijk dat zijn manier van leidinggeven problematisch is. Hij zou zich erg autoritair gedragen en op die manier een toxische werksfeer gecreëerd hebben. Permanente druk, beledigingen, vernederingen. Voor sommige medewerkers is het dagelijkse kost. Een angst- en zwijgcultuur is het gevolg. "Hij zou mensen stalken", legt Deborsu uit. "Er bestaat ook een opname waarin te horen is dat hij zegt: "Er zijn gruwelijke procedures als u niet gehoorzaamt... u bent gisteren bij de cardioloog geweest, morgenmiddag in het mortuarium?" En dat heeft hij gezegd tegen iemand met hartproblemen, hij speelt dus echt wel op de man."  

Janssens is al drie maanden geschorst en als hij nu spreekt, wordt hij onmiddellijk ontslagen

Christophe Deborsu, politiek journalist

Er zijn volgens Deborsu al tien klachten tegen hem ingediend die nu verder onderzocht worden. Toch is het verhaal volgens Deborsu niet zwart-wit. "Ik heb hem gisteren nog aan de lijn gehad en hij beseft dat hij toen te ver gegaan is. Maar hij heeft nog medestanders in het parlement, waar hij ook discipline gebracht heeft sinds 2009. Wat zeker is, is dat hij een probleem heeft. Hij kan zich niet verdedigen. Hij is al drie maanden geschorst door het parlement en als hij nu spreekt, wordt hij onmiddellijk ontslagen. Hij moet alles ondergaan zonder zich te kunnen verdedigen." 

Verantwoordelijk voor oplopende kosten Waals Parlement

Janssens zou niet alleen een op macht beluste leidinggevende zijn, er wordt hem ook verweten dat hij de kosten voor de uitbreiding van het Waals Parlement op een onaanvaardbare manier heeft laten oplopen. 

Om het Waals Parlement in Namen uit te breiden zijn gebouwen naast het bestaande parlement gekocht die gerenoveerd moesten worden. "De prijs daarvoor is opgelopen van een schatting van 15 miljoen euro in het begin tot meer dan 45 miljoen euro", zegt Deborsu. "Dat is 3 keer zoveel en dat zou de verantwoordelijkheid zijn van griffier Janssens." Het Huis van de parlementsleden wordt eind deze maand opgeleverd.

En dan is er nog iets wat zowat alle Walen verbaast: een zeer omstreden tunnel van zo'n 20 à 30 meter tussen de parking en het parlement zelf. "Die tunnel mag niemand gebruiken, behalve de parlementsleden, ook de parlementsmedewerkers niet", legt Deborsu uit. "Die tunnel werd geschat op 1 miljoen euro en de prijs is uiteindelijk ook uitgekomen op 3 miljoen." 

In november stelden de Waalse meerderheid PS, MR en Ecolo als gevolg van de ernstige overschrijdingen van de budgetten (waar blijkbaar buiten Janssens amper iemand voldoende zicht op had) voor om de controle op de uitgaven te versterken. Dat zou moeten gebeuren in een nieuwe permanente boekhoudcommissie, die wordt bijgestaan ​​door de Rekenkamer.

Dure reis naar Wereldexpo in Dubai in november 2021

Naast de oplopende kosten voor de verbouwingen, lijkt het er ook op dat griffier Frédéric Janssens en Waals Parlementsvoorzitter Jean-Claude Marcourt (PS) zichzelf de jongste tijd weinig ontzegden. 

Zo schrijft de Franstalige krant Le Soir op basis van een reeks interne documenten van het parlement over een reis eind vorig jaar tijdens de Wereldexpo in Dubai, waar een "Wallonie-Bruxelles"-week gehouden werd. 

Vliegtickets in business naar Dubai (RTBF)

Enkele prijskaartjes die aan die trip hingen: 4.333 euro voor vier nachten op hotel (het totaal voor hen allebei), 4.266 euro (per vliegtuigticket in businessclass), 1.100 euro per persoon voor maaltijden en meer dan 3.000 euro voor een lokale gids. 

Le Soir schrijft trouwens nog over andere reizen die Janssens de voorbije jaren maakte, die ook betaald zouden zijn door het Waals Parlement. 

Factuur voor een lokale gidd (RTBF)

BEKIJK - "Het is niet normaal en verontrustend", zeggen Waalse parlementsleden van zowel oppositie als meerderheid:

Videospeler inladen...

"Hij (Frédéric Janssens, red.) heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen dat in hem is gesteld door zichzelf luxueuze reisjes toe te kennen tegen onaanvaardbare voorwaarden", zegt PS-voorzitter Paul Magnette in "Jeudi en Prime", op de Franstalige openbare omroep RTBF.

Magnette pleit voor striktere regels voor publieke uitgaven en voor meer controle. Hij vermoedt dat dergelijke misbruiken ook in andere overheidsdiensten voorkomen.

Dat zijn veel dingen die in deze crisistijden niet passeren in Wallonië

Christophe Deborsu, politiek journalist

"De aanwezigheid van Jean-Claude Marcourt in Dubai blijft ook vraagtekens oproepen", zegt Deborsu. "Het was dan wel een Waalse week, maar Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) was daar, dus waarom moest hij als voorzitter van het parlement ook gaan, begeleid door Janssens? Dat zijn veel dingen die in deze crisistijden niet passeren in Wallonië." 

"Het Rekenhof is bezig met die kosten. Het onderzoek loopt, maar het is nog te vroeg om daar meer over te zeggen", gaat Deborsu verder. "Maar wat zeker is, is dat Frédéric Janssens een probleem heeft. Hij is al geschorst tot volgende lente en hij mag momenteel zelf niets zeggen." 

Marcourt heeft gisteren wel gereageerd bij de RTBF. "Hij heeft toegegeven dat er misschien te weinig uitleg gevraagd is over die uitgaven", zegt Deborsu. "Maar hij zegt dat hij deel uitmaakt van het bestuur van het parlement en dat ook de 5 andere parlementsleden (2 mensen van MR,  2 van PS en 1 iemand van Ecolo) niet genoeg gereageerd hebben. Hij noemt het een collectief falen. Dat is natuurlijk makkelijk. Maar Marcourt is nu ook fin de carrière, hij is op een zijspoor beland. Hij verdient nog wel veel, net zoals de griffier 9.000 euro per maand, wat ook een probleem is voor sommigen. Maar Marcourt kan de PS niet in de problemen brengen, hij is 66 en bijna met pensioen." 

In "Jeudi en Prime" leek PS-voorzitter Magnette Marcourt niet af te vallen en diens onwetendheid over de overdreven uitgaven niet in twijfel te trekken.

Beluister het volledige gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen