Ontwerp Boerentoren lokt gemengde reacties uit: van "archilelijk" tot "erg vernieuwend"

De Boerentoren in Antwerpen krijgt een facelift, door de internationaal gerenommeerde architect Daniel Libeskind. Eigenaar Fernand Huts stelde de plannen vanmiddag voor. Maar niet iedereen is fan van het nieuwe ontwerp. 

Wat vindt de politiek...

Antwerps schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) blijft voorlopig voorzichtig: “De Boerentoren ligt elke Antwerpenaar na aan het hart. Dat de culturele kaart en hoge toegankelijkheid voor de Antwerpenaar zo duidelijk wordt getrokken, stemt ons zeker tevreden." Maar ze benadrukt tegelijk dat er aan het huidige ontwerp nog veel kan veranderen. "Dit voorstel moet eerst nog door tal van publieke diensten beoordeeld worden. Denk daarbij aan de diensten van de stadsbouwmeester, erfgoed, ruimtelijke ordening, brandweer om er maar enkele te noemen. Het is dus nog veel te vroeg, zeker als bevoegd schepen, om hier concrete uitspraken over te doen.”

Gemeenteraadslid voor Groen Niel Staes vindt dat de Antwerpenaren zelf betrokken moeten worden bij de plannen: "Laten we de les uit de renovatie van Het Steen niet vergeten. Iconische plekken verdienen een volwaardig stadsdebat. Of het nu gaat over de toekomst van de Boerentoren of de Stadsschouwburg, betrek verschillende experts en inwoners. Dat niet doen, is een recept voor weerstand."

Vlaams minister Diependaele - bevoegd voor Onroerend Erfgoed- benadrukt dat er heel wat procedures zullen moeten doorlopen worden, net omdat het om een beschermd monument gaat. "We gaan dat zeker met open geest bekijken, met heel wat experten." Vooruitlopen op de zaken wil hij niet doen, maar hij laat weten dat hij "blij is dat ondernemers aan de slag gaan om erfgoed een nieuwe toekomst te geven. Het verhaal dat erfgoed vertelt, moeten we bewaren. Het is een evenwicht dat we moeten vinden tussen bewaren en een nieuwe toekomst geven, om zo te werken aan het erfgoed van de toekomst."

Schets van Daniel Libeskind voor de Boerentoren

Wat vinden de architecten?

Architecte Isolde Verhulst van PERSPECTIV architecten is diplomatischer. Zij is gespecialiseerd in het renoveren van monumenten. "Het is een heel vernieuwend ontwerp. De ingreep bouwt ook verder op het bestaande concept van het gebouw. Ik ben blij dat er werk wordt gemaakt van een nieuwe invulling." Verhulst benadrukt ook dat erfgoed continu evolueert. "Erfgoed heeft nooit stilgestaan. Kijken we maar naar alle kerken, alle historische gebouwen die nu nog recht staan. Daar is in de loop der jaren altijd aan verbouwd en aangepast. Mensen hebben vaak tijd nodig om te wennen aan zulke grote ingrepen."

Wat vinden de Antwerpenaren?

Tanguy Ottomer, stadsgids in Antwerpen, weet nog niet zo goed wat hij van het nieuwe ontwerp moet denken, zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ik vind dit heel verrassend en erg ingrijpend. Ik word er niet direct wild van. Maar dat kan misschien veranderen als ik het gebouw in het echt kan zien en ervaren. Ook bij het ontwerp van het MAS liepen veel mensen niet wild. En nu is dat gevoel toch helemaal anders."

Joke Van Leeuwen, voormalig stadsdichter van Antwerpen is geen fan. "Ik kijk vanuit mijn werkkamer op de Boerentoren. Het lijkt alsof het de mode is om oudere gebouwen te bekleden met nieuwere vormen, zoals met het Havenhuis. Mijn gevoel is toch dat zo'n gebouw af is, zoals het is ontworpen."

Schets van Daniel Libeskind voor de Boerentoren

Ook andere inwoners zelf blijven niet onberoerd bij het ontwerp. “Ik vind het archilelijk”, geeft een Antwerpenaar mee aan Radio 2. “De Boerentoren moet de Boerentoren blijven. Ik ben niet tegen het concept van architecturale concepten. Maar dat mag dan ergens anders gaan staan.”

Filip woont al 64 jaar in Berchem. Ook hij is geen fan van het ontwerp. “Ik zie de Boerentoren vanuit mijn appartement in Berchem, nieuw met oud combineren zou echt niet mogen vind ik. Dat ze dat maar ergens op ‘de parking’ zetten. Dit doet pijn voor mij als Antwerpenaar.” De grootvader van Paula was kunstsmid en heeft meegewerkt aan het ijzerwerk op de Boerentoren. “Voor mij is het dus een stukje familie dat verdwijnt”, zegt ze.

Toch vindt niet iedereen de verandering negatief. Zo kan Elias, barista in Antwerpen, zich wel vinden in het project. “Het ziet er wel cool uit, ik sta er wel open voor omdat er veel horeca in zal komen, dus da’s dan wel iets positief. Ik hoop vooral dat ze veel groen gebruiken om het gebouw op te fleuren.”

Meest gelezen